Program FITPT Iasi, 6 octombrie

Odeon Pescarul 1

LUNI, 6 octombrie

  • Ora 10 şi 11,30, sala mică – DACHTHEATER Austria: LACRIMI DE CROCODIL

Cu toţii plângem cu lacrimi mai mari sau mai mici, dar și râdem cu lacrimi. Atunci, de ce nu le-ar fi îngăduit şi crocodililor să plângă? Cordula Nossek ne ghidează spre malurile unui râu african pentru a urmări animalele sălbatice. Iar acolo, sub liane, descoperă un ou! Lacrimi de crocodil este  un spectacol pentru cei foarte mici, lucrat minuţios, despre lacrimile adevărate şi cele prefăcute.

Un spectacol de: Gernot Ebenlechner, Cordula Nossek

35 min, 2+, spectacol nonverbal

Partener: Forumul Cultural Austriac

  • Ora 11, sala mare – Teatrul GULLIVER Galaţi: VASILACHE, MĂRIOARA ȘI INVITAȚII

Vasilache, Mărioara și invitații este un spectacol care aduce bucuria reîntâlnirii cu două personaje faimoase, reprezentative pentru teatrul de păpuşi românesc. Aceste personaje erau prezentate de trupele rătăcitoare prin ţară cu căruţa fie în timpul vacanţelor de vară, fie pe la târguri şi bâlciuri. Vasilache este un erou popular înrudit cu rusul Petruşka, turcul Karagoz, franţuzul Guigniol, englezul Punch, italianul Pulcinella sau grecul Karaghiozis. „Eroul” nu are nici un scrupul şi se dedă la orice ca să-şi atingă scopurile. O face pe prostul ca să prostească pe oricine, se află într-o ceartă permanentă cu nevasta, nesocoteşte orice autoritate prin limbajul său colorat şi prin tupeu, şi trezeşte simpatia publicului fiindcă e inteligent, şiret şi priceput.

Scenariu: Daniel Stanciu

Scenografie: Daniela Drăgulescu

Grafica digitală 3D: Nicu Stănescu

Distribuţie: Adina Ariton, Gina Geru, Elena Marin, Marian Sterian, Eduard Şişu, Vlad Ajder

50 min, 5+

  • Ora 12,30 sala micã – Anul Camil Petrescu, 120 de ani de la naştere

Conferinţă UN CAMIL PETRESCU NECUNOSCUT susţinută de criticul de teatru FLORICA ICHIM, director Fundația “Camil Petrescu” și revista „Teatrul azi”

Expoziție fotodocumentară Camil Petrescu-120, realizată de Ofelia Creția și oferită de Muzeul Național al Literaturii Române București.

Prezentarea volumului bipolar conținând piesa Caragiale în vremea lui de Camil Petrescu și Procesul „tovarășului Camil”, document de istorie literară datorat scriitorului Ion Vartic, reeditare îngrijită de Florica Ichim.

Ediția anastatică a revistei Cetatea literară, importantă publicație interbelică.

Spectacol-lectură Papuciada (regia: Constantin Brehnescu, cu  Aurelian Diaconu, Cristian Gheorghiu, Raluca Pintilie, Ionuț Gînju, Doina Iarcuczewicz, Radu Ștefan)

Parteneri: Fundația „Camil Petrescu”, Muzeul Național al Literaturii Române București

Spectacolul este format din  7 scene în care trei artiste interpretează același rol. Ele reprezintă multiplele fațete ale personajului Aglajei Veteranyi. Manipulează marionete și măști, dând viață viselor și temerilor lor. Spațiul reprezintă universul înțepenit și închis al caravanei. Loc de protecție, unde mirosurile din bucătărie o învăluie și o alintă pe Aglaia. Un alt spațiu, arena de la circ, se opune caravanei. Este lumea dinafară, pericolul, unde totul poate să moară, să se transforme sau să renască. Text-poem, opera Aglajei Veteranyi povestește ca un buchet de stele căzătoare viața alterată a unei refugiate române.

Luați o fetiță, faceți-o să fugă de dictatură cu părinții, artiști de circ, scuturați-o ca pe o marionetă dezarticulată, care sare din caravană în camera de hotel, fuge de sentimente în sacrificii, de gânduri concrete în coșmar treaz. Veți obține povestea unei persoane cu inima mare, care a ales cinstea, umorul și poezia macabră pentru a exprima totul, dorința de a trăi.

Scenariul, regia și coregrafia: Ombline de Benque

Scenografie: Ombline de Benque, Aurelia Călinescu, Aurelia Răvar, Nicolas Smith, Chloé Fériaud (păpuşi)

Muzica: Hélène Samzun

Distribuţie: Gabriela Mitrea, Barbara Crişan, Leo-Nora Băcanu

1 h, 16 +

Spectacol de teatru şi păpuşi pentru adulţi şi tineret

A fost odată ca niciodată un pescar care se îndrăgostește de o sirenă. Dar ei nu își pot trăi povestea de dragoste pentru că aparțin unor lumi diferite: el are suflet și ea nu are. Aşa că pescarul are de ales între sufletul său și dragostea sa. Dacă va reuşi să coboare în lumea apelor pentru a se căsători cu micuţa lui sirenă vă lăsăm să descoperiţi singuri.Textul nu este doar o poveste de iubire interzisă, ci și o meditaţie despre tensiunea trup-spirit, despre importanța inimii în construcția eului, despre ce ne aduce fericirea și salvarea.  Un spectacol de teatru-multimedia care hipnotizează prin atmosfera sonoră și prin muzicalitatea vocilor actorilor, ca într-un concert. Povestea este dublată vizual prin intermediul proiecțiilor video cu o mare încărcătură simbolică, ce îşi propun o coborâre în adâncul poveştii și în adâncul propriului eu.

Distribuţia: Marius Stănescu (Pescarul/Fisherman), Petre Nicolae (Sufletul), Marian Lepădatu (Povestitorul), Diana Gheorghian (Vrăjitoarea), Eugenia Păsat (Sirena), Amelia Stuparu (Dansatoarea din buric/Belly dancer)

Adaptarea și regia: Carmen Lidia Vidu

Scenografia: Constantin Ciubotaru

Video: Alma Cazacu

Muzica: Ovidiu Chihaia

50 min, 12+

  • Ora 19,30, sala micã – Film noBody Sasha Waltz and Guests (Germania)

noBody face parte dintr-o trilogie despre corpul uman, care mai include Körper (concentrat asupra  anatomiei şi fizicului uman, conectând corpurile dansatorilor cu arhitectura, ştiinţa şi istoria) şi S (care caută originea vieţii, a Erosului şi sensibilităţii). noBody ridică întrebări despre existenţa metafizică a umanităţii. Se referă la absenţa corpului şi ne confruntă cu sentimente ivite din adevărul că oamenii sunt muritori. Ce înseamnă a fi om în absenţa corpului? Care parte din noi e nemuritoare?

Un spectacol de Sasha Waltz

With:  Mikel Aristegui, Jiri Bartovanec, Rita Aozane Bilibio, Hsuan Cheng, Clémentine Deluy, Lisa Densem, Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, Luc Dunberry, Andreas Ebbert, Su-Mi Jang, Hans-Werner Klohe, Nicola Mascia, Grayson Millwood, Michal Mualem, Sasa Queliz, Claudia de Serpa Soares, Xuan Shi, Laura Siegmund, Norbert Steinwarz, Takako Suzuki, Mohan Thomas, Junko Wada, Laurie Young, Matan Zamir,

Muzica/Music:Hans Peter Kuhn

Scenografie: Thomas Schenk, Sasha Waltz

Costume: Bernd Skodzig

Light design: Martin Hauk

Foto: Bernd Uhlig

Spectacol de teatru-dans filmat, 90 min

Partener: Centrul Cultural German Iaşi

INFO

Teatrul Luceafărul Iași

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Tel./fax 004-0232-212662, 004-0232-256022, 004-0332-407218, 004-0332-407219

https://www.facebook.com/FITPTI

www.luceafarul-theatre.ro

www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , , ,

Scrie un comentariu: