”Pororoca”, proiectie de gala la Iasi

Filmul ”Pororoca” va avea si o proiecție de gală la Iași vineri, 26 ianuarie, la care va fi prezent unul dintre actorii principali, actrița Iulia Lumânare. Aceasta este co-scenarista filmului Ana, mon amour și a obținut în 2011 distincția de „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune” (Caravana cinematografică) la premiile Gopo.

Pelicula este un carusel de emoții, tratează devastatorul sentiment de vinovăție și ne pune în fața unui fapt pe cât de real, pe atât de înspăimântător: dispariția propriului copil.

Filmul i-a adus actorului Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, primind aprecieri valoroase din partea criticii și presei spaniole.

Pororoca, unul dintre cele mai așteptate filme românești din ultima vreme, spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viață de cuplu obișnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creșterea și educația copiilor: Maria (5 ani) și Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineață, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenție a tatălui, Maria dispare. Împreună cu cu alți părinți, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunță poliția. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Regizorul Constantin Popescu spune că îi cunoștea pe actori, așa că a scris scenariul cu ei în minte, o poveste pentru cuplul Tudor și Cristina.

Pororoca nu este un film despre etică sau moralitate. Este un film despre sentimentul de vinovăție care pune stăpânire într-un mod tăcut și viclean. Am ști să facem față unei astfel de situații? Suntem oare pregătiți să dăm piept cu o astfel de erupție violentă și devastatoare de emoții?”, explică regizorul Constantin Popescu.

Titlul poartă o semnificație profundă, anticipând intensitatea întâmplărilor care au loc în film. Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece de două ori pe an la gura de vărsare a Amazonului, când apele apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente (până la 800 km), formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m.

Numele său provine din limba indigenă Tupi, din care se poate traduce în „răget puternic” sau că poate distruge totul cu o furie intensă. Este, de asemenea, un portmanteau al cuvintelor poroc (a desprinde, a rupe) și oca (casă).

Titlul întruchipează într -un mod aproape perfect, valul de furie în creștere, frustrarea, precum și transformarea obsesivă, aproape maniacală a personajului principal.

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 ori cu o oră înaintea difuzării filmului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: