Preselectie pentru Juniorii Operei, 20-21 septembrie

Opera Natională Română Iasi organizează preselectie pentru corul de copii “Juniorii Operei” vineri, 20 septembrie 2013, între orele 15.00 – 18.00 si sâmbătă, 21 septembrie 2013, între orele 10.00 – 13.00, la sediul institutiei.

Fisele de înscriere se găsesc pe 14 si 15 septembrie 2013, la intrarea artistilor (spatele Teatrului National). Persoana de contact, dirijorul corului “Juniorii Operei”, este Raluca Zaharia  – 0731 344 566. Se pot înscrie cei cu vârsta cuprinsă între 6 si 14 ani.

Corul de copii a fost înfiintat la scurt timp după sosirea doamnei Beatrice Rancea la conducerea Operei Nationale Române Iasi. Bagheta a fost înmânată tinerei Raluca Zaharia, absolventă a Universitătii de Arte „George Enescu” din Iasi, ea având specializarea dirijat de cor academic sub îndrumarea profesorului univ. dr. Nicolae Gâscă.

Anuntul pentru prima preselectie (in septembrie 2011) a fost urmat de o avalansă de înscrieri, sosind peste 90 de copii de la toate scolile si liceele din Iasi. Principalele cerinte erau vocea clară, aptitudini artistice si, mai ales, dragostea pentru muzică. Au fost selectati atunci 55 de copii dornici sa strălucească sub lumina reflectoarelor, prima ocazie venind la scurt timp după  înfiintarea formatiei. Partitura spectacolului Tosca, de Giacomo Puccini, necesita prezenta copiilor, în cor, dar si ca solisti. Micii artisti au răspuns cu entuziasm si profesionalism provocărilor spectacolului a cărui premieră, la Iasi, a avut loc în luna noiembrie a aceluiasi an” declară Raluca Zaharia.

Momentan, corul are peste 50 de membri si este prezent în viata artistică ieseană, atât pe scena Operei, cât si prin numeroasele aparitii în concertele si evenimentele la care au fost invitati. Copiii au fost principalii protagonisti din Concertele de colinde ale Operei iesene cu ocazia sărbătorilor de Crăciun (în anii 2011 si 2012), glasurile lor angelice rezonând în sufletele sutelor de spectatori prezenti. Spectacolele de gală ale institutiei îi au ca invitati nelipsiti, iar consacratul regizor Andrei Șerban a folosit energia specială a copiilor, implicându-i în spectacolul Troienele, care a avut premiera în decembrie 2012. De asemenea, regizorul spectacolului Aida – Andras Kurthy, din Ungaria, a introdus în premieră corul de copii în renumitul Triumfal din finalul actului al II-lea.

Spectacolul Sunetul muzicii, reprezintă o oportunitate de lansare individuală, întrucât partitura cere un artist deplin, ce trebuie să întrunească cele trei calităti – un bun cântăret, un bun actor, un bun dansator. În urma unui casting la care au participat 24 de copii, membri ai corului Juniorii Operei, dirijorul Gabriel Bebeselea, împreună cu regizorul Mihaela Drule Bogdan, au ales două serii a câte sapte copii care au pornit pe drumul de pregătire al personajelor, o cale incitantă, pe care acestia au păsit cu încredere si multă pasiune. S-a urmărit o vârstă cât mai apropiată de cea a personajelor familiei von Trapp, o anumită conformatie fizică si multă rezistentă. Suntem încântati si recunoscători fată de publicul iesean, care ne sprijină si ne asteaptă cu noi aparitii pe scena Operei, si nu numai”  mai sustine tânăra coordonatoare a corului, Raluca Zaharia.

Cunoscută publicului si gratie unor colaborări în emisiuni si spectacole pentru copii, la radio si televiziune, Raluca Zaharia are deja o activitate muzicală impresionantă. A sustinut numeroase concerte nationale si internationale în ansamblurile corale Mini Vox, Luceafărul, Ihos, Corul Colegiului National de Artă „Octav Băncilă” din Iasi, Mira, Bărboi, Nicolaus, Cantores Amicitiae. Ca solistă, a reprezentat timp de sapte ani Palatul Copiilor din Iasi, pe scenele concursurilor si festivalurilor nationale de muzică usoară. A fost, de asemenea, solistă a coralei Cantores Amicitiae, în concerte sustinute pe scena Filarmonicii „Moldova” Iasi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, dar si pe meleagurile franceze, în cadrul Festivalului coral de la Belfort. În perioada 2007-2011, a dirijat Corul Nicolaus al Parohiei Sf. Nicolae Socola din Iasi.

De patru ani, este unul dintre profesorii Scolii de vară de la Miclăuseni si Tescani, o tabără de muzică pentru copiii din zona Moldovei si ai Taberei Casa Mia Inculet, Bârnova (Iasi), predând cursuri de canto, teorie muzicală, flaut sau ansamblu coral.

Raluca Zaharia a absolvit Colegiul National Octav Băncilă din Iasi, Sectia Muzică, specializare interpretare-flaut, la clasa Prof. Dumitru Cristache (2005) si Universitatea de Artă George Enescu din Iasi, Facultatea de Muzicologie, Compozitie, Pedagogie Muzicală si Teatru, specializare Dirijat Cor Academic, Profesor-flaut si Profesor Educatie Muzicală (2010).  De asemenea este absolventă a studiilor universitare de masterat în Dirijat Cor Academic, la clasa prof.univ.dr. Nicolae Gâscă.

INFO

www.operaiasi.ro

www.facebook.com/pages/Opera-Nationala-Romana-Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: