Proiectie de film: ”La drum cu tata” @Ateneul din Iasi

Lungmetrajul „La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu va fi proiectat joi, 6 aprilie 2017, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Cu două proiecţii la ediţia a opta a festivalului Kinodiseea, „La drum cu tata” ridică miza anului 2017 în cinematografe. Cu o premieră pregătită pentru luna martie, debutul în lungmetraj al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu (cunoscută pentru cel mai premiat scurtmetraj românesc, excelentul „Apele tac”) are toate şansele să captiveze şi să emoţioneze publicul cu aventuri din anul 1968, doar încă foarte relevante în prezent. Cu o premisă extrem de ofertantă, filmul este nu doar unul dintre cele mai ambiţioase lungmetraje de debut văzute vreodată în cinema-ul românesc, ci şi una din rarele coproducţii în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, este unul din acele filme în care precizarea că povestea a fost inspirată din evenimente petrecute în realitate chiar înseamnă ceva, pentru că multe dintre aventurile din film i s-au întâmplat chiar tatălui regizoarei, pe atunci un licean de 18 ani, interpretat pe ecran de foarte promiţătorul şi expresivul Răzvan Enciu.” (Ștefan Dobroiu)

Arad, 1968: Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare să se fi împăcat cu soarta în România ceaușistă, unde este medic și, cu inima îndoită, informator al securității. Emil, însă, luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl poate salva. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinatie tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga.

De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției granița germano-cehoslovacă se închide, iar cei trei nu se mai pot întoarce înapoi în România.
Negăsind o altă soluție pentru apatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este astfel îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătita familie trece peste hotare: Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă – poate această situație să se termine cu bine?

Regia: Anca Miruna Lăzărescu. Cu: Razvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Alexandru Margineanu. Durata: 111 minute

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: