Premiul Nobel pentru Literatura 2017: Kazuo Ishiguro

Scriitorul englez Kazuo Ishiguro este laureatul Premiului Nobel pentru Literatura, 2017. Premiul a fost anuntat joi, 5 octombrie 2017, la ora 14.00 (ora Romaniei), la Stockholm. Cartile scriitorului englez au aparut in traducere in colectia „Biblioteca Polirom”.

Cartile autorului englez de origine japoneza au aparut in limba romana in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu), cel mai important proiect editorial autohton dedicat traducerilor din literatura universala: Ramașitele zilei (2002, traducere de Radu Paraschivescu; editie „Top 10+” aparuta in 2012), Pe cind eram orfani (2003, traducere de Magda Teodorescu; editie de buzunar 2017, colectia „Top 10+”), Un artist al lumii trecatoare (2005, traducere de Rodica Stefan; volum aparut și in colectia „Top 10+”, anul 2013), Sa nu ma parasești (2006, traducere de Vali Florescu; editie de buzunar in colectia „Top 10+”, anul 2011), Amintirea palida a muntilor (2007, traducere de Mihai Moroiu), Nocturne. Cinci povești despre muzica și amurg (2009, traducere și note de Vali Florescu), Uriașul ingropat (2015, traducere de Vali Florescu).

Bogdan-Alexandru Stanescu: Kazuo Ishiguro este, de mai bine de 15 ani, unul dintre autorii de baza ai colectiei „Biblioteca Polirom”. Cred ca atunci cind un asemenea premiu are in vedere Literatura, fara alte implicatii, iar autori de genul lui Ishiguro ajung la un public mult mai larg decit cel obișnuit, toata lumea are de ciștigat: cititori, traducatori, editori, agenti, librari.

Kazuo Ishiguro s-a nascut la Nagasaki in 1954 si a imigrat in Marea Britanie in 1960. A debutat ca prozator la douazeci si opt de ani cu Amintirea palida a munţilor, roman recompensat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature si tradus ulterior in treisprezece limbi. In 1986 i-a aparut al doilea roman, Un artist al lumii trecatoare , nominalizat in acelasi an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award si tradus in paisprezece limbi. 1989 este pentru Ishiguro anul de virf al carierei, autorul obţinind cu Ramasiţele zilei rivnitul Booker Prize. In 1995 Ishiguro a publicat Nemingiiaţii, urmat de Sa nu ma parasesti. In acelasi an Kazuo Ishiguro a primit distincţia de Officer of The British Empire for Services to Literature si, in 1998, Ordinul de Chevalier des Arts et des Lettres din partea statului francez. In 2015 ii apare romanul fantasy Uriasul ingropat.

INFO

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: