Program Cinema Ateneu: 18-24 martie 2019

Pe marele ecran de la Cinema Ateneu, săptămâna viitoare, continuă să ruleze drama columbiană Pájaros de verano/Păsări călătoare.

Lansat internațional în cadrul secțiunii Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, „Păsări Călătoare / Birds of Passage” a fost inclus în lista scurtă a filmelor nominalizate la Oscar pentru Cel mai bun străin din acest an.

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Ciro Guerra (de data aceasta alături de soția și producătoarea sa, Cristina Gallego) continuă demersul început în 2015 în „Embrace of the Serpent” (film care i-a adus un premiu la Cannes și o nominalizare la Oscar), acela de a spune istoria și legendele triburilor din țara sa natală.

Acțiunea din „Păsări Călătoare” se petrece între anii 1960 și 1980, în Regiunea Guajira din nordul Columbiei, la granița cu Venezuela. Tribul Wayuu este organizat în jurul familiei, iar familia se ghidează după tradiții, vise și semne. Rapayet și clanul din care face parte sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atrași de bani și de putere, ei își abandonează ritualurile și credințele, închinându-se unor noi zei: lăcomia și crima. Se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.

Primit cu entuziasm atât de public cât și de presa internațională, filmul a avut un traseu festivalier impresionant, prezența lui în selecția unor festivaluri precum Cannes, Locarno (Piazza Grande), Chicago, London Film Festival, Palm Springs sau Sundance, fiind dublată de distribuția lui în peste 30 de teritorii din întreaga lume.

Touch Me Not, regizat de Adina Pintilie, și câștigătorul Ursului de Aur 2018, este un film care explorează modurile cu totul neașteptate în care putem descoperi intimitatea și cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine.

Spune-mi cum m-ai iubit, ca să înțeleg cum să iubesc.. Un regizor și personajele sale pornesc împreună într-o cercetare personală despre intimitate. La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch Me Not urmărește călătoriile lor emoționale cu o privire profund empatică. Prinși între dorința de intimitate și frica profundă de ea, Laura și Tomas încearcă să depășească vechi „scenarii”, mecanisme de apărare și tabuuri, să taie cordonul ombilical și să fie în sfârșit liberi.

Touch Me Not este o invitație la dialog”, spune Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie, de a te pune în Celuilalt”.

Vineri vedem Să nu ucizi, filmul inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul competiției celei de-a 34-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.

Să nu ucizi spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul. Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi.

Tot vineri va rula Capernaum, regizat de Nadine Labaki și considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Pe scurt, Capernaum este povestea lui Zain, un băieţel libanez care-şi dă părinţii în judecată pentru „delictul” de a-l fi adus pe lume.

Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018, este considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Realizarea acestui film mi-a schimbat viața, m-a schimbat ca persoană, mi-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor, lăsându-mi o senzație de vinovăție care nu mă părăsește niciodată. Nu poți fi cu adevărat la fel după o astfel de experiență. Este ca și cum nu mai ești îndreptățit să fii fericit, ca și cum nu mai ai dreptul la o viață normală odată ce ai trăit o astfel de experiență. Te schimbă pentru totdeauna”, declară Nadine Labaki.

Sâmbătă vom avea parte de cea mai tare vacanţă din lume! Micuţul Coconut, din Coconut, micul dragon – Aventuri în junglă, abia aşteaptă să plece în tabără cu cei mai buni prieteni, Oscar şi Matilda.

Dragonii de Foc şi Dragonii Gourmet îşi vor petrece vacanţa de vară împreună pentru prima dată, ocazie de a încuraja prietenia dintre cele două triburi. Coconut, un tânăr Dragon de Foc, şi Oscar, prietenul lui, Dragon Gourmet, sunt foarte trişti că prietena lor cea mai bună, Matilda, un porcuşor spinos, nu este pe lista celor care merg în excursie pentru că nu este dragon. Dar Coconut reuşeşte s-o strecoare la bordul vaporului care-i duce în tabără. Bunicul Georgie îl face pe Coconut tot mai curios şi dornic să ajungă la destinaţie, povestindu-i despre misterioşii Dragoni de Apă pe care i-a cunoscut când a mers el în tabără. Coconut este sigur că va avea parte de cea mai grozavă excursie din viaţa lui!

Excursia se transformă într-o tabără de vară grozavă, iar Magnus declară că vor rămâne acolo câteva săptămâni, spre încântarea lui Coconut şi a tuturor prietenilor săi vechi şi noi!

Mia și leul alb, despre o fetiță și un superb pui de leu alb, este un film pentru toată familia, care cu siguranță te va emoționa.

Când familia ei decide să plece din Londra, pentru a se muta în Africa, unde ar urma să se ocupe de o fermă de lei, Mia, o fată de 10 ani, își vede viața dată peste cap. Dar, când la fermă se naște un superb pui de leu alb care va primi numele de Charlie, soarele răsare din nou în calea Miei, care își regăsește fericirea și leagă cu splendidul pui de leu o prietenie extraordinar de strânsă.

Dar, când Charlie ajunge la trei ani, Mia are iarăși un șoc: tatăl ei ascundea de ea un secret. Disperată de gândul că Charlie s-ar putea afla în pericol, Mia se hotărăște să fugă împreună cu acesta. Cei doi prieteni pornesc, astfel, într-o incredibilă călătorie prin savana Africii de Sud în căutarea unui alt ținut, unde Charlie ar putea să trăiască liber.

PROGRAM

18 martie 2019

  • Ora 18.00 – “Păsări călătoare” – Pájaros de verano – (regia Cristina Gallego, Ciro Guerra) – Nerecomandat sub 15 ani
  • Ora 20.30 – “Touch me not” – (regia Adina Pintlie) – Interzis minorilor sub 18 ani

20 martie 2019

  • Ora 18.00 – “Păsări călătoare” – Pájaros de verano – (regia Cristina Gallego, Ciro Guerra) – Nerecomandat sub 15 ani
  • Ora 20.30 – “Touch me not” – (regia Adina Pintlie) – Interzis minorilor sub 18 ani

22 martie 2019

  • Ora 18.00 – “Să nu ucizi – (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12
  • Ora 20.00 – “Capernaum” – Capharnaüm – (regia Nadine Labaki) – AP 12

23 martie 2019

  • Ora 13.00 – “Coconut, micul dragon – Aventuri în junglă” – (regia Anthony Power) – AG

24 martie 2019

  • Ora 13.00 – “Mia și leul alb” – Mia and the white lion – (regia Gilles de Maistre) – AG

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D și proiecția de gală, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: