Premiul National pentru Proza al Ziarului de Iasi 2015: ”Fetita care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu

Premiul National de Proza Ziarul de Iasi, 2015

Dan Lungu este cistigatorul Premiului National de Proza al Ziarului de Iasi, editia a XII-a, pentru romanul Fetita care se juca de-a Dumnezeu , aparut la Editura Polirom in 2014, disponibil si in editie digitala.

Cele cinci volume nominalizate pentru faza finala a competitiei au fost: Uranus Park (Polirom, 2014), de M. Dutescu, Fetita care se juca de-a Dumnezeu (Polirom, 2014), de Dan Lungu, Marea petrecere (Cartea Romaneasca, 2014), de Petre Barbu, Miros de roscata amara, de Dan Alexe, si Ne vom intoarce in Muribecca, de Sebastian Corn. Membrii juriului: Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Bogdan Cretu, Codrin Liviu Cutitaru, Antonio Patras si Doris Mironescu.

Gala de decernare a premiului va avea loc dupa sarbatorile pascale, pe 22 aprilie, de la ora 17:00, in Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi.

DESPRE CARTE

”Fetita care se juca de-a Dumnezeu” – un roman surprinzator, emotionant si plin de umor care exploreaza, prin ochii inocenti ai Raditei si cei ai mamei sale, un fenomen ce a marcat profund Romania postcomunista: emigratia temporara.

Pentru a-si scoate familia din impas financiar, Letitia hotaraste sa plece la munca in strainatate pentru citeva luni. Prin intermediul unei cunostinte ajunge la Roma, in Italia, unde face menaj si ingrijeste de batrina familiei Bosse, Nona. Intimplator, intilneste o fosta colega de liceu, Laura, o veterana a locurilor de munca precare, fire puternica, spontana si onesta, care ii deapana povestea ei de emigranta. Acasa, au ramas cele doua fetite: Radita – sensibila, introvertita – in grija bunicilor si Malina in cea a sotului Letitiei, Vali. Aflata la inceput de scoala si puternic atasata de mama sa, Radita sufera in urma despartirii asa cum numai copiii pot sa o faca, cu tot corpul si toata imaginatia.

Cele citeva luni preconizate se tot lungesc, planurile de viitor sufera mereu schimbari, iar efectele secundare ale plecarii se dovedesc imprevizibile. Ne aflam in fata unui roman tulburator, in care sint imbinate subtil o varietate de teme: copilaria, inocenta, instrainarea, confruntarea mentalitatilor, relatiile de cuplu sau reconfigurarea identitatii. Totul intr-o constructie plina de tensiune si cu un limbaj proaspat, efervescent

DESPRE AUTOR

Dan Lungu  (n. 1969), director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi, unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori romani, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. La Polirom a publicat romanele Raiul gainilor (fals roman de zvonuri si mistere) (2004, 2007, 2010, 2012), Sint o baba comunista! (2007, 2010, 2011, 2013; ecranizat in regia lui Stere Gulea; in 2010, premiera piesei de teatru Baba comunista pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda; in 2013, premiera maghiara la Teatrul „Katona József” din Budapesta, iar la Ateneul Tatarasi din Iasi premiera nationala a piesei; versiunea franceza a cartii dublu nominalizata la Premiile Europene Jean Monnet, Franta, 2008; versiunea poloneza nominalizata la Premiul pentru literatura central-europeana „Angelus”, 2011), Cum sa uiti o femeie (2009, 2010, 2011) si In iad toate becurile sint arse (2011, 2014), volumele de proza scurta Baieti de gasca (2005, 2013) si Proza cu amanuntul (2008) si a coordonat, in colaborare, volumele Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008), Str. Revolutiei nr. 89 (2009) si Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism (2014). Carti ale sale au fost traduse in franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca, norvegiana si turca.

INFO

Editura Polirom

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: