”Tinuturile joase”, după Herta Mȕller, la Teatrul National Iasi

Teatrul National V. Alecasandri va invita la spectacolul de teatru ȚINUTURILE JOASE, o adaptare de Mihaela Panainte după Herta Mȕller. Un eveniment teatral produs în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași și Goethe Institut.

  • sambata, 20 aprilie 2019, ora 19:00, sala Teatru la Cub, Teatrul National Iasi

Regia: Mihaela Panainte. Scenografia: Dan Istrate. Coregrafia: Oana Sandu

Distribuția: Mălina Lazăr , Ștefania Sandu , Horia Veriveș , Ionuț Cornilă, Andrei Grigore Sava , Radu Homiceanu, Alexandru Gușă, Sara Tayari , Marian Alexandru Chiculiță, Bogdan George Ionescu (percuție)

Parteneri: Goethe Institut, Centrul Cultural German Iași. Foto: Odin Moise

Un proiect de echipă, un proiect viu”, cum l-a numit Mihaela Panainte, care a adus împreună actori ai Naționalului ieșean și studenți la Actorie ai Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași, anul II – clasa profesor Emil Coșeru și anul III – clasa profesor Octavian Jighirgiu).

Despre spectacolul lucrat la Teatru³, Mihaela Panainte mărturisește:

Lectura volumului de povestiri Ținuturile joase de Herta Müller mi-a adâncit convingerea fermă că primul semn al desprinderii brutale de copilărie, de un spațiu pur al existenței noastre, apare atunci când ființa noastră se izbește de cruzimea celor din jur.

Satul – Lumea, privit prin ochii copilului povestitor, este macinat de tensiuni, tristețe și moarte. Naratoarea, aflată la vârsta inocenței, plonjează în acest bastion al cruzimii, printre obiecte, gânduri, amintiri, gesturi, mărturii, dispariții, priviri, spaime și închipuiri,

revelându-i-se, astfel, lumea adulților, impregnată de fiorul morții.

Scufundarea în acest univers reprezintă un drum inițiatic printre vise, așteptări și temeri continue, unde granița dintre realitate și imaginar dispare. Ascuțimea percepțiilor copilei o forțează pe aceasta să descopere sufletele pustiite ale locuitorilor tărâmului de jos și, drept urmare, să conștientizeze necesitatea unui refugiu într-o lume plăsmuită. Asta e singura formă de revoltă care o ajută să reziste și să supraviețuiască coșmarului realității.

Problematica memoriei, identității, absenței, efemerității, discontinuității, timpului, ambiguității, oniricului mă preocupă în mod obsesiv în toate spectacolele mele. Aceste teme se vor regăsi și în acest spectacol, montat de mine la Teatrul Național Iași, unde am avut șansa să întâlnesc o echipă excepțională.” (Mihaela Panainte)

Dan Istrate, scenograful spectacolului, despre conceptul spațial propus pe scena Teatrului³:

Principiul oglindirii perceput ca fenomen fizic dar și ca fenomen educațional, stă la baza conceptului spațial propus pentru regia premierei Ținuturile joase de Herta Müller. Imaginea oglindită este una dintre iluziile optice rar conștientizate în cotidian. Așa cum arată E.H. Gombrich, în studiul său „Artă și iluzie”, imaginea reflectată suferă transformări care, uneori, le realizăm doar prin experiment. Copilăria este starea de grație în care ni se formează propria oglindă. Amintirea copilăriei este starea de grație, în care ne căutăm în reflexie, în încercarea timidă și esențială, de a ne înțelege.

BILETE

Pret bilet: 32 lei. Puteți achiziționa bilete: Online de pe – www.myticket.ro,  de la AGENȚIA TEATRALĂ (str. Stefan cel Mare nr. 4, langa BCR, tel. 0232-255999), program: 12.00– 17.00, luni, marți, joi, vineri, sâmbătă, duminică miercuri: închis si de la casele de bilete ale sălilor de spectacol, cu o jumătate de oră înaintea reprezentației.

Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.

Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI
Fondat în 1840

Str. Agatha Bârsescu, nr. 18, Iaşi

E-mailtniasi@yahoo.com

Web: www.teatrulnationaliasi.ro

FB: www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: