Primul film documentar despre tezaurul Romaniei de la Moscova

Primul film documentar despre tezaurul Romaniei de la Moscova: “Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani“, un documentar de Marian Voicu. Dezvăluirile din acest documentar pun intr-o lumină nouă cea mai controversată problemă a istoriei româneşti recente.

Subiect tabú pentru români multă vreme, in perioada comunistă dar şi după 1989, documentarul reia istoria tezaurul românesc, având in fundal relaţiile bilaterale româno-sovietice şi româno-ruse, dar şi chestiunea basarabeană.

Este primul documentar produs pe această temă, cu mărturiile tuturor părţilor implicate.  Apar preşedinţi de stat, diplomaţi, oamenii politici, istorici din România, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, intr-o panoramare completă a tuturor părţilor implicate.

România este singura ţară ex-comunistă care nu a fost vizitată incă de un preşedinte al Federaţiei Ruse. Relaţiile bilaterale au fost dintotdeauna echivoce, problemele Tezaurului şi Basarabiei fiind, din 1917 până astăzi, surse de disensiuni.

in premieră, in acest documentar fac declaraţii membrii părţii ruse a Comisiei mixte de istorici, Guvernatorul BNR – Mugur Isărescu, preşedintele Republicii Moldova – Nicolae Timofti, apar Traian Băsescu, Vladimir Putin, Mircea Druc, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceauşescu.

Sunt prezentate publicului, in premieră, documente din Arhivele Naţionale, obiecte din tezaur necunoscute publicului, sunt revelate informaţii din arhivele de la Moscova, Londra, Washington, Chişinău.

Documentarul este regizat de Marian Voicu, cu contribuţia lui Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova.

INFO

www.tvr.ro

www.marianvoicu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: