Primul film al lui martie, la Cinema Ateneu, ne îndeamnă să vedem nu doar lumina primăverii, ci și pe cea din sufletele noastre. Este vorba despre comedia romantică „Lumina dinăuntru” preamiată la Cannes 2017 cu premiul SACD. Juliette Binoche şi Gérard Depardieu, doi dintre cei mai populari actori francezi din toate timpurile, au rolurile principale, iar Isabelle (Juliette Binoche) caută iubire, acea formă ideală de dragoste, greu de găsit.
„Lumina dinăuntru” , comedia romantică preamiată la Cannes 2017 cu premiul SACD ne provoacă la a ne descoperi frumusețea din suflet, lumina din interior. Așadar, regizoarea Claire Denis, avându-i drept actori principali pe doi dintre cei mai populari actori francezi din toate timpurile, Juliette Binoche şi Gérard Depardieu, o pune în centrul atenție pe Isabelle, o pariziancă divorţată, aflată în căutarea marii poveşti de dragoste a vieţii ei. Artistă din Paris, mamă divorțată, ea caută iubire și reprezintă imaginea tuturor celor care caută iubire, acea formă ideală de dragoste, greu de găsit.
Un film cu o greutate și o forță impresionante este Ziua decisivă – Darkest Hour, un film despre curaj în chipul lui Winston Churchill. Nominalizat de 6 ori la Oscar, Ziua decisivă este lecția care te învață că trebuie să înveți din greșelile trecutului pentru a nu le repeta în prezent.
La începutul celui de-al doilea război mondial, când capitularea Franței era iminentă, Marea Britanie are de luat o decizie care va schimba soarta acestui război. Fiindcă forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei occidentale se află în mâinile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill (interpretat de Gary Oldman). Acesta duce o luptă pe două fronturi – pe cel intern, trebuie să facă față mașinațiunilor rivalilor săi politici, iar pe plan extern are de luat decizia de a duce negocieri de armistițiu cu Hitler, salvând, astfel, națiunea britanică de costul unui război, sau de a merge înainte cu războiul, deși acesta pare deja pierdut.
În filmul Firul Fantomă regăsim romantismul de altă dată prin povestea celebrului designer Reynolds Woodcock, o capodoperă dramatică regizată de Paul Thomas Anderson care cumulează 32 premii câștigate și 86 de nominalizări.
Amplasat în Londra elegantă a anilor ’50, FIRUL FANTOMĂ este povestea celebrului designer Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis), și a surorii sale, Cyril (Lesley Manville), care domină lumea modei britanice, îmbrăcând familia regală, staruri de cinema, moștenitoare bogate, aristocrate, debutante și doamne din lumea bună în stilul distinct al casei de modă Woodcock. Prin viața lui Reynolds Woodcock, burlac convins, se perindă femei care îi aduc inspirație și îi oferă companie, asta, până în ziua când acesta o cunoaște pe Alma (Vicky Krieps), o femeie tânără și cu o voință puternică. Alma devine rapid o prezență constantă în viața lui, ca iubită și muză artistică. Dar Reynolds își dă seama că existența lui, până atunci perfect planificată și mereu ținută sub control strict, va fi bulversată de dragostea pe care i-o poartă acestei femei.
Alunecăm ușor spre vară, spre copilărie, spre întâmplările care de mici ne-au conturat persoanlitatea. Vara lui 1993, în premieră la Cinema Ateneu, este o poveste care pornește din experiența persoanlă a regizorului, fiind un film despre durere și acceptare care ne reamintește nouă, adulților, că avem tendința de a subestima copiii atunci când vine vorba de receptivitatea și inteligența lor la vârste fragede.
Filmul regizorului catalan, Carla Simón, proiectat la ultima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a avut premiera în 2017 la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Generation, acolo unde a și câștigat GWFF Best First Feature Award. Filmul a fost apreciat la nivel internațional, s-a evidențiat în cadrul Premiilor Goya (premiul pentru cel mai bun debut regizoral – Carla Simón, premiul pentru cea mai bună actriță debutantă – Bruna Cusi, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – David Verdaguer) și a fost propunerea Spaniei pentru Premiile Oscar.
O premieră națională care va rula și la Cinema Ateneu este „Atelierul”, cel de-al 8-lea film al renumitului regizor francez Laurent Cantet (Entre les murs). Este vorba aici despre dificultatea generației tinere de a-și găsi locul într-o societate violentă, ruptă între probleme sociale și politice.
Totul se întâmplă la Ciotat, sudul Franței, vara anului 2016. Antoine (Matthieu Lucci) acceptă să urmeze un atelier de scris la care au fost selectați câțiva tineri pentru a scrie un roman de suspans cu ajutorul Oliviei (Marïna Fois), o scriitoare celebră. Subiectul romanului ar trebui să includă trecutul industrial al orașului, șantierul naval închis de peste 25 de ani. Indiferent la acestea şi preocupat de problemele actuale, Antoine intră rapid în conflict cu restul grupului și cu Olivia, deopotrivă îngrijorată și fascinată de violența sa.
Atelierul a avut premiera mondială la Cannes 2017, în prestigioasa secţiune Un Certain Regard. O reprezentare fidelă a generației tinere de azi și a problemelor cu care se confruntă, în contextul transformării radicale a societății și a culturii.
În weekend ne binedispunem cu animațiile 3D Familia Monstrulescu, o familie vrăjită și transformată în monștri și „Al șaptelea pitic”, un film cu basme clasice, nemuritoare, în care se regăsesc toate personajele dragi copilăriei.
PROGRAM
5 martie 2018
- Ora 18.00 – „Lumina dinăuntru” – Un beau soleil intérieur – (regia Claire Denis) – PREMIERĂ- Nerecomandat sub 15 ani
- Ora 20.00 – „Ziua decisivă” – Darkest Hour (regia Joe Wright) – AG
7 martie 2018
- Ora 18.00 – „Lumina dinăuntru” – Un beau soleil intérieur – (regia Claire Denis) – Nerecomandat sub 15 ani
- Ora 20.00 – „Firul fantomă” – Phantom Thread – (regia Paul Thomas Anderson) – AP 12
9 martie 2018
- Ora 18.00 – „Vara lui 1993” – Estiu 1993 – PREMIERĂ – (regia Carla Simon) – AP 12
- Ora 20.00 – „Atelierul” – L’atelier – PREMIERĂ – (regia Laurent Cantet) – AP 12
10 martie 2018
- Ora 12.00 – „Familia Monstrulescu” – Happy Family – 3D – (regia Holger Tappe) – AG
11 martie 2018
- Ora 12.00 – „Al șaptelea pitic” – 3D – (regia Harald Siepermann, Boris Aljinovic) – AG
- Ora 15.00 – „Atelierul” – L’atelier – (regia Laurent Cantet) – AP 12
BILETE
Preț bilet normal: 12 lei. Preț bilet AVANPREMIERA: 15 lei. Preț bilet film 3D: 15 lei (ochelarii incluși) si pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
INFO
Cinema Ateneu
Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi
Telefon/ Fax: 0232 261 846,
E-mail: office@ateneuiasi.ro
Web: www.ateneuiasi.ro
FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi