ANULAT!Spectacolul “1984”

Ateneul Tatarasi va invita Sambata, 26 mai, de la ora 19.00, la  spectacolul de teatru, 1984, de George Orwell,  in regia Adrian Buliga.

Traducere de Anda Mocanu si Alina Tudori
Video design/ VJ: Andrei Cozlac & Setsuna
Distributia: Lucian Valacu, Stefana Arteni, George Gradinariu, Mihaela Budau, Tania Bogza, Codrina Ionel, Anda Mocanu, Alina Tudori, Gina Andrea Tandura.

Spectacolul este realizat in parteneriat cu Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iasi.

Pretul biletului este de 15 lei (adulti) si 10 lei (elevi, studenti si pensionari).
Abonamente salariati: 50 lei (acces la 5 spectacole)
Abonamente elevi, studenti, pensionari si someri: 20 lei (acces la 3 spectacole) si 50 lei (acces la 7 spectacole)

1984 este un roman distopic. Spre deosebire si oarecum in linie cu utopia, dispotia este o utopie negativa care contine in general multe elemente ale societatii actuale (sau in orice caz, actuale cu privire la momentul cand a fost scrisa carte) ca un avertisment cu privire la regimurile opresive si directia in care se indreapta acestea.
Protagonistul este Winston Smith, membru al Partidului Exterior care lucreaza la Ministerul Adevarului, la departamentul Inregistrari. Misiunea sa este de a sterge si rescrie inregistrari precum ziarele din trecut. Gandurile sale rebele capata avant odata cu intalnirea cu Julia, o tanara cu experienta in Ministerul Adevarului, ea lucrand 3 ani la departamentul Fictiune. Odata cu aceasta intalnire, Winston se descopera ca fiind ancorat intr-o alta realitate decat cea impusa de partid, de Fratele cel Mare. Atasamentul sau de trecut, de adevar si de principii il face vulnerabil in fata incercarilor repetate de  indreptare a sa, de reeducare. Intr-un final Winston devine ceea ce a urat mai tare.

Adaptarea scenica isi propune sa ofere o perspectiva proprie asupra intamplarilor fiind, prin urmare, diferita pe alocuri de romanul orwelian.
Spectacolul teatral abordeaza tema fricii, a terorii si a razvratirii prin dragoste, prin ruperea limitarilor afective. Mijloacele vizuale, proiectii si lumini, insotite de o coloana sonora experimentala  concura la concretizarea unei lumi bidimensionale, virtuale si accentueaza faptul ca dictatura de orice fel, afectiva, ideologica si materiala, isi cauta teren propice de manifestare in functie de fiecare individ.
Lumea spectacolului gazduit de Ateneul Tatarasi creeaza mereu impresia de nesiguranta in perceptie si in planurile acesteia. De multe ori publicul este “victima” sau martorul acestui tip de manipulare nefiind sigur pe ceea ce vede pana la finalul care este menit sa-l surprinda si sa sublinieze ideea conform careia devii ceea ce contesti.  Adrian Buliga, regizor 1984

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: