Povestea Planetei Vii – plimbare în timp

GAIA era, pentru grecii din antichitate, întregul pământ ca un organism imens, o ființă vie. Pentru că e vie, pentru că e unică și pentru că e casa noastră ar trebui să o respectăm, să o prețuim și să o iubim. Dacă e să putem rezolva criza ecologică profundă din prezent, avem nevoie de conștientizarea acestei planete vii în perpetuă schimbare și evoluție, în care interdependența este cheie.

Pământul are o vârstă de 4,567 miliarde de ani. Un număr imens, care nu ne spune multe pentru că nu putem cuprinde mental o asemenea vârstă. Dar dacă i-am traduce anii în 4,567 kilometri?

Anca, unul dintre fondatorii Asociației Mai bine, ne invită la plimbare în timp de la nașterea planetei până în prezent, în care fiecare metru va reprezenta un milion de ani. Vom parcurge împreună călătoria evoluționară a pământului de la o planetă ca oricare alta, neagră inițial, care s-a transformat într-o planetă albastră și mai apoi a devenit gri, în care a a apărut viața, transformându-se apoi în planeta roșie și mai târziu în pământul bulgăre de zăpada cu cicluri de încălziri bruște, până la planeta verde cu viață terestră.

Înțelegând planeta putem înțelege mai bine fenomenul schimbărilor climatice. Putem conștientiza modul în care homo sapiens este o specie cu totul aparte (mai ales) prin faptul că, în antropocen, devine o forță comparabilă cu cele geologice.

 

Activitatea face parte din proiectul B! The change. Gândește global, Acționează local, co-finanțat prin proiectul There isn’t a PLANet B! – Strategii câștigătoare și acțiuni mici pentru impact mare asupra schimbărilor climatice” de Comisia Europeană prin programul DEAR și implementat în România de Asociatia Serviciul Apel.

INFO

Asociatia Mai Bine

Str. Petru Rareș nr. 6, Iași

Webwww.maibine.eu

FBwww.facebook.com/mai.bine

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: