Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin

In cursul lunii august a demarat Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. In prezent se lucreaza la stabilirea detaliilor privind desfasurarea concreta programului. Se spera ca din octombrie cel tarziu sa inceapa testarea efectiva a femeilor, fie ca sunt sau nu asigurate. Pacientele de pe listele medicilor de familie, cu varste intre 25 si 65 de ani vor putea beneficia gratuit de testul Babes-Papanicolau. Fiecare femeie va face testul in luna in care este nascuta.

Toate femeile cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani, fie ca sunt sau nu asigurate, vor putea face gratuit testul Babes Papanicolau care poate depista cancerul de col uterin, chiar din stadii incipiente. Primele teste vor fi facute cel mai probabil in luna octombrie a acestui an, pana atunci urmand sa fie rezolvate detaliile tehnice privind derularea concreta a programului. „Salutam demararea acestui program, dat fiind faptul ca Romania se afla in 2008 pe primul loc in Europa la incidenta si mortalitatea prin cancer de col  uterin. Cancerul de col uterin este o boala tratabila si vindecabila daca e descoperita in stadiu incipient. Descoperirea la timp a cancerului de col uterin se poate face cu ajutorul testarii Babes-Papanicolau. Si acest program national va oferi tuturor femeilor cu varste intre 25 si 65 de ani posibilitatea de a face gratuit testul pentru despistarea timpurie a bolii. Atat femeile asigurate, cat si cele neasigurate“, a declarat dr. Dan Pletea, secretarul Scoietatii Medicilor de Familie Iasi.

Cum se va derula programul

Incidenta cancerului de col uterin in UE

Romania se afla in 2008 pe primul loc in Europa la incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin

Pacientele se vor adresa medicilor de familie care le vor consilia, vor completa o fisa de consiliere si fie vor recolta chiar ei lamele pentru testare, fie vor programa pacienta pentru recolatare la un spital sau un cabinet ginecologic din Iasi. Analizele vor fi trimise la un laborator, urmand ca raspunsul sa revina medicului de familie. Daca testul nu indica nici un fel de probleme, pacienta va reveni la testare peste cinci ani. Daca testul Babes-Papanicolau ridica suspiciuni, pacienta va fi trimisa la un medic ginecolog pentru investigatii suplimentare si tratamentul adecvat. Femeile care doresc sa beneficieze de testarea gratuita oferita de acest program, vor trebui sa se adreseze medicului de familie in luna in care sunt nascute. „Medicii de familie au listele cu pacientele, deci ei sunt cei care vor putea face programarile pentru recoltarea de analize. Exista insa si medici de familie care vor face chiar ei recoltarile. Peste 250 de medici de familie din judetul Iasi au fost pregatiti in acest sens, participand la ateliere practice unde au invatat sa faca recoltari pe manechin, iar apoi au facut recoltari de la paciente chiar in maternitate. Cred ca e foarte important ca medicii din mediul rural sa poate face aceste recoltari la cabinete, deoarece nu ar mai pune pacientele pe drum. Iar, femeile din mediul rural, dar si cele din orase care nu au un serviciu, nu sunt asigurate, vor beneficia si ele gratuit de testarea Babes-Papanicolau atata timp cat se afla pe lista unui medic de familie“, a mai spus dr. Dan Pletea. Acesta a mai adaugat ca spera ca testarile efective sa inceapa in luna octombrie, in momentul cand vor fi puse la punct si ultimile detalii privind derularea concreta a programului.

In stadii incipiente, cancerul de col uterin nu doare!

Am inceput si noi pregatirile pentru demararea programului care sper ca va duce la depistarea bolii in stadii timpurii si tratabile la femeile care au probleme. In spital va functiona un cabinet unde se vor putea face recoltari de la pacientele trimise de medicii de familie, dar si de la femeile care ajung in maternitate pentru  diferite probleme ginecologice. Sfatuiesc toate femeile sa participe la acest program. Cancerul de col uterin este o boala care evolueaza silentios, pe parcusul a ani de zile – chiar si 20 de ani. De aceea, se recomanda retestarea la cinci ani, acolo unde dupa primul test Babes Papanicolau nu s-au descoperit probleme. Asa cum spuneam mai sus, cancerul de col uterin evolueaza incet, dar prin aceasta testare poate fi descoperit in stadii incipiente. Diagnosticat la timp poate fi tratat cu succes. Testul Babes-Papanicolau este usor de facut, nu doare si poate salva viata oricareia dintre femei care amana mereu sa faca un astfel de test – fie din lipsa de timp, sau bani, fie din ignoranta – «Mie n-o sa mi se intample», isi spun multe femei. Sau: «Nu ma doare nimic, de ce sa-mi fac testul?» Si amana mereu efectuarea unui test Babes-Papanicolau. Subliniez inca o data: cancerul de col uterin nu doare si nu exista simptome decat in stadiile avansate cand sansele de supravietuire sunt mici“, a subliniat prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda” Iasi.

Cum se desfasoara testul Babes-Papanicolau

Testul_Babes_Papanicolau

Foto: goodtoknow.media.ipcdigital.co.uk

Testul Papanicolau (frotiul) implica recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Medicul, ginecologul sau asistenta folosesc o periuta speciala sau spatula cu ajutorul carora recolteaza cu blandete cateva celule de pe suprafata colului uterin. Acestea sunt examinate ulterior la microscop in vederea identificarii anomaliilor celulare precoce. Daca exista astfel de anomalii, veti fi contactata in timp util si sfatuita cu privire la testele ulterioare si eventualul tratament. Desi frotiurile sunt considerate uneori ca fiind „rusinoase” sau incomode, aceste teste nu sunt dureroase si se efectueaza foarte simplu si rapid. Este important ca dumneavoastra sa le repetati cu regularitate – spre exemplu, anual. Numeroase vieti au fost salvate pentru ca boala a fost depistata in stadii precoce, ca rezultat direct al testelor citologice. Asadar, indiferent ce faceti, incercati sa va reamintiti data urmatorului frotiu. Testarea regulata va ajuta sa va protejati singura. Daca nu ati efectuat niciodata un test Papanicolau (frotiu) sau a trecut ceva vreme de cand l-ati efectuat pe ultimul, programati-va pentru un control la medicul dumneavoastra. Daca ati avut vreodata un rezultat anormal la frotiu, consultati-va medicul cu privire la data urmatoarei programari.

Conditiile optime de prelevare ale unui frotiu de col uterin

Testul Papanicolau este un bun mijloc de depistare a leziunilor pre-invazive ale colului uterin. Conditiile optime de prelevare ale unui frotiu de col uterin sunt:

  • Frotiul trebuie sa fie efectuat la distanta de un raport sexual (48 h) si in afara perioadei menstruale, in absenta oricarui tratament local si al infectiilor si daca este necesar, la femeia la menopauza, dupa tratament estrogenic;
  • Inaintea efectuarii frotiului trebuie sa fie evitat tuseul vaginal si utilizarea vreunui lubrifiant.

Arcadia va participa la acest program national de screening

„Arcadia” va participa la  Programul National de Screening pentru Depistarea Cancerului de Col Uterin si va oferi gratuit teste Babes-Papanicolau pacientelor din reteaua sa de screening. „Practic, Arcadia dispune in momentul de fata de o retea de screening alcatuita din peste 50 de cabinete de medici de familie, urmand ca aceasta sa creasca rapid in urmatoarea perioada pina la cateva sute de cabinete, raspandite in intreaga regiune a Moldovei. Pacientele arondate acestor cabinete se pot adresa medicului de familie pentru a beneficia de serviciile gratuite prevazute de programul national de screening: examen Babes-Papanicolau, precum si consiliere si indrumare medicala cu privire la rezultatul analizei. Cum reteaua de screening Arcadia este extinsa si in mediul urban, si in mediul rural, am pregatit cu mare atentie procedurile si logistica necesara pentru toti pasii ce trebuie urmati, de la prelevarea probelor biologice, pana la transportul acestora si efectuarea analizei aferente, dupa cum va fi cazul pentru fiecare locatie de care ne ocupam. Pe scurt, in cazul cabinetelor arondate in mediul rural, am ales sa organizam caravane medicale in care medicii Arcadia se vor deplasa cu echipamentele sau consumabilele necesare si vor recolta probele pentru examenul Babes-Papanicolau la mai multe paciente odata, economisind astfel timpul acestora si facand mai eficient intregul proces. Pentru fiecare cabinet arondat retelei de screening Arcadia, informatiile exacte pentru accesul la servicii pot fi obtinute de la medicul de familie insusi, insa si consilierii Arcadia sunt disponibili in serviciul Call Center pentru a indruma pacientele ce vor sa beneficieze de serviciile gratuite prevazute in programul national de screening“, arata dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia.

Sursa: Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

4 comentarii la “Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin”

  1. x factor says:

    Stiti ce se intampla practic cu acest screening? Participa la aceasta activitate si sistemul privat, dar testele sunt gratuite, fiind finantate de catre ministerul sanatatii din bani publici. Deci pacientele cu varste eligibile( 25-64 ani) merg la medicul de familie( cu cartea de identitate) de unde iau formular pentru centrul de recoltare si totul este gratuit. Nu se plateste nimic. Eu am propus si pentru eliminarea unor discordante , ca testul de screening PAP sa se desfasoare NUMAI LA SPITALELE DE STAT , fiind finantat din bani publici,iar la spitale isi desfasoara activitatea cei mai multi medici. Sper ca screeningul sa revina acolo unde trebuie ( la spitalele de stat!!!) si nu in sistemul privat , deoarece aici pacientii platesc pentru diverse analize, iar la testul PAP nu este cazul, el fiind inca gratuit.

  2. mihaela says:

    am facut pap testul la graal medical ploiesti si mi-a iesit foarte bun, l-am refacut la synevo si aveam clasa 3, adica foarte grav. la 1 luna mi-au facut erad pt o rana veche pe col. este foarte important unde faci analizele, sunt convinsa ca in multe clinici doar platesti, dar nu se fac analizele, se pun rezultate la plesneala. halal tara!

  3. cris says:

    Testarea este gratuita dupa varsta de 26 de ani in toate tarile civilizate. Ma bucur ca si in Romania va exista, foarte multe femei nu isi fac niciodata pap test din cauza inculturii si a saraciei.

  4. Anca says:

    E O MARE TZEAPA DIN PARTEA ARCADIEI. DE CE SA PLATESTI 100 LEI LA CONSULTATIE SI SA-TI FACA GRATUIT ANALIZA, CAND POTI PLATI DOAR 20 LEI PENTRU ANALIZA LA ORICE GINECOLOG LA CARE MERGI CU BILET DE TRIMITERE CAS SI ESTI SCUTIT DE PLATA CONSULTATIEI.

Scrie un comentariu: