Productia de titluri publicate a crescut în 2012

Potrivit unui studiu efectuat prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER), anul trecut, productia de titluri publicate a crescut semnificativ fată de cea din anii anteriori, în medie fiind editate 91.86 de titluri.

Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat între 1 si 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar, pe locul trei, 16% dintre editurile chestionate declară că au publicat între 31 si 60 de titluri. Întreprinderile cuprinse în esantion au avut în mare parte (61%) o cifră de afaceri sub 500.000 de lei, în timp ce 17% dintre ele sustin că au înregistrat venituri între 500.000 lei si un milion de lei. Ponderea editurilor a căror cifră de afaceri a fost între un milion de lei si 15 milioane este de 16%, iar cea cuprinsă între 15 milioane de lei si 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferentă anului 2012 depăseste 30 de milioane de lei.

42% dintre editurile care au intrat în esantion au înregistrat profit din activitatea de editare pe parcursul anului 2012. 57% dintre acestea au înregistrat un profit situat sub pragul de 10.000 de lei, iar, în 57% dintre cazuri, activitatea de editare a fost sursa principală a profitului înregistrat.

Cele mai mari probleme cu care se confruntă productia editorială din România sunt lipsa fondurilor, costurile ridicate de productie si scăderea continuă a consumului de carte. Printre principalele probleme legate de difuzare sunt costurile ridicate, consumul redus de carte, lipsa retelelor de difuzare, respectiv numărul redus de librării.

În conditiile în care piata cărtilor din România a scăzut cu până la 50%, editurile au fost nevoite să se replieze, asa cum arată si studiul, si să se adapteze la noile conditii. Cele mai la îndemână metode pentru a face acest lucru au fost scăderea tirajelor si cresterea si diversificarea numărului de titluri. Cultura (în sensul extins al cuvântului, implicând si educatia) ar trebui să fie o prioritate mai mare pentru că un popor este peste cinci ani ceea ce citeste acum. La noi, în ultimii cinci ani consumul de carte a scăzut drastic si scăderea este continuă, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea”, a declarat presedintele UER, Mario Demezzo.

45% dintre persoanele intervievate spun că au auzit de programul de pregătire profesională PROEDIT, dintre acestia 31% au o părere foarte bună, iar 65% au o părere bună despre programul de pregătire. În ceea ce priveste calitatea cursurilor si a conferintelor organizate prin PROEDIT, un cumul de 96% dintre subiectii chestionati au o părere bună sau foarte bună, iar procentul cumulat creste la 97% vizavi de aprecierea lectorilor cursurilor organizate prin PROEDIT.

31% dintre cei intervievati spun că au auzit de intentia UER de a înfiinta un centru national de formare a angajatilor, iar dintre acestia 40% au o părere foarte bună si 57% au o părere bună vizavi de această idee. Organizarea târgurilor de carte (58% mentiuni cumulate) este principala manifestare care ar trebui să fie preocuparea asociatiilor de profil si a viitorului centru national. De asemenea, 79% dintre reprezentantii editurilor din România declară că simt nevoia unor publicatii, site-uri pe teme profesionale, care să permită aparitia de articole si dezbaterea pe forumuri a problemelor comune ale reprezentantilor breslei.

Cine sunt PROEDIT si UER

Programul PROEDIT este cel mai complex si mai important proiect al UER, sustinut cu fonduri europene si care implică, printre altele, organizarea a peste 30 de activităti de perfectionare profesională cu 1000 participanti, editarea a sase manuale si patru ghiduri, realizarea a trei studii privind adaptabilitatea piata muncii din industria editorială, înfiintarea si dotarea unui Centru national de formare în cultura scrisă.

Rezultatele Studiului privind adaptabilitatea angajatilor din domeniul editorial la tendintele europene (2008 – 2011) vor fi utilizate în cursuri, conferinte, ateliere, si schimburi de experientă internationale. Totodată, ele vor fi folosite în actiunile derulate în viitorul Centru national de formare în cultura scrisă.

UER reprezintă cea mai importantă organizatie patronală si profesională a editorilor din România, ce desfăsoară numeroase programe în domeniul educational si în cel cultural si care reprezintă interesele angajatilor din sectorul editorial, urmărind derularea unor programe si actiuni în interesul membrilor, cresterea rolului si fortei organizatorice, dezvoltarea de relatii publice si de parteneriate, precum si gestiunea eficientă a fondurilor si a resurselor. Organizatia reuneste importanti editori si difuzori de cultură scrisă, care produc si comercializează carte scolară preuniversitară si universitară, literatură română si universală, carte pentru copii, lucrări destinate orizontului educational si cultural, carte de învătătură adresată tuturor vârstelor.  În prezent, UER include peste 55 de membri din toată tara.

INFO

www.proedit.ro

www.uer.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: