Povestea înființării muzeelor ieșene, lansată în cadrul Sărbătorii Liliacului

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru Comunitate”, organizează sâmbătă, 29 aprilie 2017, începând cu ora 12:00, la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, manifestarea tradițională de primăvară Sărbătoarea liliacului. Sărbătoarea a fost inițiată în anul 1986 de Cristian Arhip, în acel timp muzeograf la „casa cu turn pătrat” din dealul Copoului, și de atunci se desfășoară în fiecare primăvară, în perioada înfloririi liliacului.

În cadrul evenimentului va fi lansat volumul ”Odiseea muzeelor ieșene”, ediție nouă, revăzută și adăugită, apărut la Editura Muzeelor Literare în anul 2016, în prezența autorului Ion Arhip, cunoscutul muzeograf, cercetător și director al Complexului Muzeal Iași timp de 25 de ani.

Cartea reprezintă o bogată sursă de informare cu privire la viața muzeelor ieșene și a muzeografiei naționale și se prezintă sub forma unor pagini de jurnal din care aflăm date și informații precise despre constituirea principalelor muzee ieșene. Despre Ion Arhip, Constantin Noica afirma: „Iașul strălucește astăzi, mai mult ca oricând, prin salba sa de muzee și monumente restaurate. Un merit deosebit în această nobilă lucrare îl are profesorul Ion Arhip, un lider al muzeologiei naționale.”

Volumul va fi prezentat de către Carmelia Leonte, redactor la Editura Muzeelor Literare, în prezența invitaților autorului, poetul Horia Zilieru, scriitorul Mircea Radu Iacoban și criticul de teatru și film Ștefan Oprea.

În cadrul Sărbătorii Liliacului va fi prezentată și expoziția ”Muzeele literare ieșene. Începuturi”, ce completează discuția despre începuturile muzeelor din Iași prin pliante-ghid, invitații, afișe, extrase din cărțile de onoare ale personalităților prezente la inaugurarea caselor memoriale și a muzeelor.

Coordonatorul programului este Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf.

INFO

Muzeul Literaturii Române Iasi

Str. Vasile Pogor 4

E-mailmuzeul.literaturii@gmail.com

muzeulliteraturiiiasi.ro

Facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi

PE ACEEASI TEMA:

Atelier de poezie “Subcapitol” / Echos Francophones 2017

Zilele Bojdeucii, 22-23 aprilie 2017

Zilele „Ion Creangă”

Şotron. Târg de cărţi, jocuri şi distracţii 2017

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Garden of Day Dreams Iasi

”Cina de adio”, o comedie despre prieteni si cum sa scapi de ei

Let’s Get Funky @Skin Social Summer Edition

Ladies Weekend @Oxford Pub

Scrie un comentariu: