Program FITPT Iasi, 11 octombrie

afis contra iubirii

SÂMBĂTĂ, 11 octombrie

  • Ora 10 , sala mică – HAND TO MOUTH Theatre Marea Britanie: Piggery Jokery

O ghiduşie cu purcei este o poveste originală despre anotimpuri, spusă de Omul Verde şi acompaniată de sunetul flaşnetei. Vom vedea cum ţăranul îşi îngrijeşte pământul şi îşi îngraşă purcelul, Piggy-wiggy, pentru iarnă. Nu sunt multe cuvinte, dar se râde mult, iar seria de minunăţii din poveste ne conduce spre un final fericit.

Un spectacol de Su Eaton și Martin Bridle

Muzica originală:  Su Eaton

Spectacol noverbal,  40 min, 4-6 ani

Partener: British Council

Basmul Prințesei Repede-Repede este “o poveste pentru adulți” scrisă la patru mâini, în versuri şi proză, pe bloguri. În versiunea scenică, devine o poveste pentru toate vârstele. Transpunerea teatrală este fidelă operei sursă, translând din literar în teatral peripețiile suitei de personaje neobișnuite. În Lentmania, unde totul se petrece la ralenti, Prinţesa Repede-Repede îl aşteaptă pe Pitic Bun să sosească din Franţia, un ţinut unde lucrurile decurg într-un ritm normal. Scrisoretele trimise îl atrag pe Pitic Bun în dificila încercare de a afla secretul care o condamnă încă din copilărie pe Prinţesă. Pe drum, Pitic Bun se întîlneşte cu Ciupercuţa Verde, O Elevă, Şapte capete, Căţeloiul, Povestucii W și BB, Smeagoliţa care îl vor ajuta să descopere misteriosul secret. Şi să ajungă la inima Prinţesei, pentru că acesta este un basm despre dragoste.

Dramatizare: Oltiţa Cîntec

Regia: Ion Ciubotaru

Scenografia: Alina Herescu

Videodesign: Andrei Cozlac

Beatbox: Vlad Rotaru

Mișcare scenică: Cristina Todi

Asistenţă scenografie: Anda Pop

Distribuţia: Elena Zmuncilă (Prinţesa Repede-Repede), George Cocoş (Pitic bun), Ioana Corban (O Elevă), Dumitru Georgescu (Şapte Capete), Alex Iurașcu (Povestucul BB), Beatrice Volbea (Povestucul W), Liliana Mavriş Vârlan (Smeagoliţa), Ileana Ocneanu (Dădaca Albinia), Iulia Deloiu Trif, Gabriela Andrei, Carmen Mihalache (Slujitoarele).

60 min, spectacol pentru întreaga familie, 8+

„Imaginează-ţi că tocmai ai împlinit optzeci şi patru de ani. Ştiu, nu-i uşor, dar fă un efort: ai optzeci şi patru de ani, eşti bolnav, nu te-ai mai ridicat din pat de câteva zile şi, deodată, îţi dai seama… că mori. Că mai ai câteva ore de trăit şi gata.

Şi acum imaginează-ţi că în mintea ta, în mintea ta de optzeci şi patru de ani, în mintea ta de moş ramolit sau de babă artritică, în mintea ta terifiată de apropierea sfârşitului prinde contur un gând. Un gând care sună cam aşa: „Am trăit ce se cheamă viaţă… pentru ce?”

Şi acum e-acum: imaginează-ţi că ai un răspuns la întrebarea asta. Ştiu, e aproape imposibil, dar fă un efort! „Pentru ce…?” Fă un efort!…Nu reuşeşti­­? Bine, atunci imaginează-ţi că eşti la Teatrul ACT şi patru actori tineri şi talentaţi îşi imaginează, cu voce tare, tot ce nu reuşeşti tu. Sau, mai bine, vino să-i vezi!“ Cristi Juncu

Traducerea: Bogdan Budeș

Distribuţia: Tudor Istodor, Raluca Aprodu, Ada Simionica, Theo Marton

Regia: Cristian Juncu

Foto: Bogdan Bobocescu

70 min, spectacol pentru tineret

  • Ora 19, sala mare – Teatrul Tineretului Piatra Neamţ: CONTRA IUBIRII de Esteve Soler.

„Esteve Soler (n. 1976, Spania) a devenit deja un nume de referinţă în dramaturgia mondială. Trilogia sa, alcătuită din piesele Contra progresului (2008), Contra iubirii (2009), Contra democraţiei (2010), a fost tradusă în peste zece limbi și s-a bucurat, până în prezent, de peste 50 de montări  pe scene din întreaga lume. Succesul acestei trilogii s-ar explica prin faptul că dramaturgul spaniol este un vizionar. Cu un acut simţ al anomaliilor de mentalitate dirijate de cei care deţin puterea de a crea inginerii sociale, el face din scrisul său un telescop prin care vedem dezvoltarea tumorală, în stadiu ultim, a tendinţelor maligne din prezent. Având acordul autorului, tânărul regizor Bobi Pricop preia scene și din celelate două piese ale trilogiei, propunând opt povești în care oroarea își ascunde chipul sub masca farsei suprarealiste.

Mesajul acestui spectacol este orientat în direcţia contrarierii receptorului, dintr-un imbold salvator: conştientizarea păcatelor lumii actuale contra Iubirii, sentimentul care ne defineşte cel mai bine umanitatea.”  Raluca Naclad

Traducerea: Luminiţa Voina-Răuţ

Distribuţia: Nora Covali, Cezar Antal, Corina Grigoraş, Dragoș Ionescu, Ecaterina Hâţu, Lucreţia Mandric, Alexandra Suciu, Florin Hrițcu, Loredana Grigoriu, Rareş Pîrlog, Octavian Rădoi

Regia: Bobi Pricop

Scenografia: Adriana Dinulescu

Muzica: Cezar Antal

Ilustrație video: Bobi Pricop și Adriana Dinulescu

Fotografii: Ciprian Iorgu

60 min, 14 +

  • Ora 20, Cărtureşti Palas – KRYSTIAN LUPA, PROFETUL ÎN TEATRU, film documentar

Documentarul prezintă lupta artistului cu arta. Krystian Lupa, renumitul regizor polonez de teatru, pregăteşte un nou spectacol, Zarathustra bazat pe textul lui Friedrich Nietzsche. Filmul surprinde stilul de lucru unic al polonezului, angajamentul său total faţă de creaţie. Zarathustra se lucrează în condiţii neobişnuite de timp şi loc, premiera fiind în amfiteatrul antic de pe Acropole. Repetiţiile dezvăluie  atitudinea lui Lupa faţă de teatrul care îl fascinează, stilul de lucru cu actorii, dar şi vulnerabilitatea sa în traseul către profunzimile artei. Profetul în teatru este un pasionant documentar artistic despre marele artist.

Regia: Jerzy Kalina

Scenariu: Anna Schiller de Schildenfeld

Imagine: Jacek Knopp

Montaj: Ewa Romanowska-Różewicz

Muzica: Paweł Szymański

Lumini: Jacek Wajs

Producător: Krzysztof Kopczyński

Film documentar, 54 min, în poloneză, cu traducere

Partener: Institutul Polonez Bucureşti

INFO

Teatrul Luceafărul Iași

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Tel./fax 004-0232-212662, 004-0232-256022, 004-0332-407218, 004-0332-407219

https://www.facebook.com/FITPTI

www.luceafarul-theatre.ro

www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , , ,

Scrie un comentariu: