Program Cinema Ateneu: 4-10 martie 2019

Patru proiecții în premieră și avanpremiera filmului „Touch me not”, va propune in aceasta saptamana Cinema Ateneu.

Noul documentar al lui Alexandru Mavrodineanu, Caisă, este filmul cu care începe prima săptămâna din luna martie.  Caisă a fost prezentat în premieră la TIFF 2018 și premiat anul trecut la Astra Film Festival, la Docuart, ZagrebDox și la Festivalul de Film Documentar de la Salonic. Filmul expune într-un mod captivant atât relația imprevizibilă dintre un antrenor de box și cel mai bun elev al său, cât și luptele care se dau dincolo de ring.

Într-o sală de antrenament de la marginea Bucureștiului, un antrenor de box (Dumitru Dobre) aflat la sfârşitul carierei lucrează pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Deziluzionat, dar perseverent, antrenorul Dobre îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă (Cristian Palcuie). Poveste emblematică pentru lumea în care trăim, CAISĂ vorbește despre perseverență și despre supraviețuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.

Programul continuă cu Ce-şi doresc bărbaţii, unde vom face cunoștiință cu Ali, o femeie care se întreabă ce trebuie să facă pentru a reuși într-o lume a bărbaților.

Ali Davis este un agent sportiv de succes, care este în mod constant exclusă de către colegii ei bărbați. Când Ali primește o promovare bine meritată, ea se întreabă ce altceva trebuie să facă pentru a reuși într-o lume a bărbaților. Cu toate astea, ajunge să obțină un avantaj neașteptat asupra: începe să le audă gândurile. Cu noua ei putere, Ali se străduiește să-și depășească colegii în timp ce concurează pentru a semna un contract cu următorul superstar al baschetului, însă provocările pe care trebuie să le parcurgă îi vor testa relația cu cei mai buni prieteni și cu un potențial nou interes amoros.

Urmeaza Să nu ucizi, filmul inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani.

Filmul spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul. Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi.

Să nu ucizi, inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani, se lansează la cinema pe data de 1 martie, distribuit de Ro Image 2000 și Idea Film Distribution și reprezintă debutul în lungmetraj al regizorilor nominalizați la Palme d’Or pentru scurtmetraj, Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.

Cristian, interpretat de Alexandru Suciu, este un chirurg tânăr şi ambițios pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

Documentarul Distanța dintre mine și mine, despre poeta Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, deschide seria de premiere de 8 martie.

„Distanța dintre mine și mine” a avut premiera toamna trecută, la festivalul Les Films de Cannes à Bucharest, moment în care a câștigat premiul publicului din secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei”.

Toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, terminând într-un exil nedorit în 1985, în urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu.

Un film despre credințe, artă și putere, Distanța dintre mine și mine explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitte. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt deopotrivă parte din trecutul nostru și prefigurate în viitor.

Tot pe 8 martie va rula și Capernaum, regizat de Nadine Labaki și considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, dar și filmul regizat de Nuri Bilge Ceylan, Sub umbra părului sălbatic.

Pe scurt, Capernaum este povestea lui Zain, un băieţel libanez care-şi dă părinţii în judecată pentru „delictul” de a-l fi adus pe lume.

Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018, este considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Realizarea acestui film mi-a schimbat viața, m-a schimbat ca persoană, mi-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor, lăsându-mi o senzație de vinovăție care nu mă părăsește niciodată. Nu poți fi cu adevărat la fel după o astfel de experiență. Este ca și cum nu mai ești îndreptățit să fii fericit, ca și cum nu mai ai dreptul la o viață normală odată ce ai trăit o astfel de experiență. Te schimbă pentru totdeauna”, declară Nadine Labaki.

La doar 13 ani, cântăreața-vlogger Iuliana Beregoi își încântă fanii cu cea mai recentă producție cinematografică: LARA – Aribelle și mâna destinului. În rolurile secundare îi putem regasi pe Mihai Ungureanu, Vlad Baba, Erika Moldovan, Lora sau Alina Eremia.

Copiii sunt asteptati la Harvie și muzeul fermecat, o animație despre un baiețel pasionat de jocuri video, care trebuie să treacă peste propriile slăbiciuni și să facă față provocărilor din lumea reală.

Harvie este un băiețel isteț, dar cam neastâmpărat, iar cea mai mare pasiune a sa sunt jocurile video. Ar da orice pentru a termina ultimul nivel! Într-o zi, împreună cu prietena sa, Monica și patrupedul Jerry, ajunge prin părțile neexplorate ale Muzeului de Păpuși.

Cei trei descoperă că muzeul este de fapt fermecat, iar păpușile vechi de sute de ani se trezesc la viață! Dar o forță malefică amenință muzeul, iar Harvie este singurul care o poate opri. Oare va reuși Harvie să treacă peste propriile slăbiciuni și să facă față provocărilor din lumea reală?

Duminică, Cinema Ateneu va găzdui avanpremiera-eveniment Touch me not – Politicile Corpului, ce oferă publicului ieșean oportunitatea rară de a intra in dialog direct cu carismaticii protagoniști din film: Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, Laura Benson (Atelier BigBen), Hanna Hofmann (Hanna Tripleage) din Germania, regizoarea Adina Pintilie și producătoarea Bianca Oana. În cadrul evenimentului va fi prezentat și trofeul câștigat de film, Ursul de Aur de la Berlin.

Un regizor și personajele sale pornesc împreună într-o cercetare personală despre intimitate. La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch Me Not urmărește călătoriile lor emoționale cu o privire profund empatică. Prinși între dorința de intimitate și frica profundă de ea, Laura și Tomas încearcă să depășească vechi „scenarii”, mecanisme de apărare și tabuuri, să taie cordonul ombilical și să fie în sfârșit liberi.

Touch Me Not explorează modurile cu totul neașteptate în care putem descoperi intimitatea, cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine.

PROGRAM

4 martie 2019

  • Ora 16.00 – “Caisă” – (regia Alexandru Mavrodineanu) – PREMIERĂ – AG
  • Ora 18.00 – “Ce-și doresc bărbații” – What Men Want – (regia Adam Shankman) – AP 12
  • Ora 20.00 – “Să nu ucizi” – (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12

5 martie 2019

  • Ora 16.00 – “Ce-și doresc bărbații” – What Men Want – (regia Adam Shankman) – AP 12
  • Ora 18.00 – “Caisă” – (regia Alexandru Mavrodineanu) – AG
  • Ora 20.00 – “Să nu ucizi” – (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12

6 martie 2019

  • Ora 16.00 – “Ce-și doresc bărbații” – What Men Want – (regia Adam Shankman) – AP 12
  • Ora 18.00 – Să nu ucizi” – (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12
  • Ora 20.00 – “Caisă” – (regia Alexandru Mavrodineanu) – AG

8 martie 2019

  • Ora 16.00 – “Distanța dintre mine și mine” – (regia Mona Nicoară, Dana Bunescu) – PREMIERĂ – AG
  • Ora 18.00 – “Capernaum” – Capharnaüm – (regia Nadine Labaki) – PREMIERĂ – AP 12
  • Ora 20.00 – “Sub umbra părului sălbatic” – The wild pear tree – (regia Nuri Bilge Ceylan) – PREMIERĂ – AP 12

9 martie 2019

  • Ora 13.00 – “Lara. Aribelle și mâna destinului” – (regia Ciprian Iacob) – AP 12

10 martie 2019

  • Ora 13.00 – “Harvie și muzeul fermecat” – Harvie and the Magic Museum – (regia Martin Kotík, Inna Evlannikova) – 3D – AG
  • Ora 19.00 – “Nu mă atinge-mă” – Touch me not – (regia Adina Pintlie) – AVANPREMIERĂ – Proiecție de gala și debatere în prezența echipei – Interzis minorilor sub 18 ani

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D și proiecția de gală, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.  Preț bilet proiecție de gală: 20 lei

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: