Program Cinema Ateneu: 26-28 septembrie 2018

 

Săptămâna asta vedem  Povestea unui pierde-vară, un film românesc despre problemele în amor ale unui profesor universitar, rol interpretat de Alexandru Papadopol. Filmul este o comedie despre un profesor de matematică și complicatele lui relații amoroase, cu Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter și Crina Semciuc în rolurile principale.

Petru (Alexandru Papadopol) este un profesor de matematică ce trăiește complicate relații amoroase cu diferite femei. Înconjurat de doi prieteni haioși și atoatecunoscători, el mai are o problemă serioasă: îl enervează porumbeii care nu-l lasă să doarmă.

Petru este un personaj foarte comod. Printre altele, un somn liniștit îi este foarte necesar. Asta e, apanajul confortului. Evident că porumbeii, care fac zgomot noaptea, sunt enervanți. Nu-i așa că joc un personaj foarte interesant? Un bărbat de 40 de ani indecis, prins între admirația pentru studente și o relație serioasă și posibil complicată. Hmm? Ce să aleg, oare? Voi ce ziceți?”, spune Alexandru Papadopol.

Nu cred că mai putem vorbi astăzi, în 2018, despre emanciparea femeii fără să vorbim și despre emanciparea bărbatului. Așa că am făcut un film despre încercarea de maturizare a unui bărbat de peste 40 de ani“, spune Paul Negoescu, regizorul filmului.

Miercuri, 26 septembrie 2018, vedem în avanpremieră ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, proiecție la care va participa consultantul istoric, Adrian Cioflâncă. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude. Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Lungmetrajul, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary 2018, a primit majoritatea voturilor în ședința Comitetului de Selecție Anuală a Filmului Românesc pentru participarea la secțiunea „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019. Presa de specialitate l-a numit „un semnal de alarmă inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” și „o comedie-dramă îndrăzneaţă”.

Filmul îi are în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

La final de săptămâna vedem Les Fantômes d’Ismaël/Fantomele lui Ismael, o dramă franțuzească, care a deschis Festivalul de Film de la Cannes 2017.

După 21 de ani, 8 luni și 6 zile, fantomele iubirilor trecute se-ntorc de nicăieri. Înainte de începerea filmărilor pentru noul său lungmetraj, viața unui cineast este dată peste cap de reapariția unei iubiri pierdute…

După mai bine de 21 de ani, Carlotta revine în viața celui care o crezuse dispărută pentru totdeauna. Întoarcerea fostei iubiri îl găsește pe Ismael într-o relație cu Sylvia, încercând să-și refacă viața, în timp ce lucrează la un nou film pe care îl regizează. O producție în care și viața personajului său pare să o ia razna.

PROGRAM

26 septembrie 2018

  • Ora 18.00 – „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”- AVANPREMIERĂ – (regia Radu Jude) – Proiecție de gală – Invitat Adrian Cioflâncă – AP 12
  • Ora 21.00 – „Povestea unui pierde-vară” – (regia Paul Negoescu) – AP 12

28 septembrie 2018

  • Ora 19.00 – „Fantomele lui Ismael”- Les fantômes d’Ismaël – PREMIERĂ – (regia Arnaud Desplechin) – AP 12
  • Ora 21.00 – „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”– (regia Radu Jude) – AP 12

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru proiectia de gala și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: