Prezenta românească la Premiile Academiei Europene de Film

Cea de-a 26-a editie a Premiilor Europene de Film are loc pe 7 decembrie, la ora 20.00, la Berlin, în prestigioasa sală de la Berliner Festspiele. Institutul Cultural Român din Berlin sustine pentru prima oară artistii români prezenti la decernarea premiilor EFA.

Inainte de premiera_Pozitia Copilului

La Berlin, pe covorul rosu, inainte de premiera mondiala a filmului (de la stanga la dreapta): Razvan Radulescu, Bogdan Dumitrache, Luminita Gheorghiu, Calin Peter Netzer (regizor) si Ada Solomon (producator). Atat Luminita Gheorghiu cat si Ada Solomon vor avea emotii din nou la Berlin, fiind nominalizate la Premiile EFA 2013.

Academia Europeană de Film,a cărui presedinte este Wim Wenders,  acordă anual în cadrul unei ceremonii Premiile Europene de Film. Premiile EFA, cu cele 18 categorii, printre care se numără Premiul pentru cel mai bun film european, Premiul pentru cel mai bun regizor european, Premiul pentru cel/cea mai bun(ă) actor si actrită european(ă), reprezintă Oscarul pentru cele mai bune filme din cinematograful european.

În acest an, actrita română LUMINITA GHEORGHIU a fost nominalizată alături de Keira Knightley, Barbara Sukowa, Veerle Baetens si Naomi Watts la categoria Best European Actress pentru rolul mamei din “Pozitia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

Cunoscuta actrită de teatru si film s-a născut la 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar. Actrita si-a început cariera cinematografică acum 24 de ani, cu rolul “Catrina” din “Morometii”, dar a fost premiată la nivel international douăzeci de ani mai târziu, după aparitia în “Moarta domnului Lăzărescu”, când devine cunoscută de cinefili cu rolul asistentei medicale ce-si plimbă pacientul dintr-un spital în altul si pentru care în 2007 primeste Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film din 14 ianuarie 2007.

Luminita Gheorghiu a reusit să impresioneze atât publicul, cât si criticii de specialitate cu rolul din filmul „Poziţia copilului“, lungmetraj recompensat la începutul acestui an cu marele trofeu „Ursul de Aur“, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Totodată, Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziţia copilului“, a primit premiul Bayard d’Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Namur.

Pe lângă Luminita Gheorghiu a fost nominalizată si producătoarea de film, Ada Solomon, din România. Ea este laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaste rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa.

Ada Solomon este unul dintre cei mai importanţi producători de film din România. “De la înfiinţarea propriei companii, HiFilm, Ada Solomon a produs, printre altele, scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu („Marilena de la P7“) si Radu Jude („Lampa cu căciulă“), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude („Cea mai fericită fată din lume“), al Melissei de Raaf si al lui Răzvan Rădulescu („Felicia, înainte de toate“), al lui Paul Negoescu („O lună în Thailanda“) si documentarele realizate de Alexandru Solomon. De asemenea, Ada Solomon a fost producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, “Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. În plus, lungmetrajul a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin“.

Ceremonia poate fi urmărită live pe http://europeanfilmawards.eu/.

INFO

europeanfilmawards.eu/

facebook.com/europeanfilmawards

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: