Asociția Mai Bine lansează proiectul „Instrumente educative şi participative pentru dezvoltare durabilă”

Asociția Mai Bine lansează proiectul „Instrumente educative şi participative pentru dezvoltare durabilă”/ logoAsociaţia Mai Bine implementează proiectul Instrumente educative şi participative pentru dezvoltare durabilă, cu o durată de doi ani, care răspunde nevoii de avansare teoretică şi practică a principiilor sustenabilităţii la nivel individual şi comunitar.

Proiectul are ca scop realizarea de instrumente educative şi participative în sprijinul dezvoltării comunităţilor urbane, urmând valorile traiului durabil, cu ajutorul transferului de cunoştinţe şi expertiză de la partenerul elveţian cu experienţă de durată în acest domeniu, Equiterre – partener pentru dezvoltare durabilă. Un manual de dezvoltare durabilă din perspectiva traiului urban, 10 ghiduri online, un kit de training şi un curs pentru cel puţin 100 de beneficiari din România pe aceeaşi tematică sunt instrumente pedagogice care vor fi susţinute de o serie de demersuri participative, precum: întâlniri consultative în cartiere ieşene, sesiuni de informare despre grădini urbane şi asociaţii de sprijin al agriculturii ţărăneşti, în vederea dezvoltării a câte cel puţin o iniţiativă din aceste două practici.

Instrumente educative şi participative pentru dezvoltare durabilă este un proiect care doreşte să avanseze demersurile de dezvoltare a acţiunilor comunitare menite să inverseze tendinţele actuale – poluare, consum nesustenabil, lipsa acţiunilor de cooperare – şi să promoveze un comportament responsabil faţă de mediu şi societate. Prin activităţile noastre dorim să informăm şi să sensibilizăm comunitatea locală cu privire la necesitatea abordării de noi mecanisme, precum grădinile urbane şi iniţiativele ASAT (asociaţii pentru susţinerea agriculturii ţărăneşti). Cu aceste iniţiative inovative ne propunem să implicăm ieşenii în mod activ în dezvoltarea spaţiului urban, cu multiple beneficii asupra comunităţii şi mediului – crearea de parteneriate între cetăţeni, autorităţi şi instituţii publice, colaborarea dintre consumatori şi producători locali, implicarea directă a indivizilor în realizarea de grădini în spaţiul urban.

Prin abordarea holistică a celor trei piloni ai dezvoltării durabile – mediu, social şi economic – Asociaţia Mai Bine acordă o importanţă deosebită activităţilor cu caracter integrator – incluziune socială, democraţie participativă, educaţie pentru dezvoltare durabilă, promovarea unei trai sustenabil, prosper şi eco-eficient din punct de vedere economic. Astfel, propunem măsuri şi mecanisme prin care fiecare persoană poate contribui la o schimbare în mediul proxim – susţinerea producătorilor locali prin cumpărături solidare şi responsabile, implicarea în dezvoltarea grădinilor urbane, cu beneficii proprii şi la nivel de comunitate”, afirmă Anca Gheorghică, manager al proiectului.

Proiectul este co-finanţat printr-un grant din parte Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Va avea o durată de 24 de luni şi un buget total de 66.993,00 CHF. Bugetul solicitat de la finanţator este de 58.411,00 CHF (87,20%), restul de 12,80% reprezentând contribuţia Asociaţiei Mai Bine.

INFO

www.swiss-contribution.ch/romania

www.maibine.eu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: