Premiera filmului documentar “Medici în linia întâi”

Filmul documentar – “Medici în linia întâi 1916 – 1918)” va fi proiectat pe 25 octombrie, ora 18.00 la Cinema Ateneu. Proiecția va fi urmată de un dialog cu publicul.

Invitati: prof. dr. Daniel Șandru, conf. dr. Eugen Târcoveanu, col. dr. Aurelian Moraru, pr.prof. dr. Ion Vicovan, conf. dr. Ionuț Lazăr, cercetător Cătălin Botoșineanu, conf. dr. Florea Ioncioaia.

350 de medici și peste 2000 de sanitari și-au pierdut viata în primul război mondial, pe front sau în timpul epidemiilor de holeră și tifos. Până în ultima clipă, au curățat răni, au amputat mâini și picioare, au scos schije și gloanțe din trupurile soldaților…în ambulanțe, în triaje de gări, în bărăci improvizate ca infirmierii, în spitale din spatele frontului.

În condiții greu de imaginat pentru un medic obișnuit cu multe rigori. Uneori, au privit neputincioși cum seceră Moartea. Alteori au înfăptuit minuni, demne de a fi trecute în cazuistica Medicinei. Și-au făcut datoria de români. Și-au făcut datoria de medici. Supravietorii…martori obiectivi ai ororilor războiului au îmbogățit memoria colectivă cu povestea vieților tinere și frânte. Alții au scris-o pentru ca cei ce vor veni să înțeleagă că pentru un medic, războiul e inacceptabil. Singura alternativă posibilă e pacea.

Filmul documentar „Medici in linia intai (1916 – 1918)” spune povestea medicilor implicați în tratarea răniților pe linia frontului sau în Iași, oraș transformat într-un uriaș spital în anii Marelui Război.

Un film realizat de Alina Țiței (scenariu, regie), Dana Ceia (editare video), Ceciliu Tabără (imagine), Ramona Ojică, Ionuț Lazăr (voice-over)

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

PE ACEEASI TEMA:

„Secretul Fericirii” are proiecție la Iași, în prezența regizorului

”Morometii 2”, proiectie de gala la Ateneul din Iasi

Filme multipremiate la Les Films de Cannes à Iași

Cinema Ateneu în aer liber. Patru proiecții speciale pe pietonalul Ștefan cel Mare

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Seara Filmului Psihologic: Natural Born Killers

Comedia “AMANTA” la Teatrul Luceafarul

”Regina-mamă Elena” | lansare de carte & autografe

Concert de deschidere / Concursul Național De Interpretare „Eduard Caudella”

Scrie un comentariu: