Programul Duke of Edinburgh’s International Award Romania se pregătește de lansare în Nordul Moldovei

Festivalul Zilele Nordului aduce în Nordul Moldovei unul dintre cele mai importante programe de dezvoltare a tinerilor din lume . S-a dat startul înscrierilor la atelierele ZN: peste 150 de tineri sunt așteptați să ia parte la 10 ateliere educaționale cu traineri din România și Republica Moldova.

Lansarea-DofE-Award-in-Roma

Programul Award, patronat de ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României
Festivalul Zilele Nordului și-a anunțat agenda de educație și conferințe. Oferta e una bogată și cuprinde ateliere din cele mai diverse: de la IT la gastronomie și de la teatru la management de proiect.

Cea mai importantă veste a secțiunii „Educație” a festivalului vine din partea Fundației The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, care își anunță astfel începerea activității în regiunea din Nordul Moldovei. Primii pași în acest sens se fac în cadrul Festivalului Zilele Nordului, unde reprezentanți ai programului Award susțin o prezentare pentru tinerii interesați și un curs de formare de Lideri Award pentru cei care doresc să fie îndrumătorii tinerilor în cadrul programului.

The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul mondial al programelor de dezvoltare adresate tinerilor. Programul îi încurajează pe tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, indiferent de mediul de provenienţă, să desfăşoare activităţi de educaţie non-formală care să le asigure o tranziţie echilibrată de la adolescenţă la viaţa de tânăr adult. Inițiat în 1956 de către Ducele Philip de Edinburgh și susținut de Familia Regală Britanică, programul este astăzi activ în 144 de țări și teritorii.

Începând din 2013, Award-ul este accesibil tinerilor din România, programul fiind derulat la nivel național sub patronajul ASR Principesa Moștenitore Margareta a României și avându-l ca Ambasador pe ASR Principele Nicolae al României.

Programul este susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale și a primit în anul 2014 Premiul I atât în cadrul Galei Societății Civile Române, secțiunea de tineret, precum și în cadrul primei ediții a Galei Societății Civile Tinere.

Am deschis înscrierile la cursul de formare pentru Liderii Award. Îi așteptăm pe toți cei pasionați de dezvoltarea tinerilor, pe cei care doresc să îi sprijine pe aceștia în a accesa oportunități de voluntariat și de educație. Avem până acum înscriși la curs manageri de ONG-uri, profesori, traineri și experți în educație din Iași, Botoșani și Darabani, iar înscrierile continuă până la epuizarea celor 16 locuri disponibile”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, recent licențiată ca Unitate Operațională a programului Award în România.

Traineri din Chișinău, Iași și Cluj vin la Atelierele ZN

Ateliere-3
Organizatorii au deschis vineri, 31 iulie, înscrierile pentru participarea la atelierele ZN, un program educațional variat, cu acces liber pentru tinerii interesați. Teatru și improvizație, fotografie, film, scriere creativă, gastronomie, dezvoltare personală, management de proiect și programare web, acestea sunt tematicile celor 10 ateliere de anul acesta.

Anul trecut am susținut la Zilele Nordului un atelier de dezvoltare personală și am fost impresionată de interesul participanților, foarte diverși atât ca vârstă, cât și ca proveniență. Am avut în sală elevi de gimnaziu și de liceu, studenți și absolvenți, ba chiar și profesori. Unii erau localnici, alții erau turiști veniți la Darabani pentru festival, iar discuțiile au fost de-a dreptul inspiraționale. Atelierul de anul trecut a fost o experiență de învățare și pentru mine, nu numai pentru participanți, așa că revin cu mare drag și anul acesta la festival”, declară Antonia Onacă, consultant specializat în dezvoltarea oamenilor și a organizațiilor și trainer la Zilele Nordului.

La fiecare dintre cele 10 ateliere există numai 15 locuri disponibile, iar participarea este gratuită. Înscrierile sunt deschise din 31 iulie și până la epuizarea locurilor disponibile și se fac pe site-ul www.zilelenordului.ro, la secțiunea Educație.

Vacanță cu muzică, arte și călătorii în Nordul extrem
Între artiștii confirmați la ediția din acest an a Zilelor Nordului se numără trupele Șuie Paparude și ROA, ucrainenii de la Haydamaky și moldovenii de la Gândul Mâței. Poiana Teioasa găzduiește 20 de concerte de muzică rock și electro, cu intrare liberă, iar peste zi participanții la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale și educaționale, precum și la mai multe Tururi ale Nordului, excursii ghidate și gratuite în Darabani și în împrejurimi.

Turiștii festivalieri veniți din România, Republica Moldova și Ucraina au la dispoziție un camping amenajat într-un loc neconvențional: pe Stadionul Orășenesc din Darabani. Acolo au acces, contra unei taxe de 50 de lei de persoană, la dușuri, vestiare, servicii de pază, iluminat pe timp de noapte, acces la safety box și locuri de parcare.

Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).

Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani și co-finanțat cu sprijinul DJST Botoșani, Bergenbier și Cemacon.

INFO

www.nordul.ro

www.zilelenordului.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: