PREZENTARE / Parteneriatele de tip A.S.A.T.

ASAT2013-prezentare Iasi

Pe data de 11 decembrie 2012, la Institutul Francez Iasi, Asociatia C.R.I.E.S. (Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare) din Timisoara va sustine o prezentare a parteneriatelor de tip ASAT. Începand cu ora 18, în sala B. Fondane a institutului, sunt asteptati toti cei interesati de dezvoltarea unui asemenea proiect la Iasi.

Asociatiile de sprijin pentru agricultura taraneasca (ASAT) reprezinta asocieri între un producator şi un grup de consumatori urbani, avand drept obiectiv prezervarea şi continuarea activitatii fermelor de proximitate, într-o logica a agriculturii durabile. Este vorba despre o agricultura taraneasca, echitabila din punct de vedere social, sanatoasa din punctul de vedere al mediului înconjurator şi viabila din punct de vedere economic. Fiecare ASAT reuneşte un grup de consumatori şi un producator din proximitate în jurul unui contract prin intermediul caruia fiecare consumator cumpara la începutul unui sezon o parte din productia agricultorului, productie care îi este livrata periodic la un pret constant.

În Romania, primul ASAT a fost fondat în 2008 în Timisoara, de catre  Asociatia C.R.I.E.S, care lucreaza în prezent la replicarea acestei initiative în Bucuresti, Cluj si alte localitati din tara. In Iasi, Asociatia Mai Bine îsi asuma rolul de promotor al acestui demers.

Într-un moment în care agricultura romaneasca este profund marcata de presiunea cresterii productivitatii, asistam la cresterea unei miscari în Romania pentru protejarea agriculturii la scala mica, adica o agricultura extensiva, naturala si durabila. Cu alte cuvinte, o agricultura facuta cu respect pentru natura si pentru oameni. Vorbim aici mai ales de micii fermieri, cei care fac agricultura de subzistenta si semi-subzistenta, care se lovesc de obstacole foarte mari în efortul lor de a-si asigura o viata decenta pentru ei si pentru familie din activitati agricole desfasurate pe suprafete mici.

Parteneriatele ASAT sunt parte din aceasta miscare, pentru o dezvoltare alternativa a sectorului agricol, una care sa nu implice organisme modificate genetic si nici sa nu presupuna distrugerea fermelor mici si intensificarea agriculturii cu orice pret (de pilda, cu pretul distrugerii mediului si patrimoniului unic de biodiversitate care se afla pe teritoriul tarii noastre)” afirma Mihaela Vetan, initiatoarea parteneriatelor ASAT în Romania.

INFO

Asociatia Mai Bine

T: 0745 767 939

www.maibine.eu

www.asatromania.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: