Povestea lui Claudiu Crulic a deschis Anim’est

Povestea lui Claudiu Crulic, spusa cu accent moldovenesc de Vlad Ivanov, si scurtmetrajele realizate de prima promotie a Animation Worksheep au deschis cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim’est (7-16 octombrie), la Cinema Patria din Capitala.

animest-logo

Oita Anim'est are deja 6 ani

Din nou oita gonflabila, mascota Anim’est, a fost inconjurata de sutele de fani ai festivalului, care au luat cu asalt cinematograful Patria. Deschiderea Anim’est a marcat si premiera nationala a filmului “Crulic-Drumul spre dincolo” de Anca Damian, primul lungmetraj de animatie romanesc realizat in Romania in aproape 20 de ani. De altfel, “Crulic” este mai mult decit un film de animatie, este o documentare a cazului cetateanului romin Claudiu Crulic, mort intr-o inchisoare din Polonia, dupa ce fost in greva foamei 90 de zile, ca semn de protest, pentru a-si arata nevinovatia. Vocea lui Crulic este cea a actorului Vlad Ivanov. Cu grai moldovenesc, perfect pentru senzatia de “risu-plinsu” a filmului, Ivanov spune povestea unui tinar care a crescut la Dorohoi, ingrijit de matusile sale si care toata viata a incercat sa se descurce. In incercarea sa de a se descurca, Claudiu Crulic (Bobi, cum ii spuneau membrii familiei) a ajuns in Polonia unde, printr-o inlantuire nefericita de evenimente, a intrat la inchisoare. Acuzat de furt si convins de nevinovatia sa, a protestat in singurul mod in care putea face asta in inchisoare: a intrat in greva foamei. Autoritatile romane si poloneze s-au aratat surde la cererile tinarului care a murit intr-un spital, ajungind sa nu mai fie recunoscut de familia sa.

Tat poate sa inceapa cu un telefon. Cel ce se prezinta ca fiind consulul Romaniei la Varsovia ii cere domnului Leontescu, adica lu’ unchi-meu, sa confirme inrudirea cu Claudiu Crulic, adica cu mine, dupa care il instiinteaza ca eu… is mort”, spune vocea lui Vlad Ivanov in primele minute ale filmului “Crulic – Drumul spre dincolo”. Cele cinci minute ale filmului, care au aparut pe internet cu citeva saptamini inainte de premiera internationala a filmului, la Locarno, au avut impactul care a facut-o pe Anca Damian sa creada mai mult in misiunea proiectului la care a lucrat ani de zile, dupa cum a marturisit autoarea, la Anim’est.

Scopul meu a fost sa transmit emotie“, a spus aceasta. Si, pentru ca mare parte din emotia filmului vine din vocea blind-resemnata care spune povestea la persoana I, cel mai bun om pentru acest rol a fost Vlad Ivanov. Actorul, care in timpul proiectiei din deschiderea Anim’est a privit atent ecranul, stind in picioare, a tinut sa isi arate “curata apreciere si admiratie fata de echipa“.

De fapt, “Crulic”, coproductie romano-poloneza, este un film care fringe inima spectatorilor, in orice limba ar vorbi ei. Crulic, un barbat cu o poveste comuna, cu mici drame ale existentei, ajunge, la jumatatea filmului, sa fie exceptional prin determinarea demersului sau, de a face greva foameni pentru a-si demonstra nevinovatia. Acestui aspect se adauga si un sistem kafkian al justitiei poloneze si surzenia autoritatilor romane la cererile tinarului.

Animatia regizata de Anca Damian da suflet stirii care in presa a aratat, la momentul respectiv, astfel: “Cetateanul roman Claudiu Crulic a fost arestat si incarcerat, in septembrie, 2007, pentru prezumptia ca ar fi jefuit un judecator, in Cracovia. Pentru a-si demonstra nevinovatia, tinarul a trimis mai multe scrisori autoritatilor polone si ambasadei Romaniei de la Varsovia, intrind si in greva foamei. Cind starea lui s-a agravat, Claudiu Crulic a fost eliberat pentru a primi ingrijiri medicale, iar in ianuarie 2008 a murit, dupa 16 ore de la eliberare si dupa 90 de zile de greva foamei“.

Tehnicile de animatie, realizate prin desen, pictura, stop-motion sau colaj, au fost create de o echipa talentata de artisti, alcatuita din: Raluca Popa, Roxana Bentu, Tuliu Oltean, Dan Panaitescu si Dragos Stefan. Acestia doi din urma s-au numarat printre trainerii care au coordonat timp de doua saptamini realizarea unor filme scurte de animatie in cadrul primei editii a atelierului Animation Worksheep.

Filmul “Crulic-Drumul spre dincolo” va intra in cinematografele romanesti pe 21 octombrie. Inainte de proiectia filmului de la Anim’est, publicul de la Patria a putut vedea alte creatii romanesti de animatie: scurtmetrajele primilor participanti ai atelierului “Animation Worksheep”.

Shane Acker, regizorul filmului “9”, o superproductie marca Tim Burton si Timur Bekmambetov, este invitatul celei de-a sasea editii a festivalului Anim’est, care se desfasoara la Bucuresti, intre 7 si 16 octombrie.

De altfel, directorul Anim’est, Mihai Mitrica, a declarat ca Shane Acker este o legatura pe care organizatorii festivalului de animatie din Bucuresti doresc sa o aiba cu Tim Burton. Acker face parte din echipa care va juriza filmele de lungmetraj si scurtmetraj. In cadrul Anim’est va exista si o proiectie speciala a filmului “9”, o poveste postapocaliptica, al carei erou este o papusa din cirpe insufletita de un om de stiinta excentric.

Daca anul acesta printre invitatii festivalului se numara autori care au primit Oscarul, anul viitor, la Anim’est vor fi invitati autori premiati cu Palme d’Or pentru animatie, a mai spus directorul festivalului, Mihai Mitrica.

436 de scurtmetraje si lungmetraje, provenind din 45 de tari, proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control, 4 ateliere de film de animatie, organizate la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh si Centrul Cultural al Republicii Ungare, 3 expozitii, 8 masterclass-uri, dezbateri si prezentari sustinute la Cinema Union si trei conferinte la Sala ArCuB, 2 lansari de DVD-uri, 10 petreceri pina in zori in Club Control, o noapte intreaga de proiectii de scurtmetraje animate bizare si live act-uri marca Mirai Mizue, Montgomery Clunk si Res Es (Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria), 80 de oi virtuale 3D in prima aplicatie smartphone dezvoltata de un festival de film din Romania, 150 de invitati romini si straini – acesta este, in cifre, rezumatul celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est.

Regizorul, scenaristul si creatorul de efecte vizuale din Statele Unite Shane Acker este Animatorul Invitat al Anim’est 2011. Duminica, 9 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Patria, el isi va prezenta la Bucuresti lungmetrajul de debut, “9”, o superproductie Focus Features, marca Tim Burton si Timur Bekmambetov. Printre cei care dau voce personajelor animate se numara Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer si Martin Landau.

Luni, de la ora 14.00, Acker va avea o intilnire informala cu publicul tinar al festivalului, la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 55-57), iar vineri, 14 octombrie, de la ora 20.00, la Sala ArCuB, va sustine conferinta cu intrare libera “From School to Hollywood”, la care spectatorii vor putea afla mai multe despre productia de film de animatie si de efecte vizuale de la Hollywood si traseul profesional al regizorului, de pe bancile scolii pina in star system-ul hollywoodian.

Cistigatoarea Oscarului pentru scurtmetraj animat in 1992, cu “Mona Lisa coborind o scara/ Mona Lisa Descending a Staircase”, animatoarea americana Joan C. Gratz vine, de asemenea, la Bucuresti, la cea de-a sasea editie Anim’est. Cel mai recent scurtmetraj pe care l-a regizat, “Kubla Khan”, a fost inclus in competitia de scurtmetraj international a Anim’est 2011. Inventatoarea tehnicii de animatie bazate pe papusi din argila pictata, Gratz va sustine, pe 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala ArCuB, o conferinta cu intrare libera pe tema filmului de animatie cu papusi si a animatiei sale puternic individualizate, in cadrul careia va proiecta patru dintre scurtmetrajele pe care le-a regizat: “Mona Lisa coborind o scara/ Mona Lisa Descending a Staircase” (SUA, 1992), “Pro si contra/ Pro and Con” (SUA, 1993), “Idila vaduvei bogate/ The Dowager’s Idyll” (SUA, 2001) si “Domnisoara peste-balon/ Puffer Girl” (SUA, 2009).

Prezenta regizorului Shane Acker si a animatoarei Joan C. Gratz la Bucuresti este posibila cu sprijinul Centrului Cultural American.

Animatorul si designerul suedez Alexander Damm, de la studioul britanic Framestore, cea mai mare companie de postproductie din Europa, completeaza lista invitatilor care vor sustine conferinte la Sala ArCuB – marti, 12 octombrie, de la ora 19.00, el va vorbi despre animatie si efecte vizuale in reclame si filme.

Regizorul Satoshi Kon, unul dintre “monstrii sacri” ai anime-ului, disparut in august 2010, este omagiat de Anim’est printr-o sectiune retrospectiva, in cadrul careia vor fi proiectate cele mai reprezentative lungmetraje: “Albastru perfect/ Perfect Blue” (Japonia, 1997), “Paprika” (Japonia, 2006) si “Nasii din Tokyo/ Tokyo Godfathers” (Japonia, 2003).

Totodata, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National – AFCN si al ODS, Asociatia Estenest lanseaza DVD-ul “Romanian ReAnimation”, care cuprinde 14 scurtmetraje de animatie premiate, semnate de animatori autohtoni contemporani. Primul de acest fel editat in Romania, DVD-ul este destinat promovarii filmului de animatie romanesc si va fi distribuit la standurile de promovare a filmului romanesc din pietele de film organizate in cadrul unor festivaluri precum Cannes, Berlin, Clermont-Ferrand, in reteaua de institute culturale romanesti din strainatate, la festivalurile partenere ale Anim’est 2011, dar si profesionistilor romini si straini interesati de filmul autohton de animatie. DVD-ul va fi lansat si prezentat oficial in cadrul dezbaterii “Romanian ReAnimation” programate pe 12 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Union.

Printre titlurile de pe DVD se numara “Matei, Matei” (regia: Cecilia Felmeri, Romania – Ungaria, 2010), cistigatorul premiului pentru cel mai bun film romanesc la Anim’est 2010, “Grand Cafe”, filmul pentru care Bogdan Mihailescu a fost nominalizat la premiul Gopo pentru Tinara Speranta in 2011, si “The Scream” (regia: Sebastian Cosor, 2011), productia MediaPro Magic selectionata in Competitia Nationala si in sectiunea Balkanimation la Anim’est 2011.

De asemenea, Transilvania Film a lansat anul acesta, in prima seara de festival, la Cinema Patria, editia romaneasca  a DVD-ului “Iluzionistul”, de Sylvain Chomet, care a deschis Anim’est 2010.

La fiecare editie, Anim’est rasplateste activitatea unui animator roman. In acest an, Isabela Petrasincu, unul dintre putinii realizatori de animatie cu papusi din istoria filmului de animatie romanesc, va primi premiul Anim’est pentru intreaga activitate. Nascuta in 1931 si absolventa a Facultatii de Arhitectura din cadrul Institutului “Ion Mincu” din Bucuresti, Petrasincu si-a inceput activitatea in filmul de animatie ca scenograf si desenator la Studioul Animafilm, trecind la regia de film, pe care a practicat-o intre 1970 si 1994, cind a regizat zeci de filme de animatie cu cartoane decupate si papusi. Pentru “Parada cifrelor” (1979) a fost rasplatita cu marele premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar “Poveste cu gheme de lina” (1987) a fost selectionat in competitia Festivalului International de Film de Animatie de la Annecy. Opt dintre scurtmetrajele regizate de Isabela Petrasincu vor fi proiectate in prezenta animatoarei pe 12 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Union.

Pe de alta parte, patru scurtmetraje mute ale pionierului rus al filmului de animatie Ladislas Starewich, acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov’s Best Friend, vor fi proiectate, in premiera in Romania, la gala de inchidere Anim’est 2011, dupa ceremonia de premiere din 15 octombrie, de la ora 19.00.

Abonamentele (Festival Pass), biletele pentru 10 proiectii, dar si biletele individuale pentru galele de deschidere si inchidere ale Anim’est 2011 s-au pus in vinzare in reteaua Ticketfan.ro – online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar si in magazinele Flanco din toata tara si Libraria Engleza “Anthony Frost” din Bucuresti.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim’est are loc in perioada 7 – 16 octombrie, la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control din Bucuresti, si in perioada 28 – 30 octombrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

In premiera pentru un eveniment major de film din Romania, Anim’est va organiza o editie speciala, la Chisinau, in Republica Moldova, in perioada 3 – 6 noiembrie. Evenimentul din capitala Republicii Moldova va fi deschis tot cu drama “Crulic”, de Anca Damian, care a deschis si editia din Bucuresti.

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membrul al retelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociatia Estenest, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ogilvy.

UPDATE:

Trofeul Anim’est de anul acesta a fost acordat filmului estonian de scurtmetraj “Body Memory”, in cadrul galei de închidere a festivalului, simbata, la Cinema Patria din Capitala.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj (1.000 de euro) a fost acordat productiei germane “Lumea exterioara” , in timp ce premiul pentru cel mai bun lungmetraj a revenit filmului rusesc “Ratusca cea urita” din Rusia.

Mentiunea speciala a juriului de scurtmetraj a fost acordata filmului “Millhaven” din Polonia.

Premiul pentru ce mai bun film studentesc a revenit peliculei “Alb, nu alb” din Germania iar mentiunea, la aceeasi categorie, a fost acordata filmului “Ishihara” din Israel.

Premiul pentru cea mai buna productie romaneasca, in valoare de 500 de euro , a fost acordat filmului “Tipatul” de Sebastian Cosor, care a primit si premiul pentru cel mai bun film din sectiunea Balkanimation.

“I Say Fever” de Ramona Falls (Statele Unite ale Ameriicii) a primit premiul pentru cel mai bun videoclip, iar premiul pentru cel mai bun clip publicitar a revenit titlului “Vitra-Kuubo”.

Premiul publicului, acordat unui scurtmetraj din sectiunea Mozaic, a fost decernat filmului “Flamingo Pride” (Germania), in timp ce premiul pentru cel mai bun film din sectiunea Minimest a revenit productiei “Gruffalo” (Marea Britanie).

Sursa:Mediafax

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Halloween Escape Party | Master Escape

No Exi(s)t – spectacol de teatru / performance | Teatrul din Stejar

Baby Elvis | Fresh @The Trumpets

Atelier Spre 4 | Art+Design

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: