Program Cinema Ateneu: 22 – 28 iulie 2019

Începem săptămâna cu două drame cunoscute, ”Să nu ucizi” si ”Vieți duble”. Urmeaza ”Vox Lux” iar vineri avem parte de o premieră și anume ”Lazzaro cel fericit”. În weekend, alături de cei mici, vizionăm ”Terra Willy: Rătăcit prin galaxie” si ne bucuram de transmisiunea concertului de la Maastricht – André Rieu „Invitație la dans”.

”Să nu ucizi” spune povestea unui chirurg tânăr și ambițios, Cristian. Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi.

Cea de a doua drama este Vieți duble, ce prezintă în prim plan un scriitor controversat care-și folosește propriile aventuri amoroase drept materie primă pentru noul său roman de senzație. Editorul lui are dubii despre succesul unui astfel de demers literar, în contextul dificil al adaptării pieței de carte la era digitală. Însă soția editorului, o actriță a cărei carieră pare împotmolită într-un serial TV polițist, are un motiv special să-și contrazică bărbatul.

Vox Lux spune povestea fascinantă a ascensiunii unei adolecente americane obișnuite, care devine un pop-star celebru după ce este rănită la liceu, într-un atac terorist. În urma unei tragedii la școala ei în 1999, adolescenta Celeste își omagiază colegii pierduți, cântând la slujba de înmormântare. De aici începe tranformarea lui Celeste într-un pop star cu ajutorul surorii sale care compune versuri (Stacy Martin) și a managerului ei (Jude Law). Evoluția meteorică a lui Celeste către faimă și pierderea concomitentă a inocenței coincide cu un atac terorist asupra națiunii, ridicând-o pe tânăra cantăreață la un nou grad de celebritate: simbol american și superstar global.

Ghidată de managerul ei bine intenționat (Jude Law), Celeste (Natalie Portman) devine un simbol al cultului celebrității și al mașinăriei media, într-un film despre forțele care ne modelează ca indivizi, ca națiuni, ca zei, impregnat de o coloană sonoră cu piese originale semnate de Sia și muzică originală scrisă de Scott Walker.

Imediat după, vizionăm împreună drama turcească SAF, districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Rămas de mult fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește.
Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care îl primesc refugiații – îl schimbă treptat. Când Kamil dispare din senin, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care îl cunoștea ea. Dar Remziye refuză să cedeze.

Vineri, 26 iulie 2019, avem parte de o premieră și anume Lazzaro cel fericit, drama în care se prezintă traiul idilic din Inviolata (Italia) dominat de „Regina Țigărilor”, marchiza Alfonsina de Luna, proprietara unei plantații de tutun, unde trudește Lazzaro, un tânăr naiv din cale-afară.

Considerat adesea redus mintal de către consăteni, Lazzaro se împrietenește cu Tancredi, nepotul marchizei, un tânăr nobil înzestrat cu o imaginație extrem de bogată, care dorește să-și însceneze răpirea. Lucrurile se complică atunci când apare poliția, descoperind un lucru extrem de important despre comunitatea de sclavi din Inviolata. Alegoria italiană Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr al regizoarei Alice Rohrwacher, un film ca un inventar al maladiilor timpurilor noastre, a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film de la Cannes.

În weekend, alături de cei mici, pe 28 iulie 2019, vizionăm Terra Willy: Rătăcit prin galaxie, o animație unde îi avem alături pe Willy și roboțelul lui care vor trebui să se descurce singuri, rătăcind prin galaxie, până la sosirea unei misiuni de salvare. Când nava cu care călătorea prin spațiu e distrusă, Willy e separat de părinții lui și aterizează cu capsula pe o planetă sălbatică și încă neatinsă de picior de om. Cu ajutorul lui Buck, roboțelul care are grijă de supraviețuirea lui, Willy va trebui să se descurce singur,

Iar apoi, de la ora 16.00, respectiv 20.00 ne bucurăm de transmisiunea concertului de la Maastricht – André Rieu „Invitație la dans”.

PROGRAM

22 iulie 2019

  • Ora 18.00 – „Să nu ucizi” – (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12
  • Ora 20.00 – „Vieți duble” – Doubles vies – PREMIERĂ – (regia Olivier Assayas) – AP 12

23 iulie 2019

  • Ora 18.00 – „Vieți duble” – Doubles vies – (regia Olivier Assayas) – AP 12
  • Ora 20.00 – „Să nu ucizi” – (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12

24 iulie 2019

  • Ora 18.00 – „Să nu ucizi” – (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12
  • Ora 20.00 – „Vieți duble” – Doubles vies – (regia Olivier Assayas) – AP 12

25 iulie 2019

  • Ora 18.00 – „Vox Lux” – (regia Brady Corbet) – N 15 – Nerecomandat sub 15 ani
  • Ora 20.00 – „SAF” – (regia Ali Vatansever)

26 iulie 2019

  • Ora 18.00 – „Vox Lux” – (regia Brady Corbet) – N 15 – Nerecomandat sub 15 ani
  • Ora 20.00 – „Lazzaro cel fericit” – Lazzaro felice – PREMIERĂ – (regia Alice Rohrwacher) – AP 12

27 iulie 2019

  • Ora 20.00 – Transmisie concert de la Maastricht – André Rieu „Invitație la dans”

28 iulie 2019

  • Ora 11.00 – „Terra Willy: Rătăcit prin galaxie” – 3 D – (regia Eric Tosti) – AG
  • Ora 16.00 – Transmisie concert de la Maastricht – André Rieu „Invitație la dans”
  • Ora 20.00 – Transmisie concert de la Maastricht – André Rieu „Invitație la dans”

BILETE

Preț bilet concert André Rieu: 20 lei. Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul  www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mailoffice@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: