Proiecție în avanpremieră a documentarului „Planeta Petrila”, la Ateneul din Iasi

Ateneul din Iași vă invită sâmbătă, 17 iunie, la ora 21.30 la proiecția în avanpremieră a documentarului „Planeta Petrila” – regia Andrei Dăscălescu  pe Terasa Acoperiș.

După debutul cu „Constantin și Elena” (premiat în 2008 la IDFA), regizorul Andrei Dăscălescu s-a întors la Amsterdam anul trecut cu „Planeta Petrila”, un documentar despre închiderea Minei Petrila. Povestea este spusă din perspectiva artisului Ion Barbu, care încearcă să salveze patrimoniul industrial prin reconvertirea în spații muzeale și creative, și a minerului Cătălin Cenușă, liderul ultimului grup de mineri care mai activează în această mină.

Filmat între 2013 și 2016, documentarul „Planeta Petrila” a surprins viața la Mina Petrila în ultimii 3 ani de existență, inclusiv imagini unicat cu ultimele lucrări din subteranul minei. Filmul e reprezentativ pentru condițiile grele de munca și pentru decăderea minelor din Valea Jiului, fiind un document al unei lumi aproape disparute.
Pe de altă parte, documentarul urmarește formarea unui nucleu de societate civilă petrileană care, după o luptă de 4 ani, reușește să salveze clădirile istorice ale minei de la demolare.

Inițiatorul acestei mișcări civice este artistul Ion Barbu, fost topograf la Mina Petrila, responsabil pentru petele de culoare și happening-urile culturale din micul orășel minier aflat în plin declin.

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: