Premiera in Romania: filmul Periferic va fi lansat simultan in cinematografe si online

UPDATE CONCURS Au cistigat cite o invitatie la proiectia de gala a filmului “Periferic”: Daniela Cristea, Andra Patlis, Fabiola Alamsanu.

 

Proiectia de gala a peliculei “Periferic” la Iasi are loc vineri, 1 aprilie, ora 19.00 – Cinema Victoria.

Regizorul Bogdan George Apetri si actrita Ana Ularu, alaturi de actorul iesean Ion Sapdaru, vor fi prezenti la proiectie si vor raspunde intrebarilor publicului la final.

Pelicula va rula, intre 1 si 7 aprilie, la Cinema Victoria.

 

Unul dintre cele mai asteptate filme din 2011, “Periferic”, in regia lui Bogdan George Apetri, marcheaza o premiera in industria romaneasca de cinema: va fi lansat, simultan, in cinematografe si pe Internet. Pe 1 aprilie 2011, “Periferic” va inaugura proiectul WEBKINO.RO, care va permite vizionarea filmelor romanesti in sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelenta.

Proiectul este realizat cu suportul casei de distributie Voodoo Films si al companiei de marketing si vanzari online Q2M, lansata de Dragos Stanca.

In prima faza, “Periferic” va putea fi vizionat pe WEBKINO.RO cu prioritate in localitatile care nu dispun de sali de cinema, urmand ca de la 1 mai sa poata fi urmarit din orice colt al tarii. WEBKINO.RO este, dincolo de un experiment inedit, un proiect cultural, fiind prima alternativa legala de vizionare in timp real a filmelor romanesti pe Internet, o data cu lansarea lor in cinematografe, cu prioritate in zonele in care nu exista sali de cinema.

Periferic” este prima dintr-o serie de productii romanesti ale anului 2011 care vor fi lansate si pe platforma online sustinuta de Voodoo Films, dupa o idee Q2M.

“Ideea acestui experiment care, sper eu, va evolua intr-un proiect amplu, e cat se poate de simpla si a pornit de la un paradox pe care l-am constatat discutand cu mai multi regizori si producatori: publicul de film romanesc, tot mai numeros, nu are acces la premiere si nu poate viziona filmul in timp real dintr-un motiv banal, si anume acela ca foarte multe orase din Romania nu dispun de sali de cinema. In plus, acest public este unul educat si, credem noi, deloc incantat de ideea vizionarii ilegale. Ma bucur ca am gasit deschiderea necesara punerii in practica a ideii si sper ca Webkino va fi un proiect care va deschide pentru cinematografia romaneasca un nou canal de distributie demn de luat in considerare”, spune Dragos Stanca, fondatorul Q2M.

Detaliile despre modalitatea de plata si costul vizionarii pe WEBKINO.RO vor fi anuntate in zilele urmatoare.

Scenariul peliculei “Periferic”, a carei protagonista este actrita Ana Ularu, este scris de Tudor Voican si Bogdan George Apetri.

In cele 24 de ore cat primeste invoire pentru a merge la inmormantarea mamei sale, Matilda planuieste sa-si ia fiul si sa fuga impreuna din tara. Inainte de ajunge insa la copilul pe care l-a lasat in urma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o si cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o simpla alegere.

Distributia e intregita de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Branescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bisu. Imaginea este semnata de Marius Panduru.

“Periferic” este unul dintre cele mai premiate filme de anul trecut. Si-a inceput traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiata pentru interpretare, si a continuat la Toronto, Namur, Varsovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsa cu Premiul FIPRESCI (Federația Internaționala a Criticilor de Film), iar la Varsovia a obtinut patru distinctii (Cel mai bun scenariu, Mentiune speciala acordata Anei Ularu, din partea juriului competitiei, Premiul FIPRESCI si Mentiunea speciala a juriului ecumenic). La Festivalul International de Film de la Salonic, “Periferic” si-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai buna actrita (Ana Ularu) si Premiul Asociatiei Criticilor de Film din Grecia.

Bogdan George Apetri a studiat Dreptul in Romania si a profesat doi ani ca avocat, inainte de a se stabili in Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film si Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat in festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar “A Very Small Trilogy About Loneliness” a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 – “Oscarul studentesc”. Apetri a co-produs filmul american “3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a castigat premiul pentru regie la Festivalul Sundance (2010).

Periferic” este o coproductie Saga Film (Romania) si Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Coproducatorul Josef Aichholzer are in palmares un Oscar pentru cel mai bun film strain: “Die Falscher/ Falsificatorii” (2007).

Filmul este distribuit pe plan internațional de MK2, iar in Romania de Voodoo Films.

Pe site-ul periferic.ro puteti gasi informatii detaliate despre film si o galerie foto. Filmul are si propria pagina de Facebook, unde va tinem la curent cu ultimele noutati.


ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: