Programul zilei de joi, 8 octombrie / Sarbatorile Iasului 2015

sarbatori-iasi-2015

Cea de-a XXIV-a ediţie a Sărbătorilor Iaşului, organizate anual în luna octombrie de Primăria Municipiului Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi alţi parteneri instituţionali, este dedicată cu precădere ieşenilor şi îşi propune să marcheze şi să susţină candidatura Iaşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Incepând de joi, 8 octombrie 2015, până sâmbătă, 10 octombrie 2015, Iașul va găzdui cea de-a XLVII-a ediţie a Festivalului folcloric internaţional „Trandafir de la Moldova”. Organizat de Primăria Municipiului Iași și Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, festivalul va aduce pe scena Casei de Cultură a Studenților zeci de ansambluri folclorice și sute de artiști din România, Republica Moldova, Ucraina, Armenia și Georgia, parteneriatul instituțional și de suflet al Iașului cu orașele înfrățite Cernăuți și Chișinău fiind încă o dată exprimat și pus în lumină.

Pe lângă cele trei spectacole extraordinare organizate la Casa de Cultură a Studenților, unul dintre momentele cele mai așteptate ale festivalului va avea loc sâmbătă, 10 octombrie 2015, de la ora 10.00: o paradă a tuturor ansamblurilor folclorice pe traseul Palatul Culturii – b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Unirii – Piaţa „Mihai Eminescu”.

Nu în ultimul rând, în condiţiile în care Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană va depune în această perioadă la Ministerul Culturii dosarul de candidatură a Iaşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Sărbătorile Iaşului includ un nou moment destinat să marcheze înscrierea oficială a Capitalei Moldovei în această competiţie. După semnarea protocoalelor de colaborare pentru susţinerea candidaturii municipiului Iaşi de către reprezentanţii mediului universitar ieşean, ai Academiei Române și ai partidelor politice, Primăria Municipiului Iași și Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană organizează un eveniment similar pentru semnarea unui acord cu reprezentanții sistemului de învățământ preuniversitar ieșean.

Evenimentul va avea loc joi, 8 octombrie 2015, de la ora 11.00, în Sala de Festivități a Colegiului Național, în prezența reprezentanților Primăriei, ai Fundaţiei Iași – Capitală Culturală Europeană, ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai unor unități de învățământ preuniversitar din județul Iași.

PROGRAM – 8 OCTOMBRIE

„(Re)cunoaşteţi Iaşul” – concurs de recunoaştere a unor monumente istorice din Iaşi

 • orele 8.00 – 17.00, Biroul de Promovare Turistică
  Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Sărbătoarea Vinului – preluarea suprafeţelor comandate

 • orele 10.00 – 22.00, Hala Centrală
  Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Semnarea protocolului de colaborare pentru susţinerea candidaturii municipiului Iaşi la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

 • Participă reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană, Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai sistemului de învățământ preuniversitar ieșean
  ora 11.00, Colegiul Național

„Student Bazaar Coolture”

 • orele 12.00 – 23.00, Piaţa Naţiunilor (UMF Iași)
  Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

„Descoperă Iașul devenirii tale!” – prezentarea obiectivelor cultural-istorice ale Iașului elevilor  de clasa a IX-a din R. Moldova, bursieri ai statului român

 • ora 16.00, Palatul Culturii – Copou
  Organizatori: Consiliul Județean al Elevilor Iași / Inspectoratul Școlar Județean Iași / Agenţia Icar Tours

Seri de fotografie la Palatul Roznovanu

 • ora 18.00, Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi
  Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia FotoIaşi

Spectacolul în cadrul festivalului folcloric „Trandafir de la Moldova”

 • orele 18.00 – 21.00, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi
  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Primăria Municipiului Iași

 

Accesul la majoritatea evenimentelor din cadrul Sărbătorilor Iaşului este liber, iar Primăria Municipiului Iaşi, alături de partenerii săi, aşteaptă ca ieşeniii şi toţi cei care vizitează în această perioadă Capitala Moldovei să participe într-un număr cât mai mare la manifestări!

INFO

www.sarbatorileiasului.ro

www.facebook.com/sarbatorileiasului

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: