Premii nationale si internationale pentru TVR Iasi

premii tvr iasi

În 2016, producţiile de televiziune ale TVR Iaşi au fost apreciate de către CIRCOM, Uniunea Cineaştilor din România, Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF de la Chişinău şi Festivalul de film cu tematică religioasă „Lumină din lumină”.

În luna mai a acestui an, Studioul TVR Iaşi al Televiziunii Române a obţinut cinci premii naţionale şi internaţionale.

Astfel, Violeta Gorgos, regizor artistic la TVR Iaşi, a primit menţiunea specială a juriului la categoria „Minorităţi în societate”, cu filmul „Take Me in Your Arms, I’m Coming” (Lume ia-mă în braţe, eu vin) în cadrul Premiilor CIRCOM 2016, distincţie oferită de Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa (CIRCOM). Producţia realizată în coproductie cu OWH Studio Chişinău urmăreşte povestea Nataliei care, după ani lungi de închisoare, încearcă să se reintegreze în societate, o societate în care foştii deţinuţi reprezintă o minoritate ignorată şi uneori, şansa lor de supravieţuire este doar întoarcerea în închisoare. Premiul a fost decernat în cadrul Galei CIRCOM, găzduită de Televiziunea publică bulgară (BNT), pe 19 mai 2016, la Plovdiv. În ediţia Circom de anul acesta au fost înscrise în competiţie 246 de programe pentru cele 10 categorii.

Două importante distincţii au fost obţinute de TVR Iaşi în cadrul Premiilor Uniunii Cineaştilor din România pe anul 2015:

  • Premiul pentru film documentar de televiziune – Andreea Ştiliuc pentru filmul „Parisul lui Matei”, imagine Relu Tabără;
  • Premiul Special al Uniunii Cineaştilor a fost oferit lui Cristian Sbîngu, director de imagine TVR Iaşi pentru imaginea la filmul „Culorile lui Gheorghe Ciobanu”, realizator Carmen Olaru.

Studioul TVR Iaşi a mai fost nominalizat pe lista premiilor acordate de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) pentru producţia Violetei Gorgos şi OWH Studio- “Lume, ia-mă în brațe, eu vin”, la categoria Film documentar de televiziune.

Documentarul „Parisul lui Matei” în regia Andreei Știliuc a primit menţiune specială la categoria cadRO, la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF de la Chişinău, unde TVR Iaşi a avut 4 filme selectate în finală.

Tot în luna mai, la Curtea de Argeş, unde anual are loc Festivalul de film cu tematică religioasă „Lumină din lumină”, Violeta Gorgos a mai obţinut o menţiune pentru emisiunea „Identitate Basarabia”, cu episodul „Viorica Olaru şi Romeo Ceomartan – între ieri şi mâine”.

Cele cinci premii importante câştigate de TVR Iaşi în ultima perioadă se adaugă altor peste 120 de distincţii obţinute de studioul regional în cei 25 de ani de emisie, alături de o serie de proiecte incluse in TVR Iaşi 25.

Despre Circom: Circom – European Association of Regional Television – reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Obiectivul acestei organizaţii este de a dezvolta culturile regionale şi schimbul de experienţă, ideile şi producţiile între membri, intensificând formarea profesională a jurnaliştilor şi recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Televiziunea Română este membră din 1993. Anual, asociaţia organizează, într-o altă ţară membră, conferinţa Circom Regional, la care participă jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale europene, membre Circom. Conferinţa prilejuieşte organizarea de workshopuri, dezbateri şi cursuri de perfecţionare, dar şi acordarea de premii pentru cele mai bune producţii regionale.

Despre UCIN: Uniunea Cineaştilor din România este o organizaţie nonguvernamentală constituită în vederea protejării activităţii de creaţie şi profesionale, a intereselor materiale şi morale ale cineaştilor din România. Este un organism autonom, excluzând orice ingerinţă a administraţiei de stat. Uniunea are 850 de membri şi este alcătuită din 14 asociaţii reprezentând profesiile de bază ce concură la realizarea filmului.

Despre CRONOGRAF: Festivalul CRONOGRAF este unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova. Organizat anual la Chişinău din 2001, acest eveniment a apărut la iniţiativa unui grup de tineri cineaşti moldoveni, organizaţi în cadrul OWH Studio, care şi-au propus să animeze viaţa culturală din Republica Moldova şi să aducă mai aproape de publicul autohton documentare de ultimă oră din întreaga lume. Ajuns la cea de-a treisprezecea ediţie, FIFD CRONOGRAF se bucură astăzi de popularitate şi o bună reputaţie internaţională, cu precădere în Europa de Sud-Est, unde se înscrie printre cele mai importante evenimente cinematografice.

INFO

TVR Iasi

iasi.tvr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: