Program Cinema Ateneu: 3-9 septembrie 2018

Luna septembrie se anunță bogată în filme. Prima săptămâna din lună aduce la Cinema Ateneu șapte producții pentru toate gusturile.

Lerd/Un om integru, recompensat cu premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2017, este o poveste despre principii și despre individ contra sistemului.  „A Man of Integrity” este o dramă plină de tensiune, gata să stârnească furie, despre corupție și nedreptate, plasată în contextul unui sătuc. „Și cu toate că filmul va fi interzis în țara de baștină, festivalurile și distribuitorii de film de artă așteaptă cu brațele deschise această producție curajoasă, underground, pentru felul în care reușește să rezoneze atât cu publicul local cât și cu publicul global”, a scris publicația Variety.

Filmat în secret în Iran, „Un om integru” urmăreşte povestea lui Reza, un bărbat care duce o viaţă modestă alături de soţia şi fiul său, undeva în afara oraşului, câştigându-şi traiul de pe urma creşterii peştilor de apă dulce. O companie privată are interesul de a obţine în orice condiţii pământul din zonă şi este gata să facă orice pentru a-l determina pe Reza să-l vândă. Numai că Reza nu este un bărbat uşor de înduplecat.

Integritatea personajului principal nu este un atu pe cât este mai degrabă o provocare: dacă va rezista sau nu într-un război asimetric. Cu câteva excepții, oponenții personajului principal acționează așa cum știm că fac toți corupții: aparent dornici să găsească o soluție, uneori cu zâmbetul pe buze, în realitate cu o indiferență crasă nu doar față de celălalt, dar și față de orice reguli ori principii.

Utøya – 22 iulie urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fărăscăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo. La 7 ani de la atacul care a şocat Norvegia și întreaga lume, Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia și durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supraviețuitori și filmat într-un singur plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului.

„Modul în care au experimentat ei acest atac terorist este greu de descris în cuvinte. Am speranța că acest film ne poate ajuta să înțelegem și săarătăm chiar mai multăcompasiune celor care, datorită destinului sau prin coincidență, au fost prinși în acest haos când răul a lovit” – Erik Poppe

Arătat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în cadrul competiției internaționale, filmul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale. Utøya – 22 iulie va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.

Licu, o poveste românească, de Ana Dumitrescu, abordează indirect istoria ţării din ultimul secol prin portretul unui bătrân carismatic din Sibiu, care îşi povesteşte viaţa cu dezinvoltură.

Documentarul, scris și regizat de Ana Dumitrescu și produs de compania Jules et Films, vorbește despre România ultimului secol văzută de un om pierdut în istorie. Personajul principal, Liviu Canțer, un bărbat de 92 de ani, din Sibiu, a supraviețuit unor evenimente istorice majore.

Filmul se concentrează pe trecerea timpului și pe bătrânețe, o meditație despre propria condiție și efemeritate. La vârsta lui, Licu a rămas singur cu amintirile sale – despre familie și momentele importante ale vieții lui. Fiecare secvență de film este construită precum o fotografie dintr-un album.

Licu, o poveste românească a fost recompensat la sfârșitul anului trecut cu trofeul „Porumbelul de Aur/Golden Dove” la DOK Leipzig.

Spre finalul săptămânii, ne amuzăm la comedia Trei surori adorabile, unde vom vedea cum reușesc să se înțeleagă (sau nu) trei fete care trebuie să împartă moștenirea de la tatăl lor.

Lauren, o tânără seducătoare de 29 de ani, încearcă să pătrundă în lumea modei pariziene și nu ratează nicio serată organizată în oraș. Olivia are 28 de ani, e psihorigidă și are două obsesii: să salveze afacerea cu dulciuri a părinților și să-și găsească bărbatul ideal. La 26 de ani, Salma, entuziastă profesoară de istorie, încă locuiește cu mama ei, la perferie.

Drumurile lor par a fi cum nu se poate mai diferite, dar într-o zi ele se întâlnesc. Tatăl pe care nu l-au cunoscut niciodată le lasă moștenire un minunat apartament în Paris. Pentru cele trei surori, conviețuirea va fi ca o bombă cu ceas…

Pentru cei mici au pregătit o animație 3D. Oachi, prinţul din junglă are în centrul atenţiei brotacul titular, căruia nu-i place nici apa şi nici să ţopăie. Convins că locul său nu este printre celelalte broscuţe, Oachi va începe o nemaipomenită aventură pentru a-şi afla adevărata identitate.

O călătorie fantastică începe uneori cu un salt mic de tot. Oachi este o broscuţă care trece printr-o adevărată criză de identitate. Dacă celelalte broaşte iubesc apa şi ar ţopăi toată ziua, el nu este deloc ca ele. Simte că locul lui nu este printre neamul broscăresc şi îşi pune mii de întrebări despre viaţă. Curând însă găseşte curajul de a pleca într-o călătorie importantă, la capătul căreia să afle adevărul şi să ştie care este locul lui în lume. Cum călătoria se anunţă grea şi plină de neprevăzut, se bucură că poate conta pe ajutorul bunei sale prietene, veveriţa zburătoare.

Cei doi vor străbate uimitoarea pădure amazoniană, pentru a afla răspunsul la marile secrete ale vieţii şi se vor întâlni cu o mulţime de personaje, care mai de care mai colorate şi mai diferite, unele prietene, altele gata să le pună beţe-n roate la fiecare pas.

România neîmblânzită este un documentar unic, de proporții uriașe, care dorește să dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețe nealterată, neprelucrată, magică, însă extrem de fragilă.

Romania neîmblanzită este un proiect educațional, distractiv, un agregator social, un subiect de conversație și chiar un element important de branding de țară. Este vorba despre un spectacol de film cu imagini si abordare de tip National Geographic/Discovery, care te ține fascinat pe scaun pâna la final. De la Munte, la Mare, la Deltă, documentarul trece în revistă vegetația și mai ales fauna României prezentând speciile cele mai spectaculoase precum Caprele de munte, Lynx-ul, Zimbrul și Vulturul.
Cel care narează acest spectacol veritabil al naturii este unul dintre cei mai apreciați actori pe care îi are România: Victor Rebengiuc.

În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire.

Duminică va avea loc proiecția de gală a filmului Un prinț și jumătate, lungmetraj regizat de Ana Lungu. Proiecția filmului va avea loc în prezența actorilor Marius Manole, Iris Spiridon și a regizoarei Ana Lungu. După film, spectatorii vor putea discuta cu invitații.

Un prinț și jumătate urmărește povestea a trei prieteni ajunși la vârsta adultă care nu reușesc, din diverse motive, să aibă o familie. Ca o soluție împotriva singurătății, Iris, Marius și Istvan aleg, pentru moment, să locuiască împreună într-un apartament închiriat în București. Când Iris se îndrăgostește de un scriitor maghiar din Transilvania, „familia fericită” este în pericol de a se destrăma.

Protagoniștii filmului Un prinț și jumătate sunt actorii: Iris Spiridon, Marius Manole, István Téglás, László Mátray, Emilian Oprea, George Gâdei, Răzvan Krem Alexe. Alături de ei, apar în roluri episodice: regizorul de teatru Radu Afrim și coregraful Răzvan Mazilu.

Scenariul filmului Un prinț și jumătate este scris de Ana Lungu împreună cu Iris Spiridon, imaginea este semnată de Luchian Ciobanu, iar montajul este realizat de Dana Bunescu.

PROGRAM

5 septembrie 2018

  • Ora 19.00 – „Licu, o poveste românească” – (regia Ana Dumitrescu) – AG
  • Ora 21.00 – „Un om integru”- Lerd – (regia Mohammad Rasoulof) – AP 12

7 septembrie 2018

  • Ora 19.00 – „Trei surori adorabile” – Demi soeurs – PREMIERĂ – (regia Saphia Azzeddine, François-Régis Jeanne) – AG
  • Ora 21.00 – „Un om integru”- Lerd – (regia Mohammad Rasoulof) – AP 12

8 septembrie 2018

  • Ora 13.00 – „Oachi, prințul din junglă” – Ribbit – 3D – (regia Chuck Powers) – AG

9 septembrie 2018

  • Ora 13.00 – „România neîmblânzită”- (regia Tom Barton-Humphreys) – AG
  • Ora 18.00 – „Un prinț și jumătate” – Proiecție de Gală – Invitați: Marius Manole, Iris Spiridon și Ana Lungu – AP 12

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D și proiecția de gală, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: