”Privighetoarea”, după Hans Christian Andersen | Teatrul Luceafarul

Teatrul Luceafarul va invita la „Privighetoarea”, spectacol realizat după celebra poveste a lui Hans Christian Andersen.

  • miercuri, 24 noiembrie 2021, ora 17:30, sala mica – Teatrul Luceafarul Iasi

Montarea realizată de Constantin Brehnescu în scenografia Vioricăi Perju  propune publicului o călătorie exotică în Orient, la curtea unui mare Împărat care pretuieste exagerat si egoist minunatele triluri ale unei privighetori. Căreia îi oferă ce crede el mai de pret, o colivie aurită, uitînd că libertatea e mai presus de orice.

Muzica îi apartine lui Radu Ștefan, iar din distributie fac parte actorii: Gabriela Andrei, Beatrice Volbea, Emanuel Florentin, Gabriel Lazăr, Radu Ştefan (mînuire), Liviu Smîntînică, Gabriela Andrei, Emanuel Florentin, Adrian Zavloschi, Cristian Gheorghiu, Ionuţ Gînju, Beatrice Volbea, Carmen Mihalache, Elena Zmuncilă, Toma Hogea (voci).

Autorul danez a fost foarte apropiat de arta teatrului încă din copilărie, cînd şi-a construit un mic teatru de jucărie pentru care construia păpuşile, le costuma şi anima în scurte reprezentaţii. În adolescenţă, Andersen citea multe piese de teatru, preferatele sale fiind textele lui William Shakespeare. În Povestea vieţii mele, mărturiseşte că memora integral piesele lui Shakespeare si le recita folosindu-si păpusile de lemn drept actori. O vreme, a studiat chiar la şcoala de la Elsinor, localitatea unde se află castelul evocat în Hamlet.

Scrierile pentru copii ale lui Andersen au intrat în patrimoniul universal, cele mai cunoscute fiind Mica sirenă, Hainele noi ale împăratului, Lebedele, Fetiţa cu chibrituri, Soldăţelul de plumb, Degeţica, Răţuşca cea urîtă, Privighetoarea. Aceasta din urmă a fost tipărită în 1843 şi a fost inspirată de solista de operă Jenny Lind, supranumită „Privighetoarea Suedeză”, artistă de care Andersen era îndrăgostit. Basmul autorului danez a fost tradus în zeci de limbi, editat şi pus în scenă în diverse variante.

Printre cele mai de succes este opera omonimă a lui Igor Stravinski (compusă în 1914) şi baletul realizat cu Serghei Diaghilev şi Baletele ruse, în scenografia pictorului francez Henri Matisse. În semn de recunoaştere a contribuţiei lui Andersen la spiritualitatea universală, 2 aprilie, ziua sa de nastere, este celebrată în întreaga lume ca  Ziua Internatională a Cărtii pentru Copii.

Aşa cum se menţiona într-o recenzie scrisă după ediţia princeps a volumului de Poveşti în sumarul căruia figura şi Privighetoarea, povestea aceasta li se adresează “bunicilor, părinţilor şi, în egală măsură, copiilor.

BILETE

Pretul unui bilet este 12 lei. Biletele se pot achiziționa de la casieria teatrului (marți, miercuri, joi, vineri, între orele 10-14; duminică, orele 9,30-13) sau online (www.bilet.ro).

Cum puteţi face o rezervare: Puteţi cumpăra un bilet la teatrul Luceafarul înainte de spectacol de la casa de bilete, la sediu. Pentru grupuri se pot face rezervări prin telefon la departamentul nostru special (interior 15). Copiii din orfelinate beneficiază de gratuitate, dar trebuie să facă o rezervare în avans.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web: www.luceafarul-theatre.ro‎

FB: www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: