Program Cinema Ateneu: 21-26 ianuarie 2019

A patra săptămâna din luna ianuarie debuteaza la Cinema Ateneu cu filme pentru toate gusturile. Filme romanesti, documentare, filme pentru copii si o noua editie Les Films des Cannes a Iași

Saptamana începe la Cinema Ateneu cu filmul Tranzit, cea mai recentă producție a lui Christian Petzold, film selectat în competiția de la Berlin. Filmul propune o istorie alternativă pe fondul căreia reușește să facă un comentariu foarte relevant astăzi despre conflagrații și refugiați; iubirea, moartea, sacrificiul, inexorabilul sunt elementele inerente unui astfel de univers.

În timpul invaziei naziste, Georg fuge din Parisul asediat asumându-și identitatea unui autor mort ale cărui acte le posedă. Blocat în Marsilia, o întâlnește pe Marie, o tânără femeie disperată să-și găsească soțul dispărut, pe nume Weidel, exact bărbatul a cărui identitate o folosește acum Georg.
Transit se bazează pe romanul omonim al Annei Seghers, scris în exil.

La fel ca și opera sa de până acum, cel de-al patrulea film al regizorului este elegant, plin de ingeniozitate și provocări intelectuale” – Screen Daily.

Programul continua cu filmul regizat de Stere Gulea, Moromeții 2 și Dacii liberi, o peliculă despre pasiunea comună pentru daci, care aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers. Obsesia pentru pământ a lui Moromete a rămas intactă. Totul se învârte în jurul muncii câmpului. Pentru supraviețuire e nevoie de porumb, de grâu.

Locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie – pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.

Dogman, în regia lui Matteo Garrone, triplu-laureat la Premiile Academiei Europene de Film și prezentat anul trecut la Les Films des Cannes a Iași, va rula, în premieră, la finalul săptămânii viitoare. Husse România se alătură cauzei ca partener al distribuției filmului în România, donând hrană pentru câini, pentru o masă, la fiecare bilet vândut în cinema.

„Dogman”, în regia lui Matteo Garrone, a câștigat trei premii în cadrul Galei Premiilor Academiei Europene de film, ceremonie care a avut loc la Sevilla. Premiul pentru Cel mai bun actor i-a fost acordat protagonistului Marcello Fonte, pe care Garrone îl numește „un Buster Keaton actual“. Filmul a mai câștigat Premiul pentru Cele mai bune costume și Premiul pentru Cel mai bun machiaj, adăugând astfel în palmares a 16-a recunoaștere internațională.

Într-o lume unde dreptatea aparține celor puternici, Marcello, un simpatic și caraghios frizer de patrupede, își completează veniturile de la salonul canin la care lucrează vânzând și ceva droguri – doar din când în când!  Când Simoncino, client fidel de al lui Marcello și fost boxer, e eliberat din pușcarie, cartierul ia foc – iar Marcello se vede nevoit să îi sară în ajutor. Gândind că poate ține bestia în frâu, Marcello se alătură violentului său tovarăș cu devotamentul unui câine credincios care își urmează orbește stapânul. Hotărât să-și ia revanșa după ani îndelungi de umilințe și frustrări, Marcello își face un plan de răzbunare care îl ia până și pe el prin surprindere.

Vineri, de la ora 17.00, vedem Măria Sa, Birlic, documentar despre actorul Grigore Vasiliu-Birlic, regizat de jurnalista Carmen Olaru. După vizionare va urma o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatoarea documentarului.

„Măria Sa, Birlic!” este un film-document pentru că include mărturiile unora dintre marii noştri actori, adevăraţi maeştri ai scenei româneşti care au jucat cu Grigore Vasiliu-Birlic: Radu Beligan, Carmen Stănescu, Ion Lucian, Draga Olteanu Matei, Iurie Darie, Stela Popescu.

Foştii colegi de scenă vorbesc despre generozitatea lui Birlic, despre încrederea şi simpatia faţă de tinerii actori, despre altruism si dăruire, despre talent si ardere continuă, despre geniul său. Fostul impresarul al lui Birlic, Gaby Michăilescu, o memorie de invidiat la cei 97 de ani, a acordat echipei TVR Iaşi ultimul său interviu într-o viaţă trăită aproape de scenă.

Timp de aproape doi ani, realizatoarea filmului, Carmen Olaru, a căutat să afle cât mai multe despre viaţa celui născut la Fălticeni, în judeţul Suceava. Documentele păstrate la Galeria Oamenilor de Seamă din oraşul natal ne dezvăluie un Birlic tandru, romantic, cuceritor, care iubea cursele de cai, maşinile şi echipa de fotbal Progresul, cu mii de admiratori care îi scriau. Iubea cu ardoare scena şi publicul care-l răsplătea cu aplauze pentru geniul său.

Tot săptămâna viitoare va rula și Mary regina Scoției, o dramă istorică, în regia lui Josie Rourke și scrisă de Beau Willimon, care se bazează pe biografia My Heart Is My Own: The Life of Mary Queen of Scots, a lui John Guy.

Mary, regina Scoției explorează tumultuoasa viață a charismaticei Mary Stuart, regina Scoției.
Regină a Franței la 16 ani, și văduvă la 18 ani, Mary desfide presiunea curții de a se recăsători. În schimb, ea se întoarce în Scoția natală pentru a-și revendica tronul care I se cuvenea de drept. Dar Scoția și Anglia se află ambele sub controlul puternicei Elisabeta I. Fiecare tânără regină o prețuiește pe cealaltă cu o fascinație amestecată cu teamă. Rivale la putere, dar și în dragoste, într-o lume patriarhală, cele două trebuie să decidă cum să joace cartea căsătoriei în așa fel încât să-și păstreze și independența.
Hotărâtă să fie mai mult decât o figură simbolică, Mary își exprimă dorința de a revendica tronul Angliei, amenințând, astfel, suveranitatea reginei Elisabeta. Urmează un șir lung de trădări, revolte și conspirații la ambele curți, care vor pune pericol ambele tronuri și care vor schimba cursul istoriei.

Cu nominalizatele la Oscar 2018 Saoirse Ronan și Margot Robbie alături de David Tennant, filmul nu poate fi trecut cu vederea. Saoirse Ronan (Lady Bird) joacă rolul reginei titulare. Aşa cum era de aşteptat, apare în calitate de adversară a ei Elisabeta I a Angliei, jucată de către Margot Robbie.
Tentativele reginei Mary Stuart de a o răsturna pe Elisabeta, Regina Angliei, îi vor atrage condamnarea la ani întregi de închisoare, înainte de a fi executată.

Pe 23 iunie 2017, actriţa germano-română Maria Drăguş (Bacalaureat) s-a alăturat distribuţiei în rolul unei femei din nobilimea scoţiană, prietenă din copilărie cu regina, anume Mary Fleming, marcând astfel debutul internaţional al lui Drăguş.

La final, împreună cu cei mici, ne relaxăm la animaţia Astérix: Le secret de la potion magique/Asterix: Secretul poțiunii magice.

PROGRAM

21 ianuarie 2019

  • Ora 18.00 – „Tranzit” – Transit – (regia Christian Petzold) – AP 12
  • Ora 20.00 – „Moromeții 2” – (regia Stere Gulea) – AG

23 ianuarie 2019

  • Ora 18.00 – „Tranzit” – Transit – (regia Christian Petzold) – AP 12
  • Ora 20.00 – „Dacii liberi” – (regia Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan) – AG

25 ianuarie 2019

  • Ora 17.00 – „Măria Sa, Birlic!” – (realizator Carmen Olaru) – AG – Intrare liberă
  • Ora 18.00 – „Frizerul de câini” – Dogman – PREMIERĂ – (regia Matteo Garrone) – Nerecomandat sub 15 ani
    Ora 20.00 – „Mary regina Scoției” – Mary Queen of Scots – PREMIERĂ – (regia Josie Rourke) – AP 12

26 ianuarie 2019

  • Ora 13.00 – „Asterix: Secretul poțiunii magice” – 3D – (regia Alexandre Astier, Louis Clichy) – AG

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D și proiecția de gală, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: