Proiectie de film despre viata si opera scriitoarei Rose Ausländer

Centrul Cultural German va invita sa participati la prezentarea filmului-documentar despre viata si opera scriitoarei Rose Ausländer„Der Traum lebt mein Leben zu Ende” ce va avea loc luni, 17 octombrie 2011, incepand cu ora 18.30 la Biblioteca Austria Iasi – corp I, sala I2. Proiectia de film va fi urmata de o sesiune de discutii si lectura publica cu directorul Fundatiei Rose Ausländer, Helmut Braun, care vor fi sustinute in limba germana.

Rose Ausländer (nascuta la 11 mai 1901 in Cernauti, Austro-Ungaria; † 03 ianuarie 1988 in Düsseldorf, nascuta Rosalie Beatrice Scherzer) este una dintre cele mai importante poete in limba germana ale secolului 20.

A trait in Austria, Statele Unite ale Americii, Romania si Germania. Si-a pierdut de trei ori cetatenia (din Austria, Romania si din SUA) si patria. Dupa ocupatia fascista a Bucovinei, cultura iudeo-germana este stearsa. Ascunzandu-se intre 1943 si 1944 impreuna cu mama ei,  supravietuieste uciderii a mai mult de 50.000 de conationali evrei din orasul natal. Dupa razboi se intoarce in SUA.

In 1965 se muta in RFG. La inceput, opera ei este aproape complet necunoscuta. Din 1972 traieste intr-un azil de batrani din Düsseldorf, din 1978 ramane imobilizata la pat si nu isi mai paraseste camera. Acolo a avut faza cea mai productiva. Scrie pana la moartea ei in 1988 mai mult de 20 de volume de poezii, devenind faimoasa catre sfarsit. A primit numeroase premii de literatura in Germania si Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania in 1984.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: