Spectacolul ”Produse domestice”, la Teatrul National Iasi

produse-domestice

Teatrul National Iasi va invita la spectacolul ”Produse domestice”, dupa un text de Xandra Popescu, in regia Ioanei Paun. Un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

  • Vineri, 16 octombrie 2015, ora 19:30 – Sala Uzina cu Teatru

Produse Domestice porneşte de la experienţele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicaţiile muncii domestice plătite şi neplătite. Produse Domestice vorbeşte despre adevăratul preţ al muncii domestice. Produse Domestice instigă împotriva sexualizării muncii domestice.

Text: Xandra Popescu. Regia: Ioana Păun. Investigaţia: Laura Ştefănuţ. Muzica: Cătălin Rulea. Mişcarea: Carmen Coţofană. Cu: YNIA / Irina Drăgănescu şi Smaranda Nicolau. Voce: Diana Miron.

Parteneri: Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Naţional din Craiova, Fabrica de Pensule, Teatrul Naţional de Stat din Timișoara, Comunitatea Filipineză din România, Societatea Academică din România, Europa FM, Decât o Revistă, România Liberă, TOTB, revista Psychologies.

Într-o ţară cunoscută ca exportator al muncii domestice, a angaja ajutoare exotice creşte capitalul simbolic al celor care deţin puterea. Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România nevoită să îşi susţină familia de acasă. Agenţia intermediară o plasează ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Totul merge bine, până când într-o zi, tatăl familiei începe să o hărţuiască. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să îşi confrunte soţul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând Joy îşi va da seama că a intrat într-o capcană domestică. Treptat, ea devine sclava familiei.

Această poveste pornește de la un caz real. Adevărata Joy trăiește în București, România. Precum Joy, sute de alți filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu recunoaște munca domestică. Și deși plătesc taxe, aceștia nu beneficiază de protecția statului român. Dar cum rămâne cu munca domestică în familiile obişnuite? În familiile care nu îşi pot permite să angajeze un lucrător imigrant?

Ioana Păun (n. 1984) este regizor. Operează pe subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. All workers go to heaven (Theatre Royal Stratford East, Londra 2012), Economia Disperării (Muzeul Mexican din Chicago 2013), Indicele de Indignare (MNAC 2013) confruntă distopiile contemporane, imaginând situaţii posibile în care participanţii ajung să negocieze sisteme de coexistenţă. Ioana a fost invitată în Palestina (Ashtar Theatre) şi Austria (Kunstraum) unde a realizat lucrări pe subiecte legate de etică şi putere. Ioana lucrează din 2012 la o platformă de vizibilitate a „industriei afecțiunii”, împreună cu artiste, jurnaliste, bone şi menajere iar Produse Domestice este culminarea cercetărilor sale. ioanapaunlive.wordpress.com

Xandra Popescu lucrează ca artistă, scriitoare şi realizatoare de film. A studiat Dramaturgia în cadrul Universităţii Naţionale de Teatru şi Film şi are un background în ştiite Politice. În munca ei adresează aspecte personale dintr-o perspectivă politică şi poetică. A scris trei filme în regia artistului Şfefan Constantinescu precum şi alte piese şi scenarii. La sfârşitul lui 2012 a realizat filmul documentar Pink Saloon. Lucrează uneori împreună cu artista Larisa Crunţeanu sub numele Soyons Impossible. Împreună coordonează activitatea Atelier35, un spaţiu de proiecte din Bucureşti dedicat extinderii limitelor artei contemporane. În prezent, lucrează şi traieşte în Berlin şi Bucureşti. www.xandrapopescu.com

Laura Ștefănuț este o jurnalistă independentă care a lucrat la România liberă și Digi 24. Acum colaborează cu DoR, Casa Jurnalistului și presa germană. A fost prima jurnalistă care a scris despre abuzurile asupra bonelor filipineze în 2011. În 2013 a cercetat fenomenul și în SUA, cu ajutorul unui grant al Guvernului american. laura.casajurnalistului.ro

Catalin Rulea (n. 1979) este artist şi muzician. Traieste şi lucreaza in Bucureşti. A studiat grafica la Academia de Arte Bucureşti unde este şi masterand. Din 2006 este membru fondator al formaţiei Pixels iar din 2009 membru şi frontman al formatiei Toulouse Lautrec. Ca artist a avut mai multe expoziţii, cele mai notabile fiind la Kunsthalle(Viena), Werkleiz Society (Halle), Cooper Gallery (Dundee), Fotogalerie (Viena), Bucharest Biennial, Rex Cultural Centrum (Belgrade). Este membru fondator al Centrului de Introspecţie Vizuală şi a lucrat impreună cu Alina Şerban, Arnold Estefan şi Anca Benera în cadrul galeriei CIV şi al Asociatiei PPLUS4. www.creativelaboratories.ro

ATELIERE

În cadrul Circuitului vor avea loc ateliere de teatru de investigație pentru artiști / jurnaliști și training-uri pentru persoane care lucrează în servicii domestice. Primul atelier va fi pe data de 17 Octombrie la Teatrul Fix. 

Următoarele date:

1 Noiembrie: Timișoara – Teatrul German de Stat 
2 Noiembrie: Craiova – Teatrul Național
10 Noiembrie: Sfântu Gheorghe – Teatrul Studio
14 Noiembrie: Temps D’Images Cluj
Noiembrie: București – SNSPA

BILETE

Pret bilet: 24,20 lei. Biletele se pot achiziţiona on-line de pe site-ul www.eventim.ro, secţiunea Locaţii-Iaşi şi direct, din reţeaua magazinelor partenere: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas si Cărturesti. Biletele se pot rezerva şi cumpăra şi de la Agenţia Teatrală situată pe Bd. Ştefan cel Mare nr.8A. Agentia teatrala: Telefon: 0232-255999. Program: 10.00 – 17.00, de luni pina simbata (duminica inchis)

Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.

Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI,
Fondat în 1840

Str. Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi, IAŞI

Tel. 0232 267824

E-mailtniasi@yahoo.com

Web: www.teatrulnationaliasi.ro

FB: www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: