Prezente romanesti la Festivalul de Film de la Cannes

Institutul Cultural Român sprijină o serie de prezente românesti la editia din acest an a Festivalul de Film de la Cannes, desfăsurată în perioada 14 – 25 mai 2014.

Vineri, 25 mai, în cadrul programului de scurtmetraje de la Quinzaine des Réalisateurs, va fi proiectat scurtmetrajul Trece si prin perete, regizat de Radu Jude. Quinzaine des réalisateurs este o sectiune paralelă a festivalului de la Cannes, independentă, în afara competitiei, al carei  scop este descoperirea tinerelor talente si omagierea regizorilor consacrati. Este singura sectiune a festivalului care permite accesul publicului larg la proiectii.

În cadrul sectiunii Short Film Corner, dedicată scurtmetrajelor, vor fi prezentate filmele L1-L5, regizat de Letitia Rosculet (producător: Emilia Vlad, prin Casa de productie Cloud9film), Quiara Ah!, regizat de Eva Pervolovici, Micile Vedete descoperă secretul magnetilor si Aventurile Micilor Vedete, regizate de Ariana Pendiuc (producător: Școala Românească de film pentru copii „Micile Vedete“). Filmele selectionate la Short Corner sunt integrate într-o retea globală de difuzare si promovare.

Totodată, realizatori si cineasti români vor prezenta la Cannes scurtmetraje românesti în cadrul Romanian Short Waves – Short Film Corner. Participarea României va însuma 200 de minute de scurtmetraje. Romanian Short Waves este un program care urmăreste promovarea filmelor independente si a celor de scoală si este sustinut de Asociaţia Secvenţe (Dan Burlac & Andrei Dobrescu) din 2008. La cele sase editii precedente au fost prezentate 74 de scurtmetraje. Selectia filmelor aflate anul acesta în Romanian Short Waves a fost făcută pe baza candidaturilor trimise în primele luni ale anului 2014, pentru scurt-metraje realizate în 2013 si 2014. Vor fi proiectate filmele 12 minute/ Nicolae Constantin Tănase/ DEFILM/ 13′; Brigada neagră/ Andrei-Nicolae Teodorescu/UNATC/ 22′; Cadoul/ Dumitru Grosei/ ROVA FILM/ 15′; Calea Dunării/ WESTERN TRANSYLVANIA STUDIOS /Sabin Dorohoi/ 13′; Catafalce/ Radu Constantin Vasile/ PAPILLON FILM/ 14; Dry Bones/ Luiza Pârvu/ ROOT FILMS/12′; Jurnal#2/ Adina Pintile/ MANEKINO FILM /16′; Kazimir/ Dorian Bogută/ SAGA FILM / 23′; Kowalski/ Andrei Cretulescu/ KINOSSEUR/18′; RIO 2016/ Bianca Rotaru/ UNATC/ 29′; Rost/ Șerban Georgescu/ KOLECTIV/ 25′; Sthorzina/ Radu Mihai/ ELEFANT FILM/ 20′; Tuns, ras si frezat/ Bogdan Muresanu/ COMMITET&ADCELERATE/ 12′; Vocea a doua/ Daniel Sandu/ HI FILM, PRODUCTIONS/ 12′. Detalii: sub.festival-cannes.fr

Lungmetrajele Marussia, regizat de Eva Pervolovici si Terapie pentru Crimă, regizat de Kiki Vasilescu, (productie East Movie) vor fi prezente la Marché du Film. Tot aici, scenariul de lungmetraj 237 de ani de Ioana Mischie este unul dintre cele 15 scenarii internaţionale selectate de Maison des Scénaristes pentru a fi prezentat în cadrul Pavilionului International al Scenaristilor (Pavillon International des Scénaristes). De asemenea, Paul Negoescu a fost invitat să participe la programul de întâlniri profesionale “Producers’ Network” (14-22 mai 2014), în cadrul Marché du Film. Invitatia a fost adresată de Centre National du Cinema et de l’Image Animée, printr-un parteneriat cu CNC din România si cu Institutul Francez de la Bucuresti.

Detalii despre fílme si scenariu

Scurtmetrajul Trece si prin perete, regizat de Radu Jude, este o adaptare liberă după povestirea În magazie de A.P Cehov si este o productie independentă realizată de Micro Film în coproductie cu Mitra Film si Cinelabs Romania. Producători : Radu Jude si Ada Solomon.

Scurtmetrajul L1-L5, regizat de Letitia Rosculet, produs de Emilia Vlad, prin Casa de productie Cloud9film, urmăreste 60 de zile din viata unei femei care, după un accident de masină, învată să retrăiască viata altfel. „60 de zile din viata mea, 60 de zile emotionante, uneori dureroase, alteori presărate cu umor, dar de fiecare dată altfel. L1-L5 este un film despre adaptare, despre adaptarea mea la schimbări pe care nu le-am anticipat, pe care nu le-am dorit, dar în fata cărora m-am trezit brusc cu ochii larg deschisi!“, declară Letitia Rosculet. Povestea regizoarei este completata de performanta actoricească a Anei Ularu.

Pelicula Micile Vedete descoperă secretul magnetilor de Ariana Pendiuc, povesteste aventurile  Anisiei, o fetită fugită de acasă si care se reîntoarce la scoală, unde încearcă să pătrundă neobservată la ore pentru a primi gustarea „cornul si laptele“.Aventurile Micilor Vedete în parc, de aceeasi regizoare, tratează tematica protejării mediului înconjurator. „Este o bucurie imensă pentru toti. Pentru partenerii nostri care ne-au sustinut în realizarea tuturor proiectelor – Institutul Cultural Român, Primăria Sectorului 6 si Primăria Sectorului 1 – copii, părinti si echipa de productie.“ – Ariana Pendiuc.

Scurtmetrajul Quiara Ah ! regizat de Eva Pervolovici este inspirat dintr-o experientă reală, care pune în discutie raportul de fortă dintre scenă si realitate. Este povestea unei tinere actrite chiliene care, în timpul unui casting, retrăieste evenimente traumatizante din trecutul ei, încercând să-l impresioneze pe regizor. Filmul a avut premiera la Festivalul Next Bucuresti. „Filmul Quiara Ah! este inspirat dintr-un moment real pe care l-am trăit în urmă cu sase ani, un film care se constituie în jurul unei întrebări asupra eticii regizorului în raport cu situatiile reale din viata de zi cu zi“ – Eva Pervolovici.

Lucia si fiica ei în vârstă de sase ani, personajele lungmetrajului Marussia, regizat de Eva Pervolovici, sunt într-o călătorie perpetuă de când au plecat de la Moscova spre Paris. De la o pensiune la alta, de la un om la altul, în căutarea unui adapost de-o noapte, al unui loc căruia sa-i poata spune „acasă“, mama si fiica par să fugă una de cealaltă, doar pentru a se regăsi mai bine.

Lungmetrajul Terapie pentru Crimă, regizat de  Kiki Vasilescu, produs de East Movie, spune povestea unui criminal profesionist debutant care are de depăsit nu doar problemele inerente unui începător, dar si o mare problemă personală: este femeie. Însă atunci când Matilde descoperă că a ucide pentru bani nu este atât de simplu pe cât crezuse si vrea să renunte, este deja prea târziu: un adevărat profesionist vrea s-o elimine. Din vânător devine vânat, fiind nevoită să lupte pentru viaţa ei.

INFO

www.icr.ro

www.festival-cannes.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: