SÂMBĂTĂ, 11 octombrie
- Ora 10 , sala mică – HAND TO MOUTH Theatre Marea Britanie: Piggery Jokery
O ghiduşie cu purcei este o poveste originală despre anotimpuri, spusă de Omul Verde şi acompaniată de sunetul flaşnetei. Vom vedea cum ţăranul îşi îngrijeşte pământul şi îşi îngraşă purcelul, Piggy-wiggy, pentru iarnă. Nu sunt multe cuvinte, dar se râde mult, iar seria de minunăţii din poveste ne conduce spre un final fericit.
Un spectacol de Su Eaton și Martin Bridle
Muzica originală: Su Eaton
Spectacol noverbal, 40 min, 4-6 ani
Partener: British Council
- Ora 11,30, sala mare – Teatrul LUCEAFĂRUL Iaşi: BASMUL PRINŢESEI REPEDE-REPEDE. Invitatia a fost castigata de Aurelian Creanga!
Basmul Prințesei Repede-Repede este “o poveste pentru adulți” scrisă la patru mâini, în versuri şi proză, pe bloguri. În versiunea scenică, devine o poveste pentru toate vârstele. Transpunerea teatrală este fidelă operei sursă, translând din literar în teatral peripețiile suitei de personaje neobișnuite. În Lentmania, unde totul se petrece la ralenti, Prinţesa Repede-Repede îl aşteaptă pe Pitic Bun să sosească din Franţia, un ţinut unde lucrurile decurg într-un ritm normal. Scrisoretele trimise îl atrag pe Pitic Bun în dificila încercare de a afla secretul care o condamnă încă din copilărie pe Prinţesă. Pe drum, Pitic Bun se întîlneşte cu Ciupercuţa Verde, O Elevă, Şapte capete, Căţeloiul, Povestucii W și BB, Smeagoliţa care îl vor ajuta să descopere misteriosul secret. Şi să ajungă la inima Prinţesei, pentru că acesta este un basm despre dragoste.
Dramatizare: Oltiţa Cîntec
Regia: Ion Ciubotaru
Scenografia: Alina Herescu
Videodesign: Andrei Cozlac
Beatbox: Vlad Rotaru
Mișcare scenică: Cristina Todi
Asistenţă scenografie: Anda Pop
Distribuţia: Elena Zmuncilă (Prinţesa Repede-Repede), George Cocoş (Pitic bun), Ioana Corban (O Elevă), Dumitru Georgescu (Şapte Capete), Alex Iurașcu (Povestucul BB), Beatrice Volbea (Povestucul W), Liliana Mavriş Vârlan (Smeagoliţa), Ileana Ocneanu (Dădaca Albinia), Iulia Deloiu Trif, Gabriela Andrei, Carmen Mihalache (Slujitoarele).
60 min, spectacol pentru întreaga familie, 8+
- Ora 18, sala mică – Teatrul ACT Bucureşti: ILUZII de Ivan Vârâpaev. Invitatia a fost castigata de Irina Ciolacu!
„Imaginează-ţi că tocmai ai împlinit optzeci şi patru de ani. Ştiu, nu-i uşor, dar fă un efort: ai optzeci şi patru de ani, eşti bolnav, nu te-ai mai ridicat din pat de câteva zile şi, deodată, îţi dai seama… că mori. Că mai ai câteva ore de trăit şi gata.
Şi acum imaginează-ţi că în mintea ta, în mintea ta de optzeci şi patru de ani, în mintea ta de moş ramolit sau de babă artritică, în mintea ta terifiată de apropierea sfârşitului prinde contur un gând. Un gând care sună cam aşa: „Am trăit ce se cheamă viaţă… pentru ce?”
Şi acum e-acum: imaginează-ţi că ai un răspuns la întrebarea asta. Ştiu, e aproape imposibil, dar fă un efort! „Pentru ce…?” Fă un efort!…Nu reuşeşti? Bine, atunci imaginează-ţi că eşti la Teatrul ACT şi patru actori tineri şi talentaţi îşi imaginează, cu voce tare, tot ce nu reuşeşti tu. Sau, mai bine, vino să-i vezi!“ Cristi Juncu
Traducerea: Bogdan Budeș
Distribuţia: Tudor Istodor, Raluca Aprodu, Ada Simionica, Theo Marton
Regia: Cristian Juncu
Foto: Bogdan Bobocescu
70 min, spectacol pentru tineret
- Ora 19, sala mare – Teatrul Tineretului Piatra Neamţ: CONTRA IUBIRII de Esteve Soler.
„Esteve Soler (n. 1976, Spania) a devenit deja un nume de referinţă în dramaturgia mondială. Trilogia sa, alcătuită din piesele Contra progresului (2008), Contra iubirii (2009), Contra democraţiei (2010), a fost tradusă în peste zece limbi și s-a bucurat, până în prezent, de peste 50 de montări pe scene din întreaga lume. Succesul acestei trilogii s-ar explica prin faptul că dramaturgul spaniol este un vizionar. Cu un acut simţ al anomaliilor de mentalitate dirijate de cei care deţin puterea de a crea inginerii sociale, el face din scrisul său un telescop prin care vedem dezvoltarea tumorală, în stadiu ultim, a tendinţelor maligne din prezent. Având acordul autorului, tânărul regizor Bobi Pricop preia scene și din celelate două piese ale trilogiei, propunând opt povești în care oroarea își ascunde chipul sub masca farsei suprarealiste.
Mesajul acestui spectacol este orientat în direcţia contrarierii receptorului, dintr-un imbold salvator: conştientizarea păcatelor lumii actuale contra Iubirii, sentimentul care ne defineşte cel mai bine umanitatea.” Raluca Naclad
Traducerea: Luminiţa Voina-Răuţ
Distribuţia: Nora Covali, Cezar Antal, Corina Grigoraş, Dragoș Ionescu, Ecaterina Hâţu, Lucreţia Mandric, Alexandra Suciu, Florin Hrițcu, Loredana Grigoriu, Rareş Pîrlog, Octavian Rădoi
Regia: Bobi Pricop
Scenografia: Adriana Dinulescu
Muzica: Cezar Antal
Ilustrație video: Bobi Pricop și Adriana Dinulescu
Fotografii: Ciprian Iorgu
60 min, 14 +
- Ora 20, Cărtureşti Palas – KRYSTIAN LUPA, PROFETUL ÎN TEATRU, film documentar
Documentarul prezintă lupta artistului cu arta. Krystian Lupa, renumitul regizor polonez de teatru, pregăteşte un nou spectacol, Zarathustra bazat pe textul lui Friedrich Nietzsche. Filmul surprinde stilul de lucru unic al polonezului, angajamentul său total faţă de creaţie. Zarathustra se lucrează în condiţii neobişnuite de timp şi loc, premiera fiind în amfiteatrul antic de pe Acropole. Repetiţiile dezvăluie atitudinea lui Lupa faţă de teatrul care îl fascinează, stilul de lucru cu actorii, dar şi vulnerabilitatea sa în traseul către profunzimile artei. Profetul în teatru este un pasionant documentar artistic despre marele artist.
Regia: Jerzy Kalina
Scenariu: Anna Schiller de Schildenfeld
Imagine: Jacek Knopp
Montaj: Ewa Romanowska-Różewicz
Muzica: Paweł Szymański
Lumini: Jacek Wajs
Producător: Krzysztof Kopczyński
Film documentar, 54 min, în poloneză, cu traducere
Partener: Institutul Polonez Bucureşti
INFO
Teatrul Luceafărul Iași
Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi
Tel./fax 004-0232-212662, 004-0232-256022, 004-0332-407218, 004-0332-407219