Primul ArtHouse din Romania se deschide la Iasi

Afis Art-House-Iasi

Cel mai nou concept de cultură alternativă din România se va lansa pe data de 31 mai la Iași, în Moldova Mall, la etajul 6. ArtHouse Central pune Iașul pe harta lumii alături de orașe precum Londra și Wroclaw (Polonia), care pun la dispoziția publicului un spațiu cultural și artistic alternativ, îmbinând cinemaul de artă cu evenimente conexe  precum spectacole de teatru, concerte live, operă, galerie de artă, lansări de carte, evenimente educative, stand-up comedy, oferind un spațiu unic de socializare.

Cinematograful de artă are trei săli cu o capacitate de 450 de locuri, unde vor fi proiectate atât filme clasice reprezentative pentru istoria cinematografiei, cât și filme actuale premiate la festivalurile internaționale de prestigiu. Retrospective, portrete de regizor precum Pedro Almodovar, Lars Von Trier, frații Dardenne sau Roman Polanski, festivaluri de film, matinee pentru copii și proiecții tematice vor aduce un plus de valoare cultural Iașului.

Galeria de artă urmărește să creeze o platformă accesibilă de comunicare între artiștii contemporani și public. Spațiul va promova arta în orice formă de la pictură clasică, la expoziții de fotografie și manifestări vizuale avangardiste.

ArtHouse Central pune la dispoziție un spațiu în care vor fi organizate concerte de muzică live, spectacole de teatru, stand-up comedy, oferind un loc unic de întâlnire unde oamenii pot socializa și interacționa savurând o cafea bună.

Acest proiect unic în România poate deveni rapid unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate spații de cultură alternativă din România. ArtHouse Central își propune să fie locul în care oamenii vin pentru a se relaxa într-un mediu cultural inedit.” a declarat Dan Ionescu, Managing Partner ArtHouse Iaşi.

Accesul în ArtHouse Iași se va putea face în fiecare zi începând cu ora 9:00, iar intrarea este liberă.

CONCERT TROOPER

  • Sambata, 1 iunie, la ArtHouse Central va avea loc un concert Trooper, incepand cu ora 23.00.

Castigatori ai unor premii precum „Basistul anului”, „Chitaristul anului”, „Grupul anului” sau locul II la categoria „Cel mai bun solist vocal”, plasandu-se dupa renumitul Cristi Minculescu, Trooper este cea mai iubita trupa de Heavy Metal din Romania. Prezenti de 18 ani pe piata muzicii din Romania, baietii de la Trooper se lauda cu o discografie bogata (care include si o colectie de 3 discuri reeditate + un DVD), dar si cu un spectacol extrem de complex, in cadrul caruia interpreteaza atat piese proprii, cat si cover-uri ale celor mai faimoase trupe rock din lume.

Concert Trooper Arthouse Iasi/ fotoDe-a lungul timpului Trooper a cantat in deschierea unor formatii precum Iron Maiden, Megadeth sau W.A.S.P. si au impartit scena cu Nazareth si Manowar. Sambata aceasta, baietii ii invita pe ieseni sa guste experienta muzicii live de calitate in cea mai noua locatie dedicata evenimentelor alternative.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

PROGRAM FILME

PROGRAM FILME Arthouse Iasi

  • Vânătorii de capete

Nominalizat la premiul BAFTA pentru cel mai bun film în altă limbă decât engelză, Headhunters îl are ca personaj principal pe Roger Brown, un tip aparent bine aranjat, ce lucrează ca vânător de capete la o firmă multinaţională. Are o soţie cu care este căsătorit de şapte ani, Diana, o femeie înaltă, inteligentă şi foarte frumoasă, din categoria celor obişnuite să fie iubite şi care cred că totul li se cuvine, atâta doar că ea îşi doreşte foarte mult un copil dar Roger nu vrea să-i dăruiască unul. Cum cheltuielile sunt mai mari decat câştigurile, iar acest trai pe picior mare trebuie întreţinut cumva, Roger se ocupă şi cu furtul operelor de artă cu ajutorul lui Ove Kjikerud, agent de pază la o firmă ce monitorizează video marea majoritate a locuinţelor din Oslo. La deschiderea unei galerii de artă a soţiei sale, Roger face cunoştiinţă cu Clas Greve, căruia îi propune un post de conducere la o firmă pentru care lucra. Când află de la soţia sa că în apartamentul lui Greve din Oslo s-ar afla un tablou al vestitului pictor Rubens intitulat “Vânătoarea Mistreţului Caledonian”, dispărut încă din timpul celui de al doilea război mondial, priorităţile lui Roger se schimbă imediat, însă în timpul jafului face o descoperire neaşteptată.

  • Headhunters
  • Norvegia, 2011
  • Regie: Morten Tyldum
  • Actori: Aksel hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synn
  • Durata: 98 minute
  • Gen: acţiune, crimă

Program:

Vineri, 31 mai, ora 16,00

Duminică, 2 iunie, ora 19,30

Luni, 3 iunie şi joi, 6 iunie, ora 18,15

Marţi, 4 iunie, ora 16,00

Miercuri, 5 iunie, ora 20,15

  • Oslo, 31 august

Câştigătorul premiului TIFF de anul trecut, Oslo, 31 August, spune o poveste tulburătoare despre o zi din viaţa unui fost dependent de heroină. Anders (Anders Danielsen Lie) îşi va termina în curând tratamentul într-un centru de reabilitare izolat şi trebuie să meargă în oraş pentru un interviu legat de obţinerea unui loc de muncă. Dar Anders profită de ocazie şi rămâne în oraş, rătăcind pe străzi şi întâlnindu-se cu prieteni vechi. Până la sfârşitul zilei fantomele greşelilor din trecut se vor lupta cu şansa dragostei şi posibilitatea unei noi vieţi. Pelicula abordează în mod realist problema personajului principal, creioneând până și cele mai intime detalii ale personajului principal, iar stările sale sunt profund evidenţiate, spectatorul putând chiar să le simtă.

Filmul norvegian a fost nominalizat pentru câștigarea unor premii în cadrul mai multor festivaluri internaționale precum Festivalul de Film de la Cannes, Chicago International Film Festival, și a câștigat premiul pentru cel mai bun la Festivalul Internțional de Film Transilvania.

  • Oslo, 31 August
  • Norvegia, 2011
  • Regizor: Joachim Trier;
  • Actori: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava
  • Durată: 95 min.
  • Gen: dramă

Program:

Vineri, 31 mai, ora 18,00

Sâmbătă, 1 iunie, ora 15,00

Luni, 3 iunie, ora 18,30

Marţi, 4 iunie, ora 16,00

Joi, 6 iunie, ora 18,30

Oameni obişnuiţi

Ordinary People este primul film regizat de Robert Redford, debutul său fiind încoronat cu un Oscar pentru cea mai bună regie. Astfel, Redford a devenit al treilea regizor din lume care primeşte un Oscar pentru un film de debut.

Povestea filmului are în prim-plan o familie îşi pierde fiul cel mare într-un accident, tragedie care face ca probleme rămase latente de ani de zile să răbufnească. Fiecare din cei trei supravieţuitori este pus astfel în situația de a se confrunta cu frământările proprii, dar și cu problemele celor din jur. După moartea lui Berger, întreaga familie are mustrări de conştiinţă, situația fiind înrăutățită de o dezvăluire teribilă făcută de Conrad, celălalt fiu al familiei. Pelicula ilustrează cu măiestrie tabloul depresiei clinice, efectele ei şi felul cum viața unei familii perfecte se poate destrăma pe neaşteptate.

Ordinary People este câștigătorul a patru premii Oscar, printre ele numărându-se și cel pentru cea mai bună imagine.

  • Ordinary people
  • Australia, 1980
  • Regizor: Robert Redford
  • Actori: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hrisch
  • Durată: 124 min.
  • Gen: dramă

Program:

Vineri, 31 mai, ora 20,00

Miercuri, 5 mai, ora 19,10

Joi, 6 mai, ora 16,00

  • Concertul

Le concert este o producţie în regia lui Radu Mihăileanu, care a avut premiera în Franţa, în anul 2009 şi care a primit feedback favorabil atât din partea publicului, cât şi din partea criticilor de specialitate. Filmul spune povestea lui Andrei Filipov (Aleksey Guskov), fost dirijor al orchestrei renumitului Teatru Balșoi din Moscova, un rus evreu înlăturat din funcție pe vremea lui Brejnev și ajuns om de serviciu. La 25 de ani după pierderea poziției de dirijor, el interceptează un fax trimis de Théâtre du Chatelet din Paris, fapt care îl convinge să își reunească prietenii, foști muzicieni, și să ia locul veritabilei orchestre a teatrului Balșoi pentru o reprezentație excepțională la Paris.

Filmul a fost cea mai vizionata premieră de pe marile ecrane din Franţa, cu peste 2.500 de spectatori. În acelaşi an, pelicula a fost distinsa cu premiul publicului în cadrul festivalului francofon Cinemania.

  • Le concert
  • Franţa-România, 2009
  • Regizor: Radu Mihăileanu:
  • Actori: Aleksey Guskov, Dimitriy Nazarov, Melanie Laurent;
  • Durată: 119 min.
  • Gen: comedie, dramă, musical

Program:

Vineri, 31 mai, ora 16,00

Sâmbătă, 1 iunie, ora 15,00

Marţi, 4 iunie, ora 20,50

Miercuri, 5 iunie, ora 16,00

  • Prima amintire frumoasă

La prima Cosa Bella este o îmbinare armonioasă între comedie şi dramă, un film care emoționează, dar care aduce zâmbetul pe buze în acelaşi timp. Acțiunea demarează în vara anului 1971 când Anna, o tânără mamă cu un farmec aparte şi ușor frivolă, câştigă un concurs de frumuseţe dintr-o staţiune de pe litoral. Temperamentul ei capricios şi senzual va face ca viaţa sa de familie să devină un haos.  După o viaţa tumultoasă, Anna şi copiii săi se reîntâlnesc, într-un cadru trist: când ea se află pe patul de moarte.

Reprezentativ pentru Italia şi cultura acestei ţări,  La Prima Cosa Bella expune acea vitalitate specifică italienilor şi uimitoarea lor capacitate de a râde şi de a se bucura de viaţă până în ultima clipă.

  • La Prima Cosa Bella
  • Italia, 2010
  • Regizor: Paolo Virzi;
  • Actori: Valerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Stefania Sandrelli
  • Durată: 122 min.
  • Gen: comedie, dramă

Program:

Vineri, 31 mai, ora 18,15

Luni, 3 iunie, ora 16,00

Miercuri, 5 iunie, ora 18,25

Joi, 6 iunie, ora 16,00

  • Love Story

Dragostea înseamnă să nu spui niciodată că îţi pare rău. Plecând de la această premisă, Love Story spune o poveste de dragoste înduioşătoare, între doi tineri care trec peste barierele sociale, se căsătoresc şi, în final, se confruntă cu criza vieţii lor: Jennifer, personajul principal feminin, află că suferă de leucemie și că zilele îi sunt numărate.

Cu interpretări excepționale şi un cuplu cu o chimie puternică (Ali MacGraw si Ryan O’Neal), Love Story intră în rândul filmelor de dragoste care reuşesc să impresioneze audienţa până la lacrimi. În anul apariţiei sale, pelicula s-a diferențiat de tiparul filmelor de dragoste, fapt ce i-a adus o popularitate imensă şi încasări spectaculoase pentru acele vremuri. În anul următor, Love Story primea 7 nominalizări la Oscar și premiul pentru cea mai bună coloana sonoră.

  • Love story
  • SUA, 1970
  • Regizor: Arthur Hiller;
  • Actori: Ali MacGraw, Ryan O’Neal, John Marley
  • Durată: 99 min.
  • Gen: dramă, dragoste

Program:

Vineri, 31 mai, ora 20,45

Marţi, 4 iunie, ora 20,30

Miercuri, 5 iunie, ora 21,40

  • Nevasta la putere

Potiche este o comedie franceză spumoasă care, deși atinge subiecte sensibile precum adulterul sau drama unei familii dezbinate, nu te lasă sa devii prea serios. În centrul acțiunii se află Suzanne Pujoj (Catherine Deneuve), soția-trofeu care preia responsabilitatea afacerii de familie atunci când soțul ei este răpit de angajații nemulțumiți. Deși nimeni nu crede în abilitatea femeii de a menține afacerea pe linia de plutire, femeia reușește să stingă conflictul din interiorul fabricii și chiar să o pună pe picioare, cu puțin ajutor, ce-I drept, de la Gérard Depardieu, un fost iubit și actual primar.

Nominalizat la Premiile Bafta în secțiunea pentru Cel mai bun film în altă limbă decât engleză și la Premiile César pentru Cea mai bună actriță, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun design de costume și Cea mai bună actriță în rol secundar, Potiche promite să-I amuze copios pe spectatori.

  • Potiche
  • Franţa, 2010
  • Regizor: François Ozon;
  • Actori: Fabrice Luchini, Catherine Deneuve, Gérard Depardieu;
  • Durată: 103 min.
  • Gen: comedie.

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 17,15

Duminică, 2 iunie, ora 17,30

  • Panblica albă

Das Weise Bandeste un film nemțesc alb-negru regizat de un austriac, care aduce în fața publicului un sat din Germania în perioada de dinaintea Primului Război Mondial. Dacă ar fi fost o simplă poveste a unor săteni, unde ar fi fost misterul?

Deși firul epic pare a fi cel al unui film banal. Das Weise Bandare o doză de dramă și mister în povestea cutremurătoare a evenimentelor din sat. Lucruri necurate încep să aibă loc în sătucul german, fără nici o explicație: părinții își bat copiii, un bărbat își persecută iubita, au loc decese în condiții suspecte și alte astfel de evenimente.

Filmul german a luat marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes, dar și premiile pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film European.

  • The white ribbon
  • Germania, 2009
  • Regizor: Michael Haneke;
  • Actori: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leoni Benesch;
  • Durată: 144 min.
  • Gen: dramă, mister

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 19,15

Luni, 3 iunie, ora 20,00

Marţi, 4 iunie, ora 18,00

Joi, 6 iunie, ora 20,00

  • Le havre

Le Havre este un film al cărei simplitate îl face atractiv pentru public. El spune povestea unui băiețel de origine africană care ajunge cu în orașul-port Le Havre, după ce s-a ascuns într-un container de transportare a mărfii. Un bătrân pantofar îl găsește pe băiat și hotărăște să îl ia în grija sa, fiindu-i milă de bietul suflet rătăcit. Le Havre este un film impresionant care ne dă o importantă lecție de viață, atât nouă, adulților, cât și celor mici.

Filmul a fost nominalizat la marele festival Palme d’Or.

  • Le Havre
  • Franţa, 2011
  • Regizor: Aki Kaurismaki;
  • Actori: Andre Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin;
  • Durată: 93 min.
  • Gen: comedie, dramă

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 16,55

Duminică, 2 iunie, ora 15,00

  • Salvaţi soldatul Ryan

Tom Hanks, Matt Damon, Giovanni Ribisi sau Vin Diesel sunt numai câteva dintre numele prezente în distribuția filmului Saving Private Ryan. Filmul a avut un succes imens și încă este considerat unul dintre cele mai bune pelicule din ultimii 20 de ani.

Povestea filmului este una extrem de emoționantă. O mamă află că trei dintre cei patru băieți ai ei au fost uciși pe front, iar șeful personalului militar american decide să trimită alți opt soldați pe urmele ultimului fiu al femeii îndurerate, care se afla încă pe câmpul de luptă. Povestea este o lecție de viață care ar trebui urmărită atât pentru a înțelege înseamnă pierderile umane ale războiului, dar și pentru a observa sacrificiile de care este capabilă natura umană.

Saving Private Ryan a câștigat cinci premii Oscar: pentru cel mai bun regizor, cel mai bun sunet, cele mai bune efecte sonore, cea mai bună editare de film și cea mai bună imagine.

  • Saving Private Ryan
  • SUA, 1998
  • Regizor: Steven Spielberg;
  • Actori: Tom Hanks, Vin Diesel, Matt Damon, Edward Burns;
  • Durată: 169 min.
  • Gen: acțiune, dramă, război

Program:

Sâmbătă, 1 iunie, ora 18,45

Luni, 3 iunie, ora 20,15

Marţi, 4 iunie, ora 17,45

Miercuri, 5 iunie, ora 16,00

Joi, 6 iunie, ora 20,15

  • American Beauty

American Beauty  este un nume cu rezonanță în lumea cinematografică americană. Cu Kevin Spacey interpretând rolul principal, American Beauty spune povestea unui bărbat care la 42 de ani are tot ce și-ar putea dori: o familie și o carieră perfecte. Sau cel puțin așa lasă Lester Burnham (Kevin Spacey) să se vadă. În realitate, însă, bărbatul se confrunta cu o depresie puternică, iar fiica sa are probleme grave în ceea ce privește stima de sine. Situația se complică și mai mult atunci când Lester dezvoltă o pasiune arzătoare pentru Angela, una dintre colegele fiicei sale. Din acest punct, viețile personajelor capătă o turnură neașteptată, iar finalul filmului aduce și sfârșitul personajului principal.

Bugetul de 15 milioane de dolari de care s-a bucurat American Beauty  s-a dovedit a fi o investiție bună, filmul câștigând cinci premii Oscar.

  • American Beauty
  • SUA, 199
  • Regizor: Sam Mendes;
  • Actori: Kevin Spacey, Anette Bening, Thora Birch
  • Durată: 122 min.
  • Gen: dramă

Program:

Duminică, 2 iunie, ora 15,00

  • Inimă neînfricată

Braveheart este o producție reprezentativă pentru unul dintre cei mai mari actori de la Hollywood, Mel Gibson, el fiind regizorul și interpretul personajului principal al filmului în același timp. Ce încearcă Mel Gibson să spună în Braveheart este povestea impresionantă a lui William Wallace, un tânăr țăran scoțian care nu își dorea decât să ducă o viață liniștiă. Ei bine, principiile sale se schimbă atunci când femeia cu care se însurase în secret este ucisă pentru că s-a luptat cu un soldat englez care a încercat să o violeze. Pierderea femeii pe care o iubea îl transformă astfel pe William într-un luptător neînfricat care caută să se răzbune.

Cu un scenariu, o distribuție și interpretare de excepție, Braveheart reușește să adune nu mai puțin de 5 premii Oscar, printre care unul pentru cel mai bun regizor și unul pentru cel mai bun film.

  • Braveheart
  • SUA, 1995
  • Regizor: Mel Gibson;
  • Actori: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan;
  • Durată: 177 min.
  • Gen: acțiune, biografie, dramă

Program:

Duminică, 2 iunie, ora 17,15

  • Sunset Boulevard

Sunset Blvd este o producție clasică, un film- noir care nu poate lipsi de pe lista de vizionări a unui cinefil pasionat sau a unui om îndrăgostit de artă şi de frumos.  Joe Gillis (William Holden), un tânăr scenarist deloc înstărit care bate la porţile Hollywoodului, ajunge întâmplător în preajma unei foste glorii a marilor ecrane, Norma Desmond (Gloria Swanson). Starleta care căuta să-și redobândească faima îi propune lui tânărului să colaboreze la scrierea unui scenariu, însă relația dintre cei doi devine una care întrece limitele profesionale. Povestea dintre cei doi culminează cu o crimă pasională.

În anul 1950 filmul a primit 11 nominalizări la Oscar, dintre care a câştigat 3: pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică şi cea mai bună scenografie. În 2007, Institutul American de Film a plasat Sunset Blvd pe locul 16 în topul celor mai bune filme ale tuturor timpurilor.

  • Sunset Boulevard
  • Australia, 1950
  • Regizor: Billy Wilder; Actori: William Holden, Gloria Swanson, Nancy Olson
  • Durată: 110 min.
  • Gen: dramă

Program:

Duminică, 2 iunie, ora 19,30

INFO

ArtHouse Iasi

Moldova Mall, Et. 6

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: