Povestea fotografului ieșean, Ioan Matei Agapi, pe marele ecrane

Documentarul Timebox, o producție Manifest Film, va avea premiera națională la Sibiu, miercuri, 17 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Astra. Proiecția va avea loc la librăria Habitus în prezența regizoarei Nora Agapi și a protagonistului Ioan Matei Agapi, acum în vârstă de 81 de ani.

Premiera internațională va avea loc în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film Documentar Jihlava din Republica Cehă, 25-30 octombrie.

Timp de 40 de ani, Ioan Matei Agapi a filmat pe peliculă de film viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din viața familiei sale, rezultand peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990. Astfel că această arhivă vizuală valoroasă devine cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și piese de teatru din anii 70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi. O parte din această arhivă poate fi văzută în documentarul de lung metraj Timebox realizat chiar de fiica lui Ioan Agapi, Nora Agapi.

Filmul nu vorbește însă doar de arhivele lui Ioan Agapi, ci și despre modul în care primăria ieșeană a decis să îl mute din apartamentul său pe cunoscutul fotograf, dovedind totala indiferență față de aportul acestuia la istoria Iașului.

Iniţial am intenţionat să fac un film-portret despre tata, folosindu-mă de arhiva lui, ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spații nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neașteptată”, a mărturisit regizoarea Nora Agapi.

Este un film emoționant și puternic, care descrie relația dintre tată și fiică, lupta lor cu primăria orașului Iași, dar și dinamica memoriei, susținută armonios de arhiva filmată cu 30-40 de ani în urmă. Însă a fost și un film greu de realizat deoarece nu a beneficiat de nicio susținere financiară, iar acum este recunoscut de unul din cele mai mari festivaluri de film documentar din Europa, Jihlava International Film Festival”, spune producatoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

Pe lângă mii de metri de peliculă cu filmările și mii de fotografii adunate, Ioan Agapi are în colecția sa peste 100 de aparate de fotografiat, dagherotipuri, fotografii de la începutul secolului al XIX-lea, cărți despre fotografie (cea mai veche fiind din 1901), vechi proiectoare, aparate pentru film pe 8mm sau pe 16mm și reflectoare.

Program proiecții: În perioada 25-30 octombrie – Premiera internațională, Republica Cehă, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava; miercuri, 17 octombrie, ora 16.00, Librăria Habitus – Premiera națională, România, Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Astra

Nora Agapi este director de imagine și regizor de film documentar. Este coregizor al filmului “Low Cost” si director de imagine pentru “Leaving Transylvania”, “Forest of Crocodiles”, “Pe Cărări Nebătute”/”Off The Bitten Track”, “Decoding Dacia”, “The Hunt for Transylvanian Gold”, “A Young Mind: the Making of a Filmmaker”.

INFO

www.astrafilm.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: