AMANAT! Premiera la Teatrul Luceafarul: Kajtus, vrajitorul – coproductie romano/poloneza

ANUNT: Întrucât interpretul rolului principal din “Kajtus, vrăjitorul”, actorul Emanuel Florentin, şi-a fracturat piciorul, premiera din seara aceasta se amână. De la 18,30, în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr, se va juca”3 POVEŞTI CU ZMEI” după Mircea Cărtărescu.

Duminică seara, de la 18,30, afişul Teatrului “Luceafărul” va fi mai bogat cu un nou titlu: Kajtus, vrăjitorul după romanul omonim al lui Janus Korczak. Premiera Kajtus, vrăjitorul de Janus Korczak va avea loc în deschiderea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr (7-12 octombrie).

Kajtus, vrajitorul - premiera Teatrul Luceafarul

Scris în 1933, romanul este unul dintre cele mai populare în Polonia. Comparată cu Harry Potter, deşi a fost scrisă cu peste 60 de ani înainte, povestea vorbeşte despre micul vrăjitor Kajtus, un autodidact, care, încercând să-şi controleze puterile magice, ajunge să se descopere pe sine şi să înţeleagă lumea în care trăieşte. Învăţătura lui Kajtus este că ”trebuie să cunoaştem puterea propriilor dorinţe şi să învăţăm să le acceptăm limitele”.

Kajtus e un băiat care vrea să devină vrăjitor şi descoperă cu surprindere că poate rosti formule magice şi schimba realitatea. După o serie de încurcături, puterile magice ale lui Kajtus declanşează un mic haos în Varşovia, iar puştiul decide să ducă o viaţă dublă: va călători în jurul lumii, iar acasă, în locul său va lăsa o dublură.  Ideea romanului e că puterea, indiferent de forma ei, trebuie asociată cu responsabilitatea. Korczak a dorit ca prin acest roman să-i înveţe pe copii cum să se maturizeze şi să-şi depăşească problemele.

Spectacolul este o coproducţie româno-poloneză, în realizarea căreia s-au implicat financiar Teatrul ”Luceafărul”, Institutul Cărţii din Varşovia şi Institutul Polonez Bucureşti. Echipa care a venit la Iaşi este alcătuită din regizorul Konrad Dworakowski, scenografa Marika Wojciechowska, muzicianul Piotr Klimek, designerul video Michal Zielony şi coregraful Jacek Owczarek. Ei au lucrat cu actorii Ionela Arvinte, Emanuel Florentin, Adrian Buliga, Cristina Anca Ciubotaru, Aurelian Diaconu, Beatrice Engel, Ionuţ Gînju, Liviu Smîntînică, Liliana Mavriş Vârlan, Beatrice Volbea.

Konrad Dworakowski este considerat unul dintre cei mai talentaţi regizori polonezi din noul val. A lucrat în teatre din Varşovia, Wrocław, Lodz etc., fiind laureat cu Premiul “Masca de Aur” acordat de criticii polonezi, Premiul pentru cea mai bună regie, la Festivalul de Teatru din Opole. Stilul său ilustrează perfect noţiunea de artă pentru întreaga familie, practicînd un teatru vizual, metaforic, inteligent, subtil, promovînd valori morale precum libertatea şi curajul. Una din cele mai recente producţii ale sale a fost Microcosmos, la Teatrul Pantomima din Wroclaw, fondat în 1958, de celebrul Henryk Tomaszewski,

În Polonia, 2012 este declarat Anul Janus Korczak, personalitate de la a cărui moarte tragică, în lagărul de la Treblinka, se împlinesc 70 de ani. Necunoscut încă în România, scriitorul polonez este recunoscut la el acasă şi în lume prin contribuţiile semnificative la cultura care se adresează copiilor. Pedagog, militant pentru drepturile celor mici, autor de cărţi, operele sale reprezintă un punct de plecare pentru Convenţia privind Drepturile Copilului.

Premiera Kajtus, vrăjitorul de Janus Korczak va avea loc în deschiderea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr (7-12 octombrie). Tema ediţiei din acest an a FITPT este ”Est-Vest Europa”. genericul reunind într-un program bogat spectacole ale unor teatre din Austria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Rusia, Ucraina şi România (Teatrul Odeon, Masca, Teatrul Puck Cluj Napoca, Teatrul Gulliver Galaţi, Teatrul Municipal Baia Mare), filme, expoziţii şi dezbateri.

BILETE

Cum puteţi face o rezervare:
Puteţi cumpăra un bilet la teatrul nostru înainte de spectacol de la casa de bilete, la sediu. Pentru grupuri se pot face rezervări prin telefon la departamentul nostru special (0232-212662, interior 15). Copiii din orfelinate beneficiază de gratuitate, dar trebuie să facă o rezervare în avans.

NOU! Biletele cu loc se pot cumpăra de la casa de bilete a teatrului în cursul săptămînii (de marţi pînă vineri, între orele 10-13) şi duminică, începînd cu ora 9.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi
Tel./fax 004-0232-212662, 004-0232-256022, 004-0332-407218,
004-0332-407219

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

www.luceafarul-theatre.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

OM LA LUNĂ | LANSAREA NOULUI ALBUM

Luna Amară și Crossbone la Miss URF | RocknRolla

Miss URF – DEBUT ROCK

Festivalul de fanfare | Parcul Copou

Scrie un comentariu: