Program Cinema Ateneu: 15-21 aprilie 2019

Saptamana cinematografica incepe la Cinema Ateneu cu ”McQueen”, continua cu ”O vară rock‘n’rol”, ”Morometii 2”,  opera ”Lady Macbeth din Mtsensk” este programata marti iar in weekend vizionăm împreună cu cei mici animația ”Parcul de distracții”.

Prima biografie cinematografică despre designerul Alexander McQueen va fi lansată în cinematografele din toată țara începând cu 15 aprilie, la Cinema Ateneu, atunci când va rula McQueen.

Filmul McQueen a avut premiera în cadrul prestigiosului festival de film de la Tribeca. Pelicula a avut recent două nominalizari la premiile BAFTA, inclusiv la categoria „Cel mai bun film britanic”.

Povestea vieții designerului Alexander McQueen este un adevărat basm modern cu nuanțe gotice. Prin interviuri exclusive cu membri ai familiei sale și prieteni apropiați, filmări de arhivă recuperate, imagini în exlusivitate și o coloană sonoră rafinată, regizorii Ian Bonhôte și Peter Ettedgui îi dezvăluie viața, cariera și măiestria. Filmul este o revelație a lumii interioare a designerului și scoate în evidență talentul ieșit din comun.

McQueen este o privire foarte personală asupra vieții extraordinare, a carierei și a artei lui Alexander McQueen. Prin interviuri exclusive cu familia și prietenii săi apropiați, arhive recuperate, efecte vizuale și muzică rafinată, McQueen este o sărbătoare vizuală unică și un portret palpitant al unui vizionar în modă, plin de inspirație dar foarte torturat lăuntric.

Leto/O vară rock‘n’roll evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani.

Biografie a legendarei trupe Kino expusă cu forță și entuziasm, Leto / O vară rock’n’roll vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică. Un mix poetic de dragoste și tinerețe, filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Toi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul acelor ani.Distribuția îi mai include pe Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky.

Pelicula a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a luat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Kirill Serebrennikov a câștigat recent trofeul Nika pentru cel mai bun regizor în cadrul galei premiilor Academiei Ruse de Film, unde Teo Yoo a fost declarat „Descoperirea anului“.

Marți vedem una dintre cele mai renumite opere ale secolului al XX-lea, live de la Opera Bastille din Paris. Bazat pe un roman al lui Nikolai Leskov, Lady Macbeth din Mtsensk tratează subiectul poziției femeii în societatea provincială. În același timp, Shostakovici prezintă portrete extrem de importante ale instituțiilor, precum biserica și poliția.

Lady Macbeth din regiunea Mtsensk este o operă în patru acte și nouă scene de Dmitri Shostakovich. Libretul, scris în comun de Alexander Preys și compozitorul, este bazat pe romanul cu același nume de Nikolai Leskov.

Dedicat de Șostakovici primei sale soții, Ninei Varzar, opera de aproximativ 160 de minute a fost interpretată pentru prima oară la 22 ianuarie 1934, la Leningrad Maly Operny și la 24 ianuarie 1934 la Moscova.

Continuăm cu filmul regizat de Stere Gulea, Moromeții 2, o capodoperă a cinematografiei românești.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pămînt pe care să-l muncești, trecuse un război.

Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Obsesia pentru pămînt a lui Moromete a rămas intactă. Totul se învîrte în jurul muncii cîmpului. Pentru supraviețuire e nevoie de porumb, de grîu.

Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrînit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile de-o viață continuă. Reproșurile au legătură cu pămîntul, copiii din prima căsătorie ai lui Ilie și cu gelozia femeii. Doi dintre copiii cei mari ai lui Moromete au plecat la București. Unul a murit, iar cel mic făcuse deja trei clase la liceu și se oprise înainte de ultimul an, din motive financiare. Niculae își dorește cel mai mult pe lume să învețe și să își termine școala. El este cel care va scrie mai tîrziu despre vremurile noi și cele vechi.

Iar în weekend vizionăm împreună cu cei mici animația Parcul de distracții, o poveste despre un parc de distracții magic care prinde viață prin imaginația ieșită din comun a unei fetițe pe nume June.

PROGRAM

15 aprilie 2019

  • Ora 18.00 – “McQueen” –PREMIERĂ- (regia Ian Bonhôte, Peter Ettedgui) – AP 12
  • Ora 20.00 – “Leto / O vară rock‘n’roll” – (regia Kirill Serebrennikov) – AP 12

16 aprilie 2019

  • Ora 20.15 – “Lady Macbeth of Mtsensk” – spectacol de operă transmis în direct de la Opera Bastille, Paris, regia Krzysztof Warlikowski

17 aprilie 2019

  • Ora 18.00 – “Moromeții 2” – (regia Stere Gulea) – AG

21 aprilie 2019

  • Ora 14.00 – “Parcul de distracții” – Wonder Park – PREMIERĂ – 3D – AG

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmele 3D, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul  www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: