Prezentare de carte: ”Iașul și Moldova în oglinda literaturii și memorialisticii. Perspectivele germane”

Centrul Cultural German Iaşi şi Sala de Lectură Germană, vă invită joi, 4 iulie 2019, începând cu ora 18:00 la prezentarea de carte ”Iașul și Moldova în oglinda literaturii și memorialisticii. Perspectivele germane” susținută de Markus Bauer în sala „B.P.Haşdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

Mar­kus Bauer, un cunoscător avizat al literaturii și culturii românești și un inițiat în istoria românilor va prezenta două din cele peste 200 de volume, care alcătuiesc o colecție impresionantă de antologii literare ale unor cunoscute regiuni sau orașe din Europa. Autorul se va rezuma la prezentarea a două antologii de texte publicate la Editura Wieser din Germania, una dintre ele fiind consacrată capitalei istorice a Moldovei Europa erlesen. Iași/ Jassy, iar cea de-a doua reprezentând o radiografie literară complexă a regiunii Moldovei: Europa erlesen. Moldau /Moldova.

Din dorința de a identifica și de a oferi locurilor cu memorie ale Iașului și Moldovei o imagine cât mai amplă și autentică, Markus Bauer ilustrează aceste spații istorice și culturale surprinzătoare prin ochii a numeroși călători străini și apelează la fragmente și opere reprezentative din literatura românească, pornind de la texte aparținând personalităților ilustre precum Dimitrie Cantemir sau Miron Costin, completând cu proza lui Ion Creangă și versurile lui Mihai Eminescu și până la textele scriitorilor contemporani precum Emil Brumaru, Cătălin Mihuleac sau Dan Lungu.

Pornind de la cele două antologii pe care Markus Bauer le aduce în atenția publicului ieșean, vă invităm la o discuție amicală moderată de Dr. Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German Iași despre reflexia Iașului și a Moldovei în literatură și memorialistică.

Markus Bauer, născut în 1959 la St. Wendel, a studiat germanistica și istoria germană în Passau și Marburg, a lucrat timp de mai mulți ani în metropola culturală Iași la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. De atunci a publicat numeroase articole și texte științifice despre Iași, România și Moldova în ziare, reviste și cărți iar în prezent locuiește în Berlin.

Evenimentul se va desfășura în limba română și este organizat cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Emailbcuis@bcu-iasi.ro

Webwww.bcu-iasi.ro

FBwww.facebook.com/BCUIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: