Proiectie de film: ”Ilegitim”, la Ateneul din Iasi

Ateneul din Iași vă invită joi, 27 aprilie, la ora 19.00, la proiecția dramei „Ilegitim” în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. In al patrulea său lungmetraj, regizorul Adrian Sitaru ne aduce în fața ochilor, o puternică dramă de familie, poate cea mai puternică din filmul romanesc: „Ilegitim” este singurul film românesc prezent în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2016, în cadrul secțiunii Berlinale Forum.

Experiment independent şi unic, „Ilegitim” transformă frământările familiei Anghelescu într-un teren fertil pentru explorarea relaţiei dintre generaţii, dar şi pentru ridicarea unor semne de întrebare problematice despre tabuuri, sexualitate, acceptabil şi inacceptabil în România de azi.

Faptul că tatăl, medicul ginecolog Victor (Adrian Titieni), şi odraslele mature împart câteva camere într-o casă veche ridică din start un semn de întrebare în mintea spectatorilor mai obişnuiţi cu traiul independent.
Viaţa în comun, când Cosma (Bogdan Albulescu), Gilda (Cristina Olteanu), Sasha (Alina Grigore) şi Romeo (Robi Urs) au între 20 şi 40 de ani, pare să sugereze că familia este foarte unită, dar scenariul scris de Alina Grigore şi Adrian Sitaru distruge această impresie încă din primele scene: o masă de familie este întreruptă de o întrebare dureroasă, iar reacţiile extreme ale membrilor familiei vor deveni începutul unei alunecări în infernul familial.

Mai puţin decât un film despre incest, „Ilegitim” este un film despre dragoste, despre familie, despre decizii şi principii şi, mai ales, despre ceea ce ne face să ignorăm tabuurile societăţii. Despre cum aceste tabuuri sunt extrem de uşor de discutat atunci când nu ne privesc direct şi despre cum analiza devine mai complicată atunci când destinul ne împinge, spre disperarea noastră, în centrul problemei.

„Ilegitim” discută mai multe situaţii, iar poziţiile personajelor sar de colo-colo pe axa inacceptabil-argumentabil-acceptabil-obligatoriu: spectatorul intră în joc şi se lasă provocat să filozofeze pe seama celor două mari subiecte aparente ale filmului: avortul şi incestul. Spaţiul minimal în care trăiesc cei cinci membri ai familiei Anghelescu (plus partenerii lor, aproape irelevanţi pentru poveste, dar folosiţi pentru a sublinia mediul sufocant) e terenul perfect pentru explorarea codependenţei dintre membrii familiei, iar evadarea din el nu face decât să atragă şi mai apăsat atenţia asupra disfuncţionalului ei.

Regia: Adrian Sitaru. Cu: Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, Robi Urs. Durata: 85 minute

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: