Programul Festivalului de Teatru EuroArt Iasi, 21-27 mai

Euroart Iasi 2012 - AFIS

In perioada 21 – 27 mai 2012 va avea loc a sasea editie a EuroArt Iasi, festival de teatru profesionist, organizatorul acestui eveniment fiind Asociatia EuroArt Iasi in parteneriat cu Fundatia Culturala TIMPUL. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi, Casei de Cultura „Mihai Ursachi” Iasi si Institutului Cultural Roman Tel Aviv.

In ultimii ani EuroArtIasi a prezenta publicului iesean 55 de spectacole, a oferit bucuria de a admira montari a 44 de regizori care, la randul lor, au oferit partituri pentru 388 de actori, ce au fost urmariti de aproximativ 16000 spectatori, doar anul trecut EuroArt Iasi bucurandu-se de peste 5000 de spectatori.

PROGRAMUL FESTIVALULUI PE ZILE

Luni, 21 mai, orele 20:00, Cafeneaua Piata Unirii, spectacol gratuit

Teatru’74 Tg. Mures: PISICA VERDE, de Elise Wilk

Regia: Rares Budileanu

„Pisica Verde” este povestea a sase adolescenti: Bianca, Dani, Boogie, Roxana, Flori si Robert si a unei seri de Sambata care le va schimba vietile pentru totdeauna. Lumea lor inseamna cartierul de blocuri din spatele combinatului, scoala, primele iubiri si clubul President, unde merg Sambata seara. Dar lumea lor mai inseamna si ingeri care beau vodca, vraji facute la miezul noptii, pisici verzi care apar in mijlocul intersectiei si pastile colorate pe care le inghiti ca sa uiti. Este o lume din care parintii lipsesc: fie sunt plecati la munca in strainatate, fie n-au timp, fie copiii sunt nevoiti sa joace rolul parintilor. Toti adolescentii din aceasta poveste se refugiaza in lumi paralele, care par mult mai frumoase si mai suportabile decat cea in care traiesc.

Marti, 22 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor

Teatrul MIHAI EMINESCU Botosani: O NOAPTE  FURTUNOASA de I. L. Caragiale

Regia: Alexandru Vasilache

O NOAPTE FURTUNOASA nu se refera atat la ingamfarea negustorilor parveniti de tipul lui jupan Dumitrache Titirca Inima-Rea, chiristigiu si capitan in garda civica, la rigiditatea reprezentantilor fortei publice de partea celor tari, de felul ipistatului Nae Ipingescu, si la arivismul amploiatilor de factura studentului gazetar Rica Venturiano, cat la „onoarea de familist“ a jupanului, compromisa, la lipsa de „rezon“ a ipistatului prea increzator si grabit sa faca uz de autoritate in favoarea amicului sau, in fine la limbajul semicult al ziaristilor, adepti ai unor sloganuri sublime pe care le pronunta dupa ureche, aplicandu-le daca s-ar ivi ocazia, pe dos. Din fraza lui Venturiano: „Nimeni nu trebuie a manca de la datoriile ce ne impun sfanta Constitutiune… mai ales cei din masa poporului“, cei doi inteleg prin sufragiu pe omul de sufragerie, deduc ca Rica „bate in ciocoi, unde mananca sudoarea poporului suveran“.

Intr-adevar, Rica pretinde ca n-are alta politica decat „suveranitatea poporului“, pentru ca „box populi, box dei“, dar deviza lui civica suna: „Ori toti sa muriti, ori toti sa scapam!“ Piesa, o farsa, se bazeaza pe un qui pro quo. Jupan Dumitrache ia drept inamic al onoarei sale pe Rica, in vreme ce sotia il tradeaza cu Chiriac, calfa, omul de incredere, Rica, aventurierul hilar, asaltand pe cumnata chiristigiului.

Miercuri, 23 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor

Teatrul National MIHAI EMINESCU Chisinau: TAKE, IANKE SI CADIR de Victor Ion Popa

Regia: Vitalie Rusu

Capodopera lui Victor Ioan Popa, „Take, Ianke si Cadir” este, fireste, una dintre piesele de rezistenta ale comediografiei romanesti.  Un evreu, un roman si un turc, sunt negustori ce isi impart clientela. In final, fata evreului si baiatul romanului ajung sa se iubeasca, povestea lor de dragoste, fiind in conceptia tatilor lor, absolut imposibila. Batranul Cadir, vesnic indragostit si mereu pus pe sotii, face insa in asa fel incat istoria sa aiba un final fericit. Fireste ca atmosfera cordiala se va putea materializa printr-o „fuziune” a celor doua pravalii.

Joi, 24 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor

Teatrul MARIA FILOTTI Braila: GAITELE de Alexandru Kiritescu

Regia: Radu Nichifor

„Gaitele” este una dintre cele mai prestigioase comedii de moravuri din dramaturgia romaneasca si opera de referinta a lui Alexandru Kiritescu. Piesa purta initial titlul de “Cuib de viespi”, iar principala caracteristica a personajelor este sa tina evidenta, intr-un imens catastif al memoriei, al intamplarilor marunte dar revelante ale lumii citadine. Provincialismul devine o moda in teatru, destinul oamenilor se transforma astfel in fatalitate si in ireversibilitate.

Vineri, 25 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor

Teatrul ANDREI MURESANU Sfantu Gheorghe: MOARTEA PENTRU PATRIE, de Mihai Ignat

Regia: Mirela Bucur

„Moartea pentru patrie” este o comedie cu gust amar despre relatii interumane intr-o micro comunitate, marcata de problemele tranzitiei romanesti. Piesa scrisa de Mihai Ignat a fost nominalizata la concursul Uniter „Cea mai buna piesa romanesca contemporana a anului 2008” si este montata pentru prima data in Romania.

Sambata, 26 mai, orele 19:00, Ateneul Tatarasi

Compania de Teatru D’AYA Bucuresti: CE NE SPUNEM CAND NU NE VORBIM, de Chris Simion

Regia: Chris Simion

O doza de comedie despre nesfarsitul conflict dintre ratiune si inima… sase variante de a insela in cuplu.

Ce avem in mintea noastra, coincide foarte rar, sa nu zicem intamplator, cu ceea ce spunem sau cu ceea ce facem. De cele mai multe ori mintea nu traieste in acord cu sufletul. De parca am trai permanent cu o a doua persoana in noi insine. „Spectacolul din mintea noastra” este al doilea volum al romanului „Ce ne spunem cand nu ne vorbim”. In cheie absolut comica… umorul fiind singurul care ne salveaza din absurd.

Duminica, 27 mai, orele 19:00, Casa de Cultura a Studentilor

Teatrul KAROV Tel Aviv: D’ALE CARNAVALULUI de I. L. Caragiale

Regia: Nicu Nitai

Un spectacol in limba hebraica, subtitrat in limba romana, foarte proaspat, cu premiera in 2012. Nae Girimea, un frizer dintr-o mahala bucuresteana a sfarsitului de secol XIX, isi gaseste o noua amanta in persoana Didinei Mazu. Acest fapt va starni gelozia nebuneasca a amantei sale „de suflet”, Mita Baston, precum si a violentului Pampon, amantul oficial al Didinei. In acest vartej care se petrece in timpul unui carnaval, intra si Cracanel, intretinatorul oficial al Mitei. Sunt si victime colaterale, dar totul se termina cu bine.

Pretul unui bilet este de 15 lei.

EVENIMENTE CONEXE

Lansări de carte
Librăria Avant-Garde, Strada Lăpuşneanu, nr.16, la parter

Marţi, 22 mai 2012, orele 17:oo
Lansare de carte – Gabriel Andronache – „Ich bin ein berliner”, Editura Herg Benet, Bucureşti, 2011
Invitat: Lect. univ. dr. Ioan Milică

Sâmbătă, 26 mai 2012, orele 16:00
Lansare de carte – Chris Simion – „Ce ne spunem când nu ne vorbim”, volumul  1,  Editura Trei, Bucureşti, 2011

Duminică, 27 mai 2012, orele 17:00
Lansare de carte – Ştefan Oprea – trei volume de critică de teatru:
„Intersecţii teatrale”, Editura Junimea, Iaşi, 2012
„Prin teatre şi prin ani”, Editura Artes, Iaşi, 2011
„Pas la pas prin festivaluri”, Editura Opera Magna, Iaşi, 2011

Conferinţe de teatru

Luni, 21 mai 2012, orele 13:00, Sala Studio a Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi
-Conferinţă – spectacol – „E greu viaţa tomn inşpektor. Ultima venire a lui Caragiale în România. Întâlnirea cu prieteni.” – cu Nicolae Urs, actor la Teatrul Odeon Bucureşti

Marţi, 22 mai 2012, orele 13:00, Sala Studio a Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi
Conferinţă – „Caragiale – spirit românesc sau maghiar?” – cu Kozsik Jozsef, actor, Tg. Mureş

Duminică, 27 mai 2012, ora 17.00, Librăria Avant-Garde, Strada Lăpuşneanu, Nr. 16, la parter
Conferinţă – „Caragiale, omul politic” – cu Ştefan Oprea, critic de teatru, Iaşi

BILETE

Pentru a rezerva bilete la Casa de Cultura a Studentilor aveti optiunea de a transmite un email la secretariat@euroartiasi.ro Veti primi raspuns foarte repede si veti fi informat cand puteti ridica biletele. Ca organizatori ne-am gandit ca ar fi o optiune pentru cei care sunt la cursuri sau la serviciu si au mobilitate redusa.

Sau puteti cumpara bilete direct de la Casa de Cultura a Studentilor intre orele 10:00 – 19:00. Pretul unui bilet este 15 lei.

INFO

www.euroartiasi.ro

facebook.com/EuroArt

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: