Primavara poetilor, editia a VII-a

* 21-24 martie 2011

Programul Lunii Francofoniei continua la Centrul Cultural Francez din Iasi cu o noua editie a “Primaverii poetilor”, eveniment care va avea loc intre 21 si 24 martie.

Aflata la cea de-a VII-a editie la Iasi si la cea de-a XIII-a in lumea francofona, evenimentul isi doreste sa aduca la fiecare inceput de primavara o atmosfera de destindere poetica.

Avand ca tematica generala “D’infinis paysages”/”Peisaje nesfarsite”, editia din acest an ii va avea invitati pe poeta si profesoara de literatura franceza contemporana de la Universitatea din Nisa, Franta, Beatrice BONHOMME, pe poetul si romancierul roman, stabilit de mai bine de 20 de ani in Elvetia, Marius Daniel POPESCU (Premiul Robert Walser 2008 pentru romanul sau La Symphonie du loup (Editura Corti, 2007), tradus in limba romana in acelasi an 2008 la Editura Humanitas cu titlul Simfonia lupului) si pe poetii ieseni Radu ANDRIESCU si Lucian VASILIU.

Programul celor patru zile de eveniment va cuprinde ateliere de creatie poetica realizate de catre invitati in medii dintre cele mai diverse (Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Colegiile “Mihai Eminescu” si “National” din Iasi, Penitenciarul Iasi), conferinte, lecturi publice si dezbateri alaturi de public.

Evenimentul va incepe luni, 21 martie, la ora 14.00, in sala “B. Fondane” a Centrului Cultural Francez din Iasi, cu o conferinta sustinuta de Beatrice BONHOMME, purtand titlul “Rolul revistelor in peisajul poetic francez”, urmata de o prezentare a istoricului revistei Nu(e), din 1994 in prezent.

In aceeasi zi, de la ora 18.00, Libraria “Avant-Garde” (str. Lapusneanu) va gazdui o seara de lecturi publice si intalniri cu publicul, ai carei invitati vor fi poetii Beatrice BONHOMME si Radu ANDRIESCU. Intalnirea va fi moderata de catre Radu PETRESCU, conferentiar la Departamentul de Franceza al Facultatii de Litere, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”.

Marti, de la ora 12.00, in sala “Iulia Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” va avea loc conferinta sustinuta de Beatrice BONHOMME, cu titlul “Peisajul poetic contemporan francez, din anii ’50 in prezent”. Tot marti, de la ora 18.00, la Libraria “Orest Tafrali” de la parterul corpului A al Universitatii iesene publicul va putea participa la o serie de lecturi publice si dezbateri care ii va avea ca invitati pe scriitorii Marius Daniel POPESCU si Lucian VASILIU. Seara poetica va fi moderata de Liliana FOSALAU de la acelasi Departament de Franceza al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Atat diminetile si dupa-amiezele primelor doua zile, cat si zilele de 23 si 24 martie vor fi rezervate unui public restrans si vor consta in ateliere de creatie poetica realizate de catre invitatii evenimentului.

Cum deja am obisnuit publicul iesean, in diminetile fiecarei zile de eveniment, membrii Asociatiei Studentilor Francofoni din Iasi vor raspandi in oras cartoane pe care vor fi imprimate versuri ale poetilor invitati la eveniment.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: