”Tătă lumea din comuna noastră”, povestea tragi-comică a satului românesc de azi

Afi--Tata-lumea

”Tătă lumea din comuna noastră” este un documentar de lungmetraj (120 minute) produs în mod independent, cu un buget de până în 1000 lei, finanțat exclusiv din banii regizorului Marius Mitrofan și ai prietenilor. Filmat pe parcursul a două luni în vara lui 2013,  documentarul a pornit ca un simplu material filmat despre cum se construiește un parc (element de arhitectură urbană) în mijlocul unei comune, Voinești, un spațiu rural clasic.

Documentarul ”Tătă lumea din comuna noastră” prezintă construcția parcului central din comuna ieșeană Voinești, un proiect al arhitectului Vlad Rachieru, dar și modul în care întreaga comunitate, de la minoritatea romă și până la primar, se raportează la acest nou spațiu de socializare și petrecere a timpului liber. Nu lipsesc Cristian Adomniței, care în momentul filmării era încă președinte al CJ, vecini care amenință că aduc Antena 3 ca să vadă toată țara ce nereguli se întâmplă cu parcul, cetățeni care fură nisip de la șantierul parcului cu căruța ziua-n amiaza mare și câte și mai câte – o lume rurală pur românească cum nu s-a mai văzut până acum în vreun alt film!

Adomniței în Tătă lumea

Modul în care voineștenii s-au raportat la construcția acestui parc dar mai ales la arhitectura lui l-a determinat pe Marius Mitrofan să dezvolte proiectul și să facă un film propriu-zis. Documentarul a devenit un bun prilej de a observa în ce stare se mai află astăzi satul românesc pe care îl privim poate cu nostalgie și respect pentru tradițiile pe care le păstrează sau, cum afirmă Marius Mitrofan „satul românesc e, așa cum am reușit eu să-l observ, uneori absurd și de cele mai multe ori tragi-comic. Îți vine să râzi și să plângi în același timp când vezi ce se întâmplă într-un sat românesc.

Marius Mitrofan a început să facă filme în 2009 sub egida Ratio Films, o casă de film independent din Iași. După o serie de scurtmetraje de ficțiune nominalizate și premiate la diverse festivaluri precum Iași International Film Festival (defunctul IIFF) sau Tres Courts (organizat de Institul Francez), a regizat în 2010 primul documentar, mediumetrajul MediSin. Câștigător al Premiului Publicului la IIFF în 2010 și difuzat la Prima TV Iași și Iași TV Life, filmul prezintă publicului imagini în premieră din cele două maternități ieșene, Cuza Vodă și Elena Doamna, și discută cu directorii, personalul medical și foste paciente despre problemele cu care cele două instituții se confruntă.

Marius Mitrofan

Cu ”MediSin” Marius Mitrofan a câștigat Premiul Publicului la IIFF în 2010. Difuzat la Prima TV Iași și Iași TV Life, filmul prezintă publicului imagini în premieră din cele două maternități ieșene, Cuza Vodă și Elena Doamna.

În 2011 revine cu un al doilea documentar, tot un mediumetraj, Hi, I’m Mormon!, selectat în Competiția Oficială a Festivalului de Film Documentar DocuArt. Difuzat pe micile ecrane la Iași TV Life, filmul spune povestea exoticilor misionari mormoni pe care îi mai vedem uneori prin Iași. Tineri, chipeși și îmbrăcați la costum, misionarii veniți din Utah (SUA) abordează ieșenii pe stradă și uneori le mai bat și la ușă încercînd să le prezinte varianta lor asupra modului în care Isus a venit în lume și urmează să ne salveze pentru eternitate. Marius Mitrofan a stat cu ei pe parcursul unui an de zile și a încercat să afle ce îi determină să fie atât de religioși la o vârstă atât de fragedă (20-25 ani).

În afară de activitatea cinematografică, Marius Mitrofan a dezvoltat mai multe proiecte editoriale, precum platforma jurnalistică Twelve Journals, destinată studenților care își doresc să capete experiență în acest domeniu, iar în prezent ajută la dezvoltarea unui nou proiect, Addinfo, cu același profil. Mai este co-asociat împreună cu actorul Eduard Fiuciuc la Addarta, o asociație culturală independentă care își propune să susțină tinerii artiști ieșeni și proiectele pe care aceștia le au, punând la dispoziție doritorilor o sală-studio unde pot avea loc repetiții, filmări și evenimente.

Studioul Addarta, unde va avea loc și premiera lungmetrajului Tătă lumea din comuna noastră, se află în Baza 3, la parterul clădirii Gold Revoli, lângă Carrefour Felicia.

*Afișul filmului este realizat de artistul ieșean Adrian Serghie.

INFO

Studioul Addarta

Baza 3, parterul cladirii Gold Revoli, Iasi

www.facebook.com/Addarta

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: