Primele embolizari de fibrom uterin la Iasi

Săptămâna trecută au fost efectuate primele embolizări de fibrom uterin în cadrul spitalului Arcadia. Cele două paciente, prima din Iasi, în vârstă de 29 de ani, iar cealaltă din Bârlad, în vârstă de 33 de ani, au apelat la această solutie modernă de tratament datorită beneficiilor sale: protejarea integritătii anatomice si a capacitătii reproductive, perioada scurtă de recuperare, caracterul minim invaziv al interventiei.


Recomandată de Societatea Americană de Ginecologie drept metoda de tratament de primă intentie pentru fibromul uterin, embolizarea câstigă tot mai mult teren si în România, rezolvând rapid, eficient si sigur o problemă de sănătate cu care se confruntă peste 40% dintre femei.

Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumoră non-canceroasă ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numărul si mărimea fibroamelor variază de la o pacientă la alta, însă în general se observă 1-3 noduli cu dimensiuni între 10-150 mm.

Embolizarea fibroamelor uterine este o metodă modernă de tratament, minim invazivă, non-chirurgicală si extrem de eficientă. Ea constă în înfundarea arterelor uterine, vasele de sânge ce alimentează fibroamele, astfel că se produce devascularizarea si resorbtia formatiunilor tumorale, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare.

În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare, cu exceptia fibroamelor subseroase pediculate. Interventia se desfăsoară în laboratorul de cateterism, sub control radiologic cu ajutorul angiografului, si este efectuată de către medicul radiolog interventionist. Metoda este recomandată în principiu oricărei paciente cu fibromatoză uterină simptomatică ce doreste un tratament minim invaziv, conservator, care nu necesită incizii, anestezie generală sau transfuzii sangvine.

Liliana A. are 29 de ani si a fost prima pacientă ce a beneficiat la Iasi de o embolizare de fibrom uterin, efectuată săptămâna trecută la spitalul Arcadia. Pentru ea, alegerea a fost simplă: doreste să aibă copii, astfel că nu putea opta decât pentru o metodă de tratament care să îi permită împlinirea acestui vis. În plus, a fost atrasă de ideea unei interventii moderne, cu recuperare usoară, fără incizii si cicatrici. A aflat diagnosticul de fibrom uterin în toamna anului trecut, iar de atunci a adunat informatii. Faptul că la Arcadia încep să se realizeze embolizări a fost exact vestea pe care o astepta pentru a actiona.

O poveste asemănătoare are si Oana O. din Bârlad, care a ales embolizarea din aceleasi considerente legate de caracterul conservator si minim invaziv al procedurii. Oana trăieste cu sotul ei în Danemarca, însă problemele sale de sănătate si-au găsit rezolvarea la Iasi, unde medicii de la Arcadia au ajutat-o să parcurgă rapid tot traseul de la diagnostic la tratament: consultatia OG, investigatia IRM de confirmare, consultatia de radiologie si, în cele din urmă, embolizarea.

Dr. Mihai Jr. Creteanu, medicul radiolog ce a efectuat embolizările la Arcadia, precizează: „Pentru ambele paciente, tratamentul fibroamelor prin embolizare era varianta optimă, de nediscutat: ambele aveau de suferit din cauza simptomelor intense ale afectiunii, ambele planificau să aibă copii în viitorul apropiat, ambele aveau o patologie conformă cu recomandările de embolizare. Pacienta de 29 ani prezenta un fibrom de aproximativ 4 cm., iar cea de 33 ani prezenta 3 formatiuni fibromatoase, cea mai mare de 7,5 cm. Interventiile au durat în medie 30 de minute si s-au derulat în cele mai bune conditii, fără incidente intraoperatorii. Post interventie, pacientelor le-a fost administrată medicatie pentru controlul durerii. Durerea este un simptom normal după embolizare, fiind provocată de fenomenele ischemice de la nivelul formatiunilor fibromatoase. A doua zi după efectuarea procedurii, pacientele au fost externate, urmând să revină pentru control la două si la sase luni post interventie, când se va vizualiza absenta vascularizatiei la nivelul fibromului printr-o ecografie specifică. Riscul de recidivă în astfel de situatii este însă foarte mic, sub 5%, astfel că ne asteptăm ca pacientele să aibă o evolutie foarte bună si să se bucure în curând de vestea că vor deveni mame.

Realizarea procedurilor de embolizare de fibrom uterin deschide activitatea de radiologie interventională în cadrul retelei Arcadia, fiind doar una dintre noutătile medicale programate în cursul anului 2014. „Ne aliniem mereu celor mai moderne si noi proceduri de tratament, astfel că era firesc să initiem activitatea de radiologie interventională, fiind vorba despre interventii minim invazive, eficiente, cu riscuri reduse pentru pacient si cu avantajul important al recuperării rapide si usoare. Primele beneficiare ale noilor servicii de embolizare sunt pacientele diagnosticate cu fibrom uterin, însă noutătile vor continua, astfel încât să abordăm prin metode interventionale o patologie tot mai complexă”, precizează la rândul său dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia.

Reteaua de sănătate Arcadia împlineste în această vară 4 ani de activitate si este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale în regiunea Moldovei, cu servicii integrate de policlinică si spital în aproximativ 40 de specialităti.

INFO

www.arcadia.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: