Premiile literare Ziarul de Iasi – editie aniversara

Ziarul de Iaşi vă invită la cea de-a 10 ediţie a Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” şi a Premiului literar pentru debut “Aurel Leon”. Festivitatea de decernare va avea loc vineri, 19 aprilie, de la ora 17.00, în Aula “George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi. Intrarea este liberă.

Anul acesta, juriul competiţiei, din care fac parte nume prestigioase ale literaturii şi criticii ieşene de gen – Alexandru Călinescu (preşedintele juriului), Emil Brumaru, Valeriu Gherghel, Doris Mironescu, Codrin Liviu Cuţitaru, Bogdan Creţu şi Antonio Patraş, a desemnat câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” romanul „Vieţile paralele” semnat de Florina Ilis. Volumul, publicat în 2012 la editura Cartea Românească, s-a aflat pe lista scurtă a nominalizărilor alături de alte patru titluri de incontestabilă valoare: „Nepotul lui Dracula” (Alexandru Muşina), „Cronicile genocidului” (Radu Aldulescu), „Toate bufniţele” (Filip Florian) şi „Hotel Universal” (Simona Sora).

Florina Ilis reconstituie viaţa lui Eminescu pe baza unui impresionant efort documentar, dar documentaţia este absorbită în ficţiune. Romanul propune o vertiginoasă navetă temporală care face legătura între existenţa lui Eminescu şi posteritatea lui. Un roman pasionant, scris de o romancieră care s-a impus ca una din revelaţiile prozei româneşti din ultimul deceniu. Sunt convins că juriul a făcut o alegere fericită”, subliniază Alexandru Călinescu, critic literar şi preşedinte al juriului.

Florina Ilis, originară din judeţul Bihor, dar stabilită în Cluj, a absolvit Facultatea de Litere şi Şcoala de Înalte Studii Postuniversitare de la „Babeş – Bolyai”. Debutul în lumea literară l-a făcut în anul 2000, cu volumul „Haiku şi caligrame”. Au urmat „Coborârea de pe cruce” în 2001 şi „Chemarea lui Matei” în 2002. În atenţia publicului iubitor de lectură s-a aflat şi romanul „Cruciada copiilor”, distins cu numeroase premii – Cartea Anului 2005, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă“ acordat de Academia Română, Premiul Courrier International pentru cea mai bună carte străină.

Pentru a-l evoca pe scriitorul şi ziaristul ieşean Aurel Leon, fost director onorific al cotidianului, în fiecare an „Ziarul de Iaşi“ acordă un premiu şi celui mai interesant debut literar al unui autor local. De data aceasta, distincţia ajunge la Mircea Păduraru, pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc”. „Premiul pentru debut răsplăteşte o carte care aduce în prim plan un cercetător de autentică vocaţie. E o lucrare de erudiţie scrisă totodată cu inteligenţă şi nerv”, mai arată Călinescu. Cartea face parte din colecţia „Biblioteca de Istorie Literară” şi a apărut în cadrul proiectului Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pentru ANCS din anul 2012. Autorul, Mircea Păduraru, este asistent universitar doctor la Facultatea de Litere.

După decernarea Premiului Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi”, cunoscuta actriţă a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, Haruna Condurache va citi un fragment din cartea premiată, „Vieţile paralele” a Florinei Ilis.

Partenerii evenimentului sunt: Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi şi Compania Antibiotice.

Premiul Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” a fost iniţiat în 2003 din dorinţa redacţiei de a premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. De asemenea, pentru a-l evoca pe scriitorul şi ziaristul ieşean Aurel Leon, fost director onorific al cotidianului, în fiecare an acordăm un premiu celui mai interesant debut literar al unui autor din Iaşi. Premiul Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi”, în valoare de 6000 lei, este acordat pentru cea mai bună carte de proză apărută în anul anterior celui în care se organizează selecţia. Premiul pentru debut “Aurel Leon”, în valoare de 1000 lei, este acordat de juriu celei mai bune cărţi publicate în decursul anului de un autor ieşean.

ISTORIC

  • Ediţia IX – 2012 (cărţi publicate în 2011)
Premiul Naţional de Proză: Lucian Dan Teodorovici – “Matei Brunul”, editura Polirom
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Corneliu Bâlbă – “Hermeneutică şi discontinuitate”, editura Universităţii „Al.I. Cuza”
  • Ediţia VIII – 2011 (cărţi publicate în 2010)
Premiul Naţional de Proză: Radu Pavel Gheo – ”Noapte bună, copii”, editura Polirom
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Briscan Zara – ”Dezmăţ în unu”, editura BZ
  • Ediţia VII – 2010 (cărţi publicate în 2009)
Premiul Naţional de Proză: Cristian Teodorescu – ”Medgidia, oraşul de apoi”
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Ana-Maria Pascal – “Pragmatismul şi «sfârşitul» metafizicii”, editura Universităţii “Al. I. Cuza”
  • Ediţia VI – 2009 (cărţi publicate în 2008)
Premiul Naţional de Proză: Ion Iovan – “Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale, însoţite de un inedit epistolar, precum şi indexul fiinţelor, lucrurilor şi întîmplărilor, în prezentarea lui Ion Iovan“, editura Curtea Veche
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: George Bondor – “Dansul măştilor. Nietzsche şi filozofia interpretativă”, editura Humanitas
  • Ediţia V – 2008 (cărţi publicate în 2007)
Premiul Naţional de Proză: Bogdan Popescu – “Cine adoarme ultimul”, editura Polirom
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Ana Maria Ştefan, “Aspecte ale alterităţii în drama istorică”, editura Universităţii “Al. I. Cuza”
  • Ediţia IV – 2007 (cărţi publicate în 2006)
Premiul Naţional de Proză: Petru Cimpoeşu, – “Christina Domestica şi Vînătorii de suflete”, editura Humanitas
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Valeriu P. Stancu, – “Paratextul. Poetica discursului liminar în comunicarea artistică”, editura Universităţii „Al. I.Cuza“
  • Ediţia III – 2006 (cărţi publicate în 2005)
Premiul Naţional de Proză: Ioan T. Morar – “Lindenfeld”, editura Polirom
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Bogdan Creţu – “Matei Vişniec, un optzecist atipic”, editura Universităţii “Al. I. Cuza”
  • Ediţia a II-a – 2005 (cărţi publicate în 2004)
Premiul Naţional de Proză: Mircea Cărtărescu – “De ce iubim femeile”, editura Humanitas
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Radu Părpăuţă, “Învierea muţilor”, editura Tehnopress Iaşi.
  • Ediţia I – 2004 (cărţi publicate în 2003)
Premiul Naţional de Proză: Gabriela Adameşteanu – “Întîlnirea”, editura Polirom; Ovidiu Nimigean – “Mortido”, editura Versus.
Premiul pentru debut “Aurel Leon”: Gabriela Gavril – “De la Manifest la Adio, Europa!”, editura Universităţii “Al. I. Cuza”; Antonio Patraş – “Ion D.Sârbu – de veghe în noaptea totalitară”, editura Universităţii “Al. I. Cuza”.
ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: