Proiectul artistic ”Mirror, Mirror who am I?” @Galeria Meru

mirror mirror

Sunteti invitati la Galeria Meru vineri, 18 decembrie 2015, de la ora 19:00 la vernisajul proiectului artistic ”Mirror, Mirror, who am I?” al artistei Gabriela Stoica. Coordonator Galerie: Titus Ivan_Sculptor.

Proiectul artistic “Mirror, Mirror, who am I?” propune o serie de experiențe fenomenologice de alienare sau disociere a individului în fața propriei imaginii reflectate prin intermediul oglinzii, element care nu produce doar un eveniment sau o piesă de teatru de auto-conștientizare, ci explorează și chestionează limitele subiectului încurajându-l într-un dialog cu el insuși.

În 2008, psihologul italian Giovanni Caputo realizează un studiu fenomenologic de disociere conștientă a identității publicat mai târziu în Jurnalul Perceptual and Motor Skills – “Apparitional experiences of new faces and dissociation of self-identity during mirror gazing” 2010. Experimentul a fost efectuat pe 50 de subiecți care nu au mai participat până atunci la un studiu psihologic. Sub intensitatea slabă a luminii, fiecare participant a fost instruit să-și privească fața constant, pe o durată de 10 minute, în particular ochii, nasul și buzele. În mai puțin de un minut de privit în oglindă, observatorul a început să experimenteze trei tipuri de efecte vizuale, experiențele fiind individuale: deformări ciudate ale feței; și/sau apariția altei fețe în locul propriului chip persoane cunoscute, fețe arhetip, ființe fantastice, monștri; schimbări de intensitate a luminii, schimbări cromatice. Fiecare viziune succesivă a durat câteva secunde, totul revenind la normal.

Psihologul denumește această experiență aparițională: “disociere conștientă a identității” sau o descrie ca pe o “călatorie în subconștient” proiectată dincolo de oglindă. Fenomenul ar putea fi argumentat de asemenea printr-o serie de considerente ce țin de mecanismul de percepere sau sistemul de interpretare, cum ar fi expunerea prelungită la stimuli în câmpul periferic de vedere – dislocarea legăturii multi-senzoriale dintre vizual și reprezentarea corporală; efectul Troxler – o iluzie optică ce afectează percepția vizuală; principiul Gestalt – tendința de a găsi similarități vizuale; iluminarea slabă care poate să inducă auto-hipnoza; modalitatea prin care stocăm informații, imagini și fețe sau proiectarea conținutului inconștient. Disocierea devine conștientă în momentul în care subiectul și-a pierdut propria identitate percepând fețe noi, ca și cum ar fi fost privit de un Celălalt, din interiorul sau din spatele oglinzii, în timp ce pacienții cu diferite boli disociative percep aceste iluzii ca fiind reale sau petrec ore în fața acesteia unde performează “operații cosmetice mentale”.

Studiile despre oglindă arată că după vârsta de trei ani, oamenii sunt complet capabili să identifice imaginea reflectată ca o imagine a sinelui în locul unei alte persoane. În 1951 psihanalistul francez Jaques Lacan descrie identificarea cu duplicatul ca fiind o structură permanentă a subiectivității captivă în propria imagine sau formarea sinelui – “Stadiul oglinzii”. În eseul “The Child’s Relations with Others”, Merleau Ponty scrie despre expunerea unei dimensiuni exterioare a individului și conștientizarea acestuia că există într-un spațiu intersubiectiv. El sugerează că acesta ar fi rolul cel mai important al oglinzii pe lângă simpla identificare cu imaginea proiectată. “Sunt expus și vizibil celorlați. […] Mă confrunt cu apariția pe care o prezint celorlalți. De fapt nu doar că mă percep așa cum ceilalți mă percep, ci de asemenea ca și cum aș fi un altul. Adopt o perspectivă de alienare asupra mea” (Merleau Ponty, 1964). Oglinda facilitează alienarea subiectului în propriul dublaj. Subiectul devine un spectator când iși recunoaște propria imagine, văzându-se pe sine, se percepe ca și când Celălalt l-ar vedea.

Artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane, Gabriela Stoica a studiat trei ani de pictură și a terminat în 2012 un master teoretic de Cercetare Interdisciplinară la Universitatea “George Enescu” din Iași cu teza intitulată “Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”. Lucrările sale includ diferite tehnici: pictură, instalație de artă, video și performance. Este interesată de hermeneutica artei, dans contemporan, practici feministe și diferite forme de critică socială.

A expus solo în cadrul proiectelor: “Mimicry” 2013 și “Mirror, Mirror who am I?” 2014 la galeria mică a Institutului Român de Cultură din Veneția și “The voice inside” 2010, la galeria apARTe din Iași.
A participat la expoziții de grup dintre care: “MORPHOS” – Sustainable Empires, în cadrul festivalului internațional ArtExpo 2014, la Palazzo Albrizzi, Veneția; „My0Card” 2011 un proiect participativ în colaborare cu grupul de artă SATELLITE și Laura Partin la Galeria Moldova Mall, Iași; „Erotica” în 2011 și 2014 la Galeriile de artă Dana, Cupola, Tonitza, Moldova Mall, Iași; „Underton” 2011 la Pheonix Cafe, Iași; „CAPITAL PER CAPITA” 2013 în cadrul evenimentului 96oreNonStop la Clubul Creatorilor, Iași; „Architecture per un possibile sviluppo” 2013 la Tomori Pal Főiskola, Budapesta) și colaboratoare la “Locust (Dissonance)” 2013, un proiect participativ de Laura Partin, la galeria mică a Institutului Român de Cultură din Veneția.

În martie 2013 a participt la conferința de studii teoretice „Risvolti veneziani”, în cadrul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția cu proiectul „Spazio nell contesto dell’esperienza artistica. Gianni Colombo, Spazio Elastico”.

In 2011 a publicat în “Regimuri ale esteticii”, Ed. ARTES, Iasi, eseul “Corpul uman. O cercetare în cultura vizuală” și în “Poziții estetice și Manifestari ale Culturii Vizuale”, Ed. ARTES, Iasi, eseul „O critică a gentrificarii arhitecturale”.

INFO

Galeria Meru

Bd. Carol I, nr. 3, Casa cu pasaj, Et. 1

www.facebook.com/pages/Meru-Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: