Programul manifestarilor de Ziua Nationala a Romaniei, 2013

Cu ocazia Zilei Nationale a României, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie vor avea loc mai multe evenimente.

Expozitie de tehnica militara, Palatul Culturii

Pe data de 30 noiembrie, între orele 11.00 si 14.00, în Piata Palatului Culturii va avea loc o expozitie de tehnică militară. La acest eveniment vor participa aproximativ 50 de militari si agenti din cadrul mai multor institutii.

Unitătile militare ale Ministerului Apărării Nationale vor expune armament greu de infanterie cum ar fi: aruncător calibru 120 mm, aruncător calibru 82 mm, aruncător de grenade, puscă semiautomată cu lunetă, pistol mitralieră, pistol calibru 9 mm, statie radio,  transportoare blindate.

De asemenea, unitătile militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Unitatea Specială de Aviatie a M.A.I., Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă, Inspectoratul de Jandarmi Judetean, Inspectoratul Politiei de Frontieră Judetean, Inspectoratul de Politie Judetean) vor expune echipamente precum: elicopter IAR 380, autospecială de stins incendii, autospecială de descarcerare, ambulantă de prim ajutor, ambulantă pe senile, autospecială transport efective, autospecială supraveghere cu termoviziune, autospecială transport câini de serviciu, autospecială laborator criminalistic, autospecială politie rutieră, autospecială S.A.S.

La expozitie va participa si Penitenciarul Iasi cu două autospeciale de transport detinuti si o autospecială de transport canin. Directia de Informatii Iasi va prezenta o autospecială interventii pirotehnice si echipamente de specialitate.

Manifestările dedicate Zilei Nationale a României vor continua pe data de 1 Decembrie, în Piata Unirii.

PIATA UNIRII

De la ora 9.00, va incepe prima parte a concertului de muzica populara.  Pe sce­na vor urca Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Maria Ghinea, Mioara Velicu, Nicolae Hrib si Zenaida Julea.  Concertul de muzica populara va fi intrerupt de parada militara si de­punerile de coroane ce vor incepe la ora ora 10.00, dupa care va fi reluat, de la ora ora 11.00, partea a doua a concertului urmand sa dureze pana la ora 12.00.

Manifestarile oficiale  incep la ora 10.00, avand urmatoarele repere orare:

  • 10.05 se intoneaza Imnul National
  • 10.10 oficierea servicului religios
  • 10.25 alocutiunile autoritatilor locale
  • 10.35 depunerile de coroane si jerbe de flori
  • 10.50 defilarea Detasamentului de Onoare.La defilare vor participa în jur de 300 de cadre apartinând Ministerului Apărării Nationale, Ministerului Afacerilor Interne. Poliţia ieseană va participa la parada militară cu un detasament format din politisti din cadrul Serviciului de Actiuni Speciale.

Punctul culminant al e­ve­nimentelor organizate de Ziua Nationala a Romaniei va fi cu siguranta masa traditionala de Ziua Nationala asigurata de Primarie, pe strada Nicolae Lapusneanu, de la ora 12:00,  cand se vor imparti 7500 de portii de fasole cu carnati, insotite de un pahar de vin fiert.  Iesenii care tin post vor putea opta doar pentru portiile de fasole.

De la ora 17.30, de pe pietonalul Stefan cel Mare se vor aprinde luminile de Sarbatori amplasate in tot orasul.

PALAS MALL

La Palas Mall, de la ora 18.00 este programata aprinderea celor 300.000 de becuri folosite la decoratiunile de sarbatori. Momentul va fi marcat cu un concert de colinde, susţinut de talentaţii copii ai Corului „Juniorii Operei”. Principala atracţie pentru copii va fi trenuleţul lui Moş Crăciun, care îi va plimba pe princhindei prin Atrium. Trenuleţul, cu o capacitate de 24 de locuri, a fost adus din Statele Unite ale Americii pentru a-i delecta pe cei mici. Excursia va fi cu atât mai fermecătoare cu cât itinerariul trenuleţului include oprirea într-o gară, traversarea unui tunel şi alte decoruri care reproduc fidel imaginea şi dimensiunile unui orăşel al copiilor.

Din dorinţa de a marca Ziua Naţională a României într-un mod original, la intrarea principală în Palas Mall va trona un brad impozant, de 6,5 metri înălţime, realizat din sfere gigant, în culorile tricolorului. Toate decoraţiunile au fost comandate de la companii de prestigiu din Germania şi Austria.

Tot pe 1 decembrie, de Ziua Naţională, Palas Mall îi invită pe ieşeni la târgul „Made în România”. Evenimentul va avea loc în zona Subway şi va reuni expozanţi care au pregătit produse fabricate 100% în ţara noastră. Porturi tradiţionale, costume populare, icoane de lemn, marochinărie, articole de feronerie şi ceramică, vinuri şi bere de casă, produse alimentare autohtone şi multe altele vor putea fi admirate şi achiziţionate doar duminică, de ziua tuturor românilor.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: