Prezentare de carte: „Chestiunea evreiasca“ in documente militare romane. 1941-1944

In cadrul seriei de evenimente CaféKultour 2011, Centrul Cultural German Iasi, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, Editura Institutul European,  si libraria Avant-Garde Librarium va invita, vineri, 1 aprilie 2011, ora 17.00, la prezentarea de carte „Chestiunea evreiasca“ in documente militare romane. 1941-1944 a istoricului Ottmar Trasca. Prezentarea cartii va fi facuta de Drd. Adrian Cioflanca, Dr. Alexandru Florian si Dr. Dorin Dobrincu.

Invitati: Dr. Ottmar Trasca – cercetator stiintific la Institutul de Istorie „George Baritiu” din Cluj-Napoca, Drd. Adrian Cioflanca – cercetator stiintific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Dr. Alexandru Florian – director general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, Dr. Dorin Dobrincu – director general al Arhivelor Nationale Istorice Centrale ale Romaniei.

 

Drd. Adrian Cioflanca despre cartea lui Ottmar Trasca:

Meseria de istoric este o meserie de sine statatoare, cu rigori de neocolit, cu standarde de specializare, menita doar celor care arata multa stiinta de carte, curiozitate perseverenta, inteligenta interpretativa si disponibilitate la efort. Ottmar Trasca, cercetator la Institutul de Istorie din Cluj, are profilul unui istoric clasic, iar munca sa este un omagiu adus stiintei.

Cartea sa privind implicarea armatei romane in Holocaust reuseste performanta de a aduce in fata cititorilor documente extrem de importante din arhive in care nu se intra foarte usor – in special din Arhivele Militare de la Pitesti. In conditiile in care regimul Antonescu era unul extrem de militarizat, multe din secretele istoriei recente a Romaniei se afla ascunse in acele arhive. Fara ele nu vom intelege resorturile si mecanismele decizionale ale asocierii Romaniei la proiectul genocidar nazist. Suntem abia la inceputul cunoasterii istorice pe acest subiect, iar Ottmar Trasca contribuie prin aceasta culegere de documente la consolidarea unui cap de pod important pentru istoriografia Holocaustului din Romania.

 

Drd. Adrian Cioflanca: Armata romana si masacrele genocidare din anul 1941

„Solutia finala” in formula lagarelor de exterminare si a camerelor de gazare a fost decisa abia la sfarsitul anului 1941. Pana atunci, insa, circa un milion de evrei fusesera deja ucisi in masacrele din timpul campaniei militare impotriva Uniunii Sovietice. Armata romana a luat parte la aceste masacre, uneori pe cont propriu, alteori in colaborare cu armata germana. Acest fapt nu este inca foarte bine cunoscut, din cauza tabuului public instituit asupra subiectului si a accesului complicat la arhive.

„Chestiunea evreiasca” in documente militare romane.

1941-1944

Politica antisemita a regimului antonescian in perioada 1940­-1944 a constituit un subiect de maxim interes pentru istoricii romani si straini, ce s-­a materializat prin imbogatirea constanta in ultimii ani a literaturii de specialitate consacrate Holocaustului. Volumele de documente, lucrarile generale, speciale, memorialistice, jurnalele etc. publicate au abordat diverse aspecte referitoare la persecutarea, deportarea si exterminarea evreilor din Romania in cursul celui de-­al Doilea Razboi Mondial, introducand in circuitul stiintific o gama variata de opinii si interpretari. „Chestiunea evreiasca” in documente militare romane (1941-1944) isi propune sa continue aceste preocupari si sa investigheze – pe baza unor documente inedite provenite din cele mai importante arhive romanesti – rolul jucat de armata romana in elaborarea si aplicarea masurilor antisemite. In al doilea rand, credem ca politica anti­semita implementata de Conducatorul statului nu poate fi explicata si inteleasa pe deplin fara cunoasterea “aportului” autoritatilor si comandamentelor militare, de la cel mai inalt nivel pana la esaloanele inferioare: Ministerul Apararii Nationale, Marele Stat Ma­jor, Armate, Corpuri de Armata, Divizii, Regimente, Comandamente Teritoriale, Cercuri de Recrutare etc. Nu in ultimul rand, investigarea si valorificarea documentelor provenite de la autoritatile militare contribuie nu numai la clarificarea unor aspecte mai mult sau mai putin cunoscute/controversate, dar, in acelasi timp, este in masura sa infirme inclusiv cliseele si opiniile preconcepute vehiculate in cadrul istoriografiei cu privire la responsabilitatea armatei romane in Holocaust.

 

 

 

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: