Premiera filmului documentar “Medici în linia întâi”

Filmul documentar – “Medici în linia întâi 1916 – 1918)” va fi proiectat pe 25 octombrie, ora 18.00 la Cinema Ateneu. Proiecția va fi urmată de un dialog cu publicul.

Invitati: prof. dr. Daniel Șandru, conf. dr. Eugen Târcoveanu, col. dr. Aurelian Moraru, pr.prof. dr. Ion Vicovan, conf. dr. Ionuț Lazăr, cercetător Cătălin Botoșineanu, conf. dr. Florea Ioncioaia.

350 de medici și peste 2000 de sanitari și-au pierdut viata în primul război mondial, pe front sau în timpul epidemiilor de holeră și tifos. Până în ultima clipă, au curățat răni, au amputat mâini și picioare, au scos schije și gloanțe din trupurile soldaților…în ambulanțe, în triaje de gări, în bărăci improvizate ca infirmierii, în spitale din spatele frontului.

În condiții greu de imaginat pentru un medic obișnuit cu multe rigori. Uneori, au privit neputincioși cum seceră Moartea. Alteori au înfăptuit minuni, demne de a fi trecute în cazuistica Medicinei. Și-au făcut datoria de români. Și-au făcut datoria de medici. Supravietorii…martori obiectivi ai ororilor războiului au îmbogățit memoria colectivă cu povestea vieților tinere și frânte. Alții au scris-o pentru ca cei ce vor veni să înțeleagă că pentru un medic, războiul e inacceptabil. Singura alternativă posibilă e pacea.

Filmul documentar „Medici in linia intai (1916 – 1918)” spune povestea medicilor implicați în tratarea răniților pe linia frontului sau în Iași, oraș transformat într-un uriaș spital în anii Marelui Război.

Un film realizat de Alina Țiței (scenariu, regie), Dana Ceia (editare video), Ceciliu Tabără (imagine), Ramona Ojică, Ionuț Lazăr (voice-over)

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: