Filmul „Dacii” în regia lui Sergiu Nicolaescu, va fi proiectat joi, 9 martie 2017, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
„Dacii” este un film istoric româno-francez, regizat în 1967 de Sergiu Nicolaescu și realizat de Studioul Cinematografic București în colaborare cu Franco-London Film (Franța). Filmul a reprezentat debutul în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. Lungmetrajul „Dacii” se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Criticii de film au recunoscut în mare majoritate caracterul său de superproducție, fără precedent în istoria cinematografiei românești. Vorbind despre acest film, criticii Cornel Cristian și Bujor T. Rîpeanu afirmau că el „constituie unul dintre episoadele izbutite ale epopeii cinematografice naționale prin câteva reușite portretizări, prin iscusința realizării scenelor de masă și buna valorificare plastică – în imagine – a peisajului românesc”.
Lansarea filmului în Franța a avut loc la 31 mai 1967, adaptarea în limba franceză fiind realizată de Jacques Rémy. Versiunea franceză intitulată „Les Guerriers” conține un supliment de scene de luptă, care nu a fost încorporat în negativul versiunii române.
Acțiunea se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. O armată romană sosește la porțile unei cetăți dacice, iar trimisul roman le cere celor din cetate să deschidă porțile, promițându-le în schimb viața și libertatea. Străjerul de pe cetate îl întreabă cine sunt cei care se află de la porțile cetății, iar solul îi răspunde că ei sunt „stăpânii lumii”. La auzul acestor cuvinte, străjerul îi răspunde astfel: „Veți ajunge dacă noi vom pieri”.
Distribuția: Amza Pellea – regele Decebal al Daciei; Pierre Brice – generalul Severus; Emil Botta – marele preot dac; György Kovács – împăratul roman Domițian; Georges Marchal – generalul Fuscus; Geo Barton – senatorul roman Attius (Zoltes); Septimiu Sever – Remaxos; Mircea Albulescu – Oluper; Nicolae Secăreanu – soldat dac; Vasile Cosma – Vezina; Alexandru Herescu – Cotyso, fiul lui Decebal; Marie-José Nat – Meda, fiica lui Decebal.
BILETE
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
INFO
Ateneul din Iași
Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi
Telefon/ Fax: 0232 261 846,
E-mail: office@ateneuiasi.ro
Web: www.ateneuiasi.ro